Primele vor avea loc azi și mâine și vor fi dedicate instrumentelor de suflat
Noua conducere a Filarmonicii “Dinu Lipatti” a anunțat ieri într-o conferință de presă organizarea unei serii constante de concerte educative pentru copii și tineri, o idee pe care Informația Zilei a susținut-o în mod repetat în ultimii ani.
Au participat managerul Kovacs Emoke, directorul adjunct Claudiu Pitic și realizatorul primului concert educativ din noua serie, Matei Pop, cadru universitar al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, acesta din urmă fiind și prezentatorul unui spectacol care se dorește interactiv.
Vraja instrumentelor de suflat
Seria concertelor educative se va concentra pentru început asupra familiarizării micilor spectatori cu grupele de instrumente din orchestra simfonică, iar primul asemenea program se intitulează “Vraja instrumentelor de suflat”. El este programat marți, 14 ianuarie, de la orele 11 și 12, cu prezentare în limba română, și miercuri, 15 ianuarie, de la orele 10 și 11, cu prezentare în limba maghiară.
Au fost alese mai multe bucăți muzicale scurte, potrivite capacității de atenție și înțelegere a copiilor de vârstă școlară primară, extrase din lucrări de mai mari proporții, etalând atât sonoritatea puternică a alămurilor, cât și melodicitatea instrumentelor de suflat din lemn. Iată programul: Fanfară de Paul Dukas, Allegro din Serenada nr. 11 în Mi bemol major KV 375 de Wolfgang Amadeus Mozart, un fragment din Serenada op. 7 de Richard Strauss, un fragment din Uvertura operei “Olandezul zburător” de Richard Wagner, Preludiul actului 4 din opera “Otello” de Giuseppe Verdi și trei momente ale suitei “Tablouri dintr-o expoziție” de Modest Petrovici Musorgski în orchestrația lui Maurice Ravel. Un program de 25 de minute de muzică accesibilă, dar nu “ușurică”, acompaniat, să zicem așa, de spusele prezentatorului.
Pentru primele concerte prețul biletelor a fost fixat la 10,5 lei, sala fiind în mare parte acontată de elevii Liceului German. Va urma și un program dedicat instrumentelor cu coarde, cu un scenariu inspirat de povestea biblică a lui Noe. Intenția conducerii este ca aceste concerte educative să fie organizate cu o frecvență cel puțin lunară, preconizându-se și ediții de familie, în serile de vineri. După cum spunea Matei Pop, acum se pot pune bazele unei aprecieri a muzicii clasice care îi va însoți pe micii spectatori toată viața.
Proiecte de viitor
Întrucât anul 2020 este consacrat la nivel mondial aniversării celor 250 de ani ce se vor împlini de la nașterea lui Ludwig van Beethoven, Filarmonica sătmăreană va programa muzica lui în mai multe seri, prima dintre ele chiar în această săptămână. Se are în vedere și un concert cu Simfonia a noua, deocamdată ca intenție în lucru.
Promovarea concertelor va continua în ritm și stil modern, efectele schimbării fiind deja vizibile în afluența de public. Se va încerca valorificarea înregistrărilor rămase din perioada când director era dr. Rudolf Fatyol și realizarea unor înregistrări noi care să ajungă în casele iubitorilor de muzică. Filarmonica se va număra printre beneficiarele noii legi prin care s-a creat un fond special al bugetului de stat care va sprijini activitatea instituțiilor de spectacole aflate în subordinea autorităților locale.
1 comentariu
Vad ca mi-ati inlaturat toate comentariile cu privire la premierea ridicola si grotesca a adunaturii culturale de la Poesis !. Stricati rangul diplomelor !. Nu poti sa arunci fara cap cu diplome. Diplomele trebuiesc meritate !!!!. Cate carti si-au vandut poetii si scriitorii premiati ?????- in asta consta valoarea lor daca sunt la cautare, daca nu, atunci sunt pe nicaieri ca Vida Geza !. Va dati mari si va umflati in pene cand-colo sunteti niste Bule …. Daca faceti porcarii faceti-l in mod discret in cerc/grup restrans, nu mai iesiti cu ele pe ziar deoarece nu suntem chiar prosti cu totii pe care sa ne duceti de nas !.