Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cotidianul “Informaţia Zilei”, premiat la Zilele Culturale Germane

Cotidianul “Informaţia Zilei”, premiat la Zilele Culturale Germane
Cotidianul “Informaţia Zilei”, premiat la Zilele Culturale Germane
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Cotidianul “Informaţia Zilei”, premiat la Zilele Culturale Germane
Cor Svabi

În acest sfârşit de săptămână sunt organizate la Satu Mare, vreme de patru zile, mai precis în zilele de 26, 27, 28 şi 29 mai, manifestări culturale reunite generic sub Zilele Culturale Germane Sătmărene.

Vineri după masă, în sala de festivităţi a Forumului Democrat German din Satu Mare, denumită “Casa Şvabilor”, de pe strada dr. Vasile Lucaciu nr. 9, au început manifestările, cu un simpozion pe tema prezenţei şvabilor sătmăreni în mass media.

În prezenţa unor invitaţi, inclusiv din mass media sătmăreană, startul manifestării a fost dat de o suită de cântece corale interpretate în limba germană, de corul Forumului Democrat German, dirijat de profesoara Maria Schmidt, cu acompaniament muzical la pian asigurat de Kozma Darka, iar la vioră de Magyari Thomas.

A fost apoi rândul lui Holczli Iosif, preşedintele FDG Satu Mare să salute asistenţa şi să susţină o alocuţiune referitoare la prezenţa şvabilor pe aceste meleaguri. Au fost subliniate o serie de aspecte referitoare la convieţuirea de-a lungul sutelor de ani a şvabilor cu celelalte etnii, indiferent dacă este vorba despre Transilvania de Nord, despre Banat sau despre alte regiuni din ţară.

A fost subliniat faptul că, şvabii au putut să-şi prezinte identitatea, tradiţiile şi obiceiurile pentru o mai bună cunoaştere a acestora de către populaţiile pe care le aveau alături> a menţionat pe scurt câteva din aspectele care, de-a lungul anilor, au fost prezentate în presa locală, indiferent că a fost vorba despre cotidiane de expresie română, maghiară sau chiar germană, fiind vorba despre presa mai ales din Banat, dar şi despre cea naţională, despre prezenţa vieţii şvabilor sătmăreni pe posturile locale de televiziune, dar şi în cadrul emisiunilor consacrate difuzate de către postul naţional de televiziune.

În ultima parte a alocuţiunii sale Holczli Iosif, a mulţumit presei pentru buna colaborare avută de-a lungul anilor, pentru modul obiectiv de prezentare a activităţilor şi a vieţii şvabilor sătmăreni.

A fost apoi subliniat faptul că, de-a lungul anilor, Forumul Democrat German – FDG a fost preocupat de a tipări cărţi sau alte publicaţii în limba germană, maghiară.

A fost apoi rândul gazetarului Florin Mureşan, responsabil cu mass media în cadrul Prefecturii Satu Mare, consilier al prefectului.
Acesta a transmis mesajul prefectului Radu Roca, aflat la Bucureşti, dar a rememorat şi o serie de acţiuni şi activităţi la care a participat în timp, alături de etnicii şvabi, indiferent că a fost vorba despre activităţi culturale şi/sau sportive.

Elek Gyuri, în calitate de fost redactor la cotidianul de limbă maghiară Szatmari Hirlap, în numele instituţiei de presă pentru care a lucrat zeci de ani, a evidenţiat aplecarea gazetarilor sătmăreni pentru a reflecta cu obiectivitate activităţile desfăşurate de şvabii sătmăreni de-a lungul anilor.

Alocuţiuni mai ample despre mediatizarea activităţilor şvabilor sătmăreni au rostit Lili Berner, urmat de Arthur Gloser, redactor la publicaţia ADZ.

Diplome de excelenţă

 

Cotidianul “Informaţia Zilei”, premiat la Zilele Culturale Germane

În cea de a doua parte a manifestării, Holczli Iosif a înmânat diplome de excelenţă pentru buna colaborare de-a lungul anilor, pentru cotidianul Informaţia Zilei, reprezentată de directorul Dumitru Păcuraru, Gazeta de Nord Vest, reprezentată de directorul Răzvan Govor şi fostului cotidian de limbă maghiară Szatmari Hirlap, reprezentată de fostul director Veres Istvan şi de gazetarul Elek Gyorgy. Cei mai sus meţionaţi au mulţumit pentru diploma primită, felicitând organizatorii pentru acest gen de activităţi.

 

Cotidianul “Informaţia Zilei”, premiat la Zilele Culturale Germane
A urmat partea de socializare, timp în care participanţii la această manifestare, au putut vedea panourile pe care au fost expuse zeci de articole publicate de-a lungul anilor în presa locală, regională şi naţională, cu privire la activitatea şvabilor sătmăreni.

Pentru azi, de la ora 18 este programat la Filarmonica de Stat Dinu Lipatti un concert simfonic, iar de la ora 20, la Casa şvab, se va desfăşura balul şvabilor. Duminică este programată slujba religioasă, urmată de defilarea şvabilor, apoi lansarea volumului monografic al comunei Urziceni – varianta în limba germană, semnat de Mellau Joszef, iar luni, se va prezenta o monografie a 8 aşezări şvăbeşti, semnată de Răzvan Roşu.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns