Image 1
Image 2

Beethoven şi folclor românesc la Filarmonică

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Concert Filarmonica

Sub influenţa emoţiilor reîntâlnirii cu publicul, săptămâna aceasta Filarmonica “Dinu Lipatti” a oferit două seri rafinate, două concerte în care artiştii şi cei invitaţi au adus din nou culoare şi viaţă în vremuri în care parcă doar muzica mai poate oferi alinare.

Joia trecută a fost seară Beethoven. Tiberiu Soare, dirijorul invitat al orchestrei a condus cu măiestrie simfonicul sătmărean creând o atmosferă plină de tinereţe. Seara a debutat cu sublimul Concert pentru vioară al lui Ludwig van Beethoven. Este o capodoperă a muzicii clasice, o piesă care te poartă parcă în braţe de la început până la sfârşit. Solist a fost Vlad Răceu. Sensibil şi rafinat, binecunoscutul violonist a interpretat cu măiestrie şi eleganţă deosebitul concert al lui Beethoven făcându-ne să ne amintim de extraordinarele cuvinte ale lui Sir Yehudi Menuhin: “Unul din momentele cele mai minunate din întreaga muzică este pentru mine mişcarea lentă din sublimul concert de Beethoven pentru vioară. O asemenea muzică reprezintă ce-i mai  bun în noi toţi, ceea ce numim umanitate”.

Partea a doua a fost ca o explozie. O explozie de bucurie, energie, o resuscitare a sufletelor noastre obosite. Maestrul Tiberiu Soare alături de armata sa de artişti au dăruit un regal de bucurii prin interpretarea deosebit de frumoasă a Simfoniei nr. 2 a inegalabilului Beethoven. “Simfonia Zâmbitoare” cum mai este denumită, deşi marchează recunoaşterea publică a compozitorului în ceea ce priveşte problemele sale cu auzul este în totală neconcordanţă cu acestea. Este o mărturisire, practic, a unor sentimente total contradictorii cu destinul fatalistic pe care avea să-l îmbrăţişeze Marele Surd. Este o explozie de bucurie, de iubire, ce curge în cascade muzicale peste artişti şi peste public.

Al doilea concert din cadrul Filarmonicii “Dinu Lipatti” a avut loc vineri la Castelul Karolyi din Carei şi a fost susţinut de Cvartetul Fourever. Concertul susţinut de Ziua Culturii Naţionale de către cei patru artişti se poate caracteriza mai mult prin simţire decât prin raţiune. L-au avut coleg de scenă pe actorul Adrian Ştefănuţi care a recitat extraordinar versuri de dragoste eternă din creaţia marelui poet Mihai Eminescu.

Alina Mihalca Mija (vioară), Kovacs Emoke (vioară), David Budean (violă) şi Dan Cătuna (violoncel) au adus o parte din folclorul românesc rafinat, mai aproape de simţirile noastre. Delicata Baladă a lui Ciprian Porumbescu, urmată de Trei Piese Româneşti ale lui Mugurel Scutăreanu, Ciocârlia, frumoasă, cu glas de aur, Suita din Ardeal şi antrenanta Suită Românească, a adus Cvartetul Fourever în simţirile dumneavoastră. Ce îmbinare fericită între Eminescu şi folclorul românesc interpretat cu măiestrie de cei patru artişti!

După o săptămână încununată de succes, Filarmonica “Dinu Lipatti” vă invită din nou la concert. Joi, 21 ianuarie 2021, condusă de tânărul dirijor Alexandru Mija, orchestra va oferi din nou daruri muzicale de mare preţ. Solist invitat pe scena sătmăreană va fi Lukacs Gergely care ne va prezenta un program superb la tubă.

Acceptaţi invitaţia Filarmonicii şi cu respectarea tuturor normelor de prevenire şi combatere a virusului Sars- Cov-2 lăsaţi timpul să stea în loc în sala de concert alături de artiştii noştri.

Alina M.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

CITEȘTE ȘI: