Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Cărbunaru: România va contribui la implementarea măsurilor propuse de Comisia Europeană

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Guvernul României salută prezentarea de către Comisia Europeană, a Planului de Acţiune pentru Balcanii de Vest, care conţine măsuri privind fenomenului migraţiei ilegale, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru.

 ”Guvernul României salută prezentarea astăzi, de către Comisia Europeană, a Planului de Acţiune pentru Balcanii de Vest, ca rezultat al angajamentului formulat la reuniunea extraordinară a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne desfăşurată la 25 noiembrie 2022.
România apreciază caracterul cuprinzător al documentului prezentat de Comisia Europeană, care include măsuri concrete şi paliere de acţiune importante ca răspuns la provocările legate de fenomenul migraţiei ilegale pe ruta Balcanilor de Vest”,  a declarat Dan Cărbunaru.

În acest context, sursa citată a adăugat că Guvernul României îşi exprimă încrederea că setul de măsuri şi instrumente propuse de către Comisia Europeană în Planul sunt de natură să răspundă inclusiv preocupărilor exprimate recent de Austria cu privire la evoluţiile din acest an pe ruta Balcanilor de Vest, oferind soluţii pragmatice în direcţia gestionării eficiente a acestei situaţii.
”România reiterează întreaga sa disponibilitate de a contribui activ şi consistent la implementarea măsurilor şi acţiunilor propuse de Comisia Europeană în deplin spirit european de solidaritate şi responsabilitate, în colaborare strânsă cu restul partenerilor europeni.
Planul de Acţiune include 20 măsuri operaţionale, care sunt structurate pe 5 piloni principali, care include; întărirea managementului de frontieră; proceduri de azil accelerate şi sprijinirea capacităţilor de primire; lupta împotriva traficului de migranţi; consolidarea cooperării privind readmisia şi returnările; alinierea politicilor de vize.  
Aceste măsuri vizează sprijinirea acţiunilor partenerilor din Balcanii de Vest, concomitent cu acţiunile UE, precum şi întărirea cooperării pe migraţie şi controlul frontierelor cu partenerii din regiune, în lumina perspectivelor acestor state de aderare la UE şi a eforturilor lor de aliniere la regulile UE,” a mai spus Cărbunaru.

Potrivit unui comunicat de presă al guvernului, Planul de Acţiune vine în completarea obiectivelor propuse privind principalele rute de migraţiune înspre Europa şi poate servi drept model pentru dezvoltarea unor planuri similare şi pentru alte rute migratorii, cu adaptarea la specificul fiecăreia.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with