Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Europarlamentarul PNL Dan Motreanu consideră că România va primi cea mai mică sumă din ajutorul UE pentru fermierii afectaţi de importurile de grâne din Ucraina

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Delegaţiile naţionale din Polonia, România, Bulgaria şi alte state est-europene negociază la Bruxelles cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Parlamentului European cuantumul ajutoarelor pentru fermierii care nu şi-au mai putut vinde cerealele după ce piaţa est-europeană a fost invadată de grâul şi porumbul din Ucraina, potrivit informaţiilor G4Media.
Fermierii români au calculat o pierdere de 200 de milioane de euro, potrivit cifrelor prezentate public şi preluate miercuri de europarlamentarul Rareş Bogdan. Cauza pierderii e dată de preţul mult mai mic cu care sunt vândute cerealele din Ucraina, care sunt produse cu costuri mult mai mici. Faţă de acest fapt, nici fermierii sătmăreni nu stau cu mâinile în sân. Ace;tia pregătesc un protest de amploare la Halmeu, care va avea loc, după cum am scris şi în ziarul de ieri, îniante de declan;area campaniei agricole de primăvară.
Europarlamentarul PNL Dan Motreanu afirmă că, din primele informaţii, România va primi cea mai mică sumă din ajutorul UE pentru fermierii afectaţi de importurile de grâne din Ucraina, de 10 milioane de euro, iar „toată responsabilitatea pentru modul în care s-au purtat negocierile revine Ministerului Agriculturii”. Redăm în continuare poziţia europarlamentarului liberal.

“Sunt dezamăgit de modul în care Ministerul Agriculturii a negociat acordarea compensaţiilor pentru fermierii români afectaţi de importurile de grâne din Ucraina. Din primele informaţii, ţara noastră va primi cea mai mică sumă, de 10 milioane de euro, comparativ cu Polonia, care primeşte 30 de milioane de euro şi Bulgaria, care primeşte 16 milioane de euro.
Toată responsabilitatea pentru modul în care s-au purtat negocierile revine Ministerului Agriculturii. Aceste sume se bazează pe documentele pe care le-au prezentat ministerele agriculturii din cele trei ţări. România este în mod clar dezavantajată, având în vedere că prin ţara noastră a trecut cea mai mare cantitate de grâne din Ucraina. Încă sper că lucrurile pot fi schimbate, pe baza argumentelor. Fermierii români sunt dezavantajaţi de concurenţa cerealelor provenite din Ucraina.
Vom continua demersurile pentru a suplimenta sumele pentru fermierii români. Recent, am solicitat Comisiei Europene, împreună cu colegul meu Daniel Buda, măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale. Ni s-au alăturat colegii din grupul PPE România şi o serie de eurodeputaţi din statele învecintate. Chiar zilele acestea, am obţinut promisiunea sprijinului pentru femierii români, din partea preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la întâlnirea de la grupul PPE.

Exporturile fermierilor români au scăzut cu aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu

Susţinerea politică pentru ţara noastră este fără echivoc. Însă, negocierea, prezentarea datelor, partea tehnică sunt atribuţii care revin Ministerului Agriculturii. Cerealele din Ucraina se vând la preţuri mai mici în Uniunea Europeană, beneficiind de scutiri de taxe vamale.
Nu există suficiente capacităţi de stocare în statele membre iar cantitatea de cereale blocată în regiunile de graniţă provoacă o competiţie neloială. Exporturile fermierilor români au scăzut cu aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu, iar preţul unei tone de grâu a scăzut cu peste 100 de euro.
Fermierii din România, Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria şi Republica Moldova nu pot valorifica producţia lor la preţuri care să acopere costul de producţie, cu atât mai puţin să genereze profitul minim necesar pentru asigurarea traiului zilnic. În aceste condiţii, fermierii nu îşi mai pot continua munca. România a ajutat şi ajută poporul ucrainean greu încercat, inclusiv prin facilitarea tranzitului grânelor ucrainene pe teritoriul ţării noastre. În acelaşi timp, trebuie să apărăm interesele fermierilor români.”

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with