Image 1
Image 2

Concertul “Muzică de cameră la turn” al Filarmonicii a atras un număr impresionant de participanți

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Concertul oferit de Filarmonica de Stat ”Dinu Lipatti” în 3 septembrie “Muzică de cameră la Turn” a fost unul cu adevărat inedit și special. Pentru început, locația aleasă pentru susținerea concertului a constituit o provocare fără precedent, mai ales pentru artiștii serii, care ne-au încântat chiar din Turnul Pompierilor.

Protagoniștii evenimentului au fost membrii partidei de trombon a filarmonicii, care, în formula de cvartet, au oferit publicului sătmărean un program deosebit de colorat din punct de vedere stilistic.

Concertul cameral, care a cuprins mai multe lucrări de mici dimensiuni, a debutat într-o atmosferă liniștită, diafană, dar în același timp solemnă, creată și transmisă prin lucrările compozitorilor Vedres Csaba, Georg Friedrich Händel, Tielman Susato și Saskia Apon. În cea de-a doua jumătate a programului interpreții au juxtapus cu măiestrie creații contrastante, precum ”Tiger Rag” de Nick LaRocca, ”The easy winners al renumitului Scott Jopplin sau ”Trombumba de P. De Rivera, prin intermediul cărora au făcut cunoscută publicului relația extrem de reușită dintre ritmurile și stilemele specifice jazzului și derivatelor sale (swing, ragtime și dixieland) și capacitatea deosebită a trombonului și a tubei de a crea sonorități și efecte specifice acestor genuri.

Însă, cu siguranță, lucrările cele mai savurate de către public au fost aranjamentele coloanelor sonore ale unor capodopere cinematografice cunoscute, precum fragmentele muzicale din ”Pirates of the Caribbean” sau ”Raiders march” din filmul ”Indiana Jones”. Seara s-a încheiat cu un aranjament reușit al celebrei piese ”Stand by me” și o variantă surpriză a binecunoscutei teme din ”The pink panther” a lui Henry Mancini. Aplauzele generoase ale publicului au fost apreciate de către interpreți, aceștia oferind și un bis în stilul dixie atât de îndrăgit de toată lumea.

Acest concert ”la înălțime” a atras, pe lângă publicul prezent în fiecare săptămână la evenimentele filarmonicii, un număr impresionant de participanți, care s-au oprit pur și simplu din drum sau au venit, atrași de chemarea muzicii, în direcția turnului. Acest pelerinaj organic, neoficial și neorganizat în prealabil dovedește încă o dată puterea muzicii asupra noastră, a tuturor, aceea de a aduce oamenii împreună și de a le oferi armonie pură, oricât de mult zbucium ar exista în viața de zi cu zi.

“Așadar, vă așteptăm cu bucurie la următoarele noastre concerte, care sperăm că vor avea loc din nou în frumoasa sală a filarmonicii, iar în curând vor fi disponibile și noile abonamente pentru stagiunea 2020-2021”, transmite Filarmonica de Stat ”Dinu Lipatti.”

Ruxandra S.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

CITEȘTE ȘI: