Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Consilierii municipali au votat prelungirea contractului cu Florisal

Sedinta de Consiliu local
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sedinta de Consiliu local
Sedinta de Consiliu local

Joi, 26 septembrie 2013, consilierii locali s-au întrunit în şedinţă ordinară, pe ordinea de zi fiind 14 puncte plus Diverse. Şedinţa a fost una una tensionată şi sala în care a avut loc a fost neîncăpătoare.

De departe, cel mai aşteptat punct de pe ordinea de zi a fost punctul 14, cel privind aprobarea prelungirii contractului nr. 462 din 29 decembrie 2005 de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare a municipiului Satu Mare prin concesiune, un proiect care în ciuda tensiunii pe care a creat-o a trecut de votul consilierilor.

Şedinţa a fost condusă de viceprimarul Marcela Papici, absentând Nicolae Şuta şi Radu Roman. Cu doar un minut înainte de startul şedinţei ordinare, sala a fost plină. Prim-vicepreşedintele PDL Satu Mare, însoţit de câţva zeci de sătmăreni, locuitori din blocurile fostului Gostat de pe Drumul Careiului, a intrat în sală. Grupul a avut şi pancarde pe care era inscripţionat următorul mesaj< “Jaful Florisal NU în numele meu, NU din taxele locale”, pancarde care au fost ridicate la aproximativ zece minute de la începerea şedinţei. Fiindcă grupul s-a arătat a fi paşnic şi nu a vociferat, preşedintele de şedinţă şi consilierii locali i-a permis să rămână în sală în condiţiile păstrării liniştii, mai ales că secretara municipiului a menţionat că nu e menţionat în lege dacă e legal sau e ilegal să afişezi pancarde în timpul şedinţei Consiliului local.

Respectând regulamentul, preşedintele de şedinţă a adresat încă de la început două întrebări Executivului, dacă sunt invitaţi la şedinţă sau dacă sunt propuneri în scris în termen cu referire la ordinea de zi. Răspunsul a fost negativ, iar consilierii au trecut la vot.

 

25.000 lei pentru aniversarea a 60 de ani de la înfiinţarea trupei Harag Gyorgy

 

A fost aprobat cu unanimitate de voturi proiectul privind rectificarea Bugetului local de Venituri şi Cheltuieli al municipiului pe anul în curs. Printre rectificările făcute, conform expunerii de motive, s-a diminuat cu 40.000 de lei suma pentru cheltuielile cu bunuri şi servicii de la capitolul 61 – Ordine publică şi siguranţă naţională. S-a alocat suma de 5.000 de lei Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 5 pentru lucrări de dezinsecţie şi deratizare, iar la capitolul 67, “Cultură, recreere şi religie” s-a aprobat majorarea cu suma de 695 mii lei din care 190.000 lei subvenţii pentru finanţarea Clubului Sportiv Municipal Satu Mare, 130.000 lei subvenţii pentru Teatrul de Nord Satu Mare, 350.000 lei Asociaţiei Sportive Fotbal Club Olimpia 2010 şi 25.000 lei pentru organizarea manifestărilor cu prilejul aniversării a 60 de ani de la fondarea Trupei Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare.

Discuţii aprinse legate de contractul cu Florisal

 

Proiectul privind prelungirea contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare, contractul cu Florisal, a stârnit cele mai aprinse discuţii. Iată cum s-a votat în comisiile de specialitate< Comisia juridică a dat aviz favorabil cu trei voturi pentru şi unul împotrivă, Comisia de servicii a dar la rândul ei aviz favorabil cu patru voturi pentru şi două împotrivă, iar Comisia de buget a înregistrat trei voturi pentru şi două împotrivă.

 

Albu< “Sunt trist şi nemulţumit că am participat la această şedinţă”

 

Primul consilier care a solicitat să ia cuvântul a fost Adrian Albu< “Avem în faţă un contract de delegare care a dat naştere de-a lungul timpului la o mulţime de comentarii. Suntem azi în postura de a prelungi un contract. Azi ratăm oportunitatea de a intra în normalitate. Îmi exprim tristeţea că mulţi dintre colegii mei, consilierii locali, vor vota pentru prelungire şi în decursul anilor au fost nemulţumiţi ca mine şi ca alţi cetăţeni de faptul că operatorul a modificat tarifele fără acordul Consiliului Local. În numele grupului de consilieri PNL spun care este punctul nostru de vedere< normalitatea era să se facă o licitaţie. Şi în alte oraşe s-a făcut la fel. Rămân trist şi nemulţumit că am participat la această şedinţă şi sunt de faţă la prelungirea acestui contract”, a declarat liberalul Adrian Albu. Democrat liberalul Sergiu Băbăşan a intervenit, adresând câteva întrebări consilierilor prezenţi la şedinţă şi pentru o clipă nu s-a mai distins cine ce anume vorbeşte, în condiţiile în care preşedintele Marcela Papici cerea linişte, iar Sergiu Băbăşan punea întrebări consilierilor locali< “Trebuie să cereţi audit! Oamenii sunt nemulţimiţi! 94% din sătmăreni sunt nemulţumiţi de serviciile de salubritate!”.

La polul opus a fost consilierul Cosmin Raţiu, care a declarat că este pentru acest proiect deoarece firma de salubrizare oferă la 300 de oameni salarii. A avut totuşi şi câteva sfaturi pentru operator, să încerce să diminueze costurile şi să se facă un orar de curăţenie a străzilor astfel încât maşinile să fie mutate pentru a se putea curăţa bordurile.

Consilierul Valeriu Bancea şi-a spus la rândul său punctul de vedere< “Acest proiect nu întruneşte condiţiile legale de admisibilitate în forma în care se prezintă. Acest contract trebuia să ajungă la termen, peste trei luni, la expirare, apoi să aibă loc o licitaţie publică. Nu erau nemulţumiri care să genereze astfel de reacţii publice”.

Ultima intervenţie a avut-o tot consilierul Adrian Albu, care a mărturisit că vrea să mai încerce să îşi convingă colegii din Consiliu< “Ştiu că suntem la final de septembrie şi nu mai este timp să organizăm o licitaţie. Dar în proiect e expus termenul de şase ani. Îl putem modifica la şase luni şi îi dăm Primăriei Satu Mare ocazia să organizeze o licitaţie”. S-a supus la vot modificarea termenului de prelungire, fără vreun efect. În cele din urmă a fost votat proiectul în faza iniţială şi a trecut cu 17 voturi pentru şi patru împotrivă. Au fost împotriva prelungirii contractului cu Florisal consilierii Adrian Albu, Marcela Papici, Valeriu Bancea şi Radu Ardelean.

Puteti citi continuarea in editia tiparita din 27 septembrie 2013 disponibila la chioscurile de ziare sau in editia electronica (abonament pdf).

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

6 comentarii

 1. bravo PNL….aveti votul meu la europarlamentare!
  pesedistii, pedelistii si iudemeristii i-au tradat ( a cata oara?) pe satmareni………. se putea prelungi 6 luni contractul cu jefuitorii orasului si in acest timp sa se organizeze licitatia (babasan spune ca pedelistii au primit de la florisal pentru voturile lor 60.000 de lei ; cati bani au primit atunci psd si udmr care au si mai multi consilieri ?)
  trebuie atacata hotararea in contencios administrativ ( nu ma pricep ,am inteles din articolul de pe szatmar.ro. ca se poate)
  Domnilor consilieri, de ce va bateti joc de satmareni ???

  I.Z. nu cenzurati !

 2. Inimaginabil!!! Suntem blestemati sa fim condusi numai de oportunisti de la cel mai mic nivel in sus. Credeam ca dupa ce v-a pleca jigodia aia de ILEIS vom vedea o schimbare , dar din rau in mai rau. Inca 6 ani vom mai suporta praful si mizeria si vom face in sec 21 slalom printre MATURILE DE NUIELE CU CARE SE PSEUDO MUNCESTE LA NOI. Infiorator

 3. …ce bagabonzi ne-au vandut la mafiotii orasului,au aranjat la Cluj..la bagabondul de Rus afacerea,dar nu mai este mult si vor platii cu totii…pentru nemernicia care au facuto…uitativa ce se intampla si la case mai mari(Voiculescu,Dragnea etc companiile lor)..va venii randul si la Satu Mare……

Lasă un răspuns