Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Gheorghe Glodeanu şi-a lansat cartea aniversară “60“ la Centrul Multicultural Poesis

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sâmbătă, 9 decembrie 2017, la Centrul Multicultural Poesis Satu Mare, a avut loc lansarea cărţii aniversare a lui Gheorghe Glodeanu “- 60 –“, cu prilejul împlinirii vârstei de 60 de ani.

În cuvântul de deschidere a întâlnirii, Dumitru Păcuraru a anunţat prezenţa în judeţ a unui grup de tineri poeţi şi scriitori din ţară.

Aprecierea operei

Rolul de moderator i-a revenit poetului George Vulturescu, care l-a prezentat pe Gheorghe Glodeanu ca fiind unul dintre cei mai importanţi critici literari din România. ”Critic de sinteză, Gheorghe Glodeanu şi-a pus pecetea asupra vieţii culturale sătmărene şi prin numărul mare de lucrări publicate; jumătate din cele peste trei sute de pagini ale volumului aniversar este format din titlurile lucrărilor sale”, a adăugat George Vulturescu. Vorbitorul a mai trecut în revistă şi activităţile lui Glodeanu la şcoala doctorală a Universităţii din Baia Mare şi la revista Nord Literar.
La rândul său, poetul Ioan Nistor a insistat asupra calităţilor lui Gheorghe Glodeanu ca om care promovează cultul prieteniei, schiţându-i un portret care i-a prilejuit o incursiune în vasta operă a sărbătoritului.
O amplă analiză a scriiturii universitarului Gheorghe Glodeanu a făcut-o şi scriitorul Alexandru Zotta. El a rememorat vremea când profesorul Glodeanu ”a transformat întâlnirile profesorilor de română în manifestări culturale”.
I-au adresat urări sărbătoritului Danciu Zamfir, directorul Direcţiei de Cultură, scriitorul Ioan Mureşan, Aurel Pop, directorul Editurii Citadela şi Voicu Rusu.
În final, Gheorghe Glodeanu s-a referit la volumul „Scriitori, cărţi, muze. Ipostaze ale discursului amoros în literatura română”. El a relevat modul în care corespondenţa de dragoste a influenţat opera unor autori, în acest sens exemplificând povestea lui Mircea Eliade şi Maitreyi.

Fişă biografică

Criticul literar, omul de cultură şi profesorul doctor Gheorghe Glodeanu s-a născut pe 9 decembrie 1957, în municipiul Carei. În prezent este cadru universitar la Facultatea de Litere de la Universitatea de Nord Baia Mare şi director al publicaţiei “Nord Literar”.
A debutat literar în anul1981. Deţine o serie de premii obţinute la manifestări literare naţionale şi internaţionale şi a publicat 22 de volume de critică literară şi nu numai.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns