Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ce vrea să însemne “patriotismul economic” lansat de Marcel Ciolacu?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Marcel Ciolacu, mai inventiv decât Nicolae Ciucă, lansează un nou concept numit de el “patriotism economic”.
Fără să intre în prea multe detalii, preşedintele PSD a promis că mai multe se vor afla despre ce vrea să însemne patriotismul asociat cu economia abia după ce va discuta cu preşedintele PNL, domnul Nicolae Ciucă.
Prin urmare nu se va întâmpa ca în cazul taxei de solidaritate, propunere asumată unilateral de social democraţi, respinsă cu vehemenţă de liberali pe motiv că marile companii multinaţionale vor părăsi România dacă vor fi supraimpozitate cu 1%.
Marcel Ciolacu a dat un exemplu: 90% din bitumul folosit de constructori provine din import. Cum prin PNNR cele mai multe proiecte derulate sunt pe infrastructură, drumuri judeţene, poduri, autostrăzi, se înţelege că parte a profitului iese din ţară.
Patriotismul de genul acesta a fost încercat, şi este cerut în continuare, în industria alimentară. Rafturile magazinelor mari sunt pline de produse străine. Apeluri pentru susţinerea produselor româneşti se lansează mereu, dar situaţia nu se schimbă.
Acţiunea concertată, introdusă în programul de guvernare comun PSD-PNL ar fi mai vizibilă în cazul unui “patriotism comercial”.
Se poate spune că într-o proporţie covârşitoare comerţul este în mâna, şi la cheremul, companiilor străine.
Viktor Orban a încercat în Ungaria să limiteze vânzările din mall-uri, dar măsura închiderii lor sâmbăta şi duminica, a atras reacţii vehemente din partea instituţiilor europene.
Practic, Marcel Ciolacu deschide un subiect sensibil, propunând un program protecţionist pentru produsele autohtone. Cu siguranţă nu va fi pe placul instituţiilor bruxeleze.
Va fi interesant de văzut cum va reacţiona PNL, partid care ţine să treacă mai european decât este cazul.
În noul context internaţional fiecare ţară se descurcă aşa cum poate. Solidaritatea de care s-a făcut atâta caz nu s-a prea făcut simţită în timpul crizei pandemice. Nu se manifestă ca principiu călăuzitor al UE nici în cazul crizei energetice. Dorind că dea un exemplu de compasiune faţă de încercatul popor ucrainean prin deschiderea unui drum al cerealelor, producătorii români s-au văzut sufocaţi de cerealele din Ucraina, mai ieftine şi de mai proastă calitate.
Fără îndoială, Marcel Ciolacu se pregăteşte serios de preluarea funcţiei de prim-ministru din luna mai sau de când vor stabili cele două partide care au decis să împartă povara, şi beneficiile, guvernării şi după alegerile din 2024.
Preşedintele PSD a lansat conceptul de “patriotism economic” având în vedere situaţia fermierilor rămaşi cu grâul nevândut în depozite din cauza produselor din Ucraina.
Marcel Ciolacu, după cum se vede, îşi pregăteşte un program de guvernare nou. Rotativa nu se face pur şi simplu, iar lucrurile să rămână la fel.
Adevărul este că tandemul PNL-PSD, Ciucă premier, Ciolacu preşedinte, trezeşte reacţia opoziţiei. AUR vine puternic din spate, USR pregăteşte o alianţă a dreptei, formată din partide mai mici, dar multe.
Chiar acţionând ca o alianţă, celor două partide, PSD şi PNL, nu le va fi uşor în campania electorală. Care, practic, a început. “Patriotismul economic” este un cap de pod, o armă care va sensibiliza electoratul, atât la nivelul antreprenoriatului, a mediului de afaceri, cât şi la nivelul populaţiei care doreşte mărfuri produse în România, mai bune şi mai ieftine.
Accentuat de curentul suveranist care cuprinde Europa, tot pe patriotism mizează şi AUR.
S-ar părea că USR ţine să rămână cel mai fidel partid al ideii statului de drept, în viziunea oficială a UE.
Această asumare a valorilor europene în mod explicit, face USR-ul incompatibil cu AUR. Altfel s-ar putea realiza o nouă tabără politico-electorală, capabilă să pună probleme alianţei PSD+PNL, mai ales la alegerile prezidenţiale.
Până la urmă patriotismul economic, o idee generoasă în sine, dacă nu vor fi luate măsuri ferme, concrete, s-ar putea dovedi doar o mască electorală sub care vor să se ascundă partidele care şi-au propus să conducă România pe parcursul a două mandate prezidenţiale, 2024-2029 şi 2029-2034.
Preţul este scump plătit de PNL: susţinerea candidaturii lui Marcel Ciolacu la prezidenţialele de anul viitor.
O condiţie greu de acceptat de liberali. O condiţie, un risc care poate duce chiar şi la o nouă scindare a PNL. Sau la o migraţie masivă spre Forţa Dreptei a lui Ludovic Orban.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Partidul Anti-PSD

Asculta acest articol Un singur partid se poate opune și poate deveni o alternativă la actuala guvernare. Acel partid s-a

Sigla Informatia Zilei

Încep certurile de vară

Asculta acest articol   Dacă și Gabriela Firea se declară nemulțumită de relația cu guvernul și premierul Grindeanu înseamnă că