Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Andreea Paul: Ponta lovește în Pălinca de Oaș și în 40 de mii de pălincari din țară

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Andreea Paul, deputat in Colegiul 1 Oas
Andreea Paul, deputat in Colegiul 1 Oas

Guvernarea Ponta e pe drojdie. Mărește acciza la tărie cu o treime, contrar promisiunilor sale anterioare. USL nu are habar să producă bani.

USL lovește zilnic cu noi taxe în micul producător local. USL a majorat acciza de la 3,75 euro la 5 euro pe litru de alcool pur pentru cantitățile dedicate consumului propriu de până la 50 de litri.

Peste 40.000 de gospodării mici sunt amenințate, pentru care producerea țuicii sau palincii este principala lor sursă de venit. La peste 100 de litri, acciza crește de la 750 euro la 1.000 euro pe hectolitru. USL transferă astfel evaziunea de la produsele de panificație la cele din alcool.

PDL solicită USL eliminarea prevederilor din Codul Fiscal privind creșterea accizelor la alcool de la 1 septembrie 2013, în vederea susținerii micilor producători locali și diminuării evaziunii fiscale. Altfel, asistăm la o anomalie: trei sferturi din încasările țăranilor se duc către stat.

 

1 septembrie – birul pe tărie

 

1 septembrie 2013: Gospodăriile care produc până la 50 de litri pe an de palincă, ţuică sau rachiu pentru consum propriu vor plăti acciză de 5 euro pe litru de alcool pur, cu o concentrație de 100%. Asta înseamnă că țăranul va plăti peste 2,5 euro doar acciza la litrul de palincă care are în medie cam 55 de grade. Guvernul USL își justifică gestul împotriva țăranilor pentru a aduce mai mulți bani la buget și pentru a compensa pierderile date de reducerea temporară a TVA la 9% la pâine. Problema este că acciza la tărie se aplică pe termen nelimitat, iar prețul pâinii nu scade. Câștigă bugetul public care susține un guvern supra-dimensionat și pierde țăranul.

 

Lovitură dată gospodarului tradițional

 

Creșterea accizelor lovește în micul producător local, gospodarul tradițional și cinstit care produce țuică și palincă de generații. Prin această măsură este amenințată direct existența sa pe piață. Actul normativ pornește de la prezumția că țuica sau palinca este realizată în sistem de prestări de servicii, adică persoanele fizice nu-și utilizează propriile instalații de fabricație. Ceea ce evident este o mare eroare.

Peste 40.000 de cazane clocotesc în gospodăriile micilor producători, iar de foarte multe ori ele reprezintă principala sursă de venit și asigurare a existenței. Un calcul elementar arată că taxarea este uriașă: din 20 de lei cât costă în medie un litru de palincă, 15 lei se duc la stat.

 

Adevărul: Guvernul Ponta mută evaziunea de la pâine la tărie

 

Guvernul Ponta jonglează cu taxele mutând evaziunea dintr-un domeniu în altul. În încercarea de a compensa gaura bugetară provocată de scăderea TVA la pâine la 9%, de la 1 septembrie 2013, USL crește nivelul accizei la alcool cu 33% faţă de valoarea actuală. Majorarea accizelor va determina o sporire a tranzacțiilor de pe piața neagră și va provoca grave prejudicii statului român. Prețul pâinii la raft nu va scădea, în timp ce evaziunea la alcool va prinde aripi.

 

Eterna minciună a guvernării USL

 

În campania electorală din 2012, USL promitea eliminarea accizelor la palincă.

 

Atitudinea PDL

 

Încă de atunci am atras atenția că acest lucru nu este posibil până în anul 2014 atunci când va fi renegociată directiva europeană nr. 92/83/CEE prin care România beneficiază de reducerea cu 50% a cotei standard a accizei la palincă pentru cel mult 50 litri pe an pentru fiecare gospodărie individuală în cazul producţiei destinată consumului individual și am propus câteva soluții alternative.

Articolul integral îl găsiți aici www.andreeapaul.ro/blog/2012/12/la-turt-spunem-adevarul-pentru-tara-oasului-usl-minte-nu-poate-elimina-acciza-la-palinca/

Promisiunile USL devin zilnic minciuni. Românii sunt cei mințiți. Românii nu se înșeală la nesfârșit. În loc de soluții primesc taxe și impozite. Acesta le este viitorul sub umbrela USL.

Andreea Paul

Deputat de Țara Oașului,

Satu Mare

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns