Image 1
Image 2

Isărescu (BNR): Inflaţia masivă poate aduce dezechilibre serioase

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Banca Naţională îi îndeamnă la prudenţă pe cei care vor să se împrumute ca să îşi cumpere o casă şi să analizeze serios varianta chiriei decât cea a unui împrumut pe 30 de ani. Guvernatorul Mugur Isărescu avertizează că inflaţia masivă poate aduce dezechilibre serioase, dar Banca centrală face eforturi să ţină lucrurile sub control. Reprezentanţii BNR au transmis mai mult sau mai puţin voalat mai multe avertismente Guvernului.

„Stabilitatea financiară şi cea a preţurilor au fost ţintele pe care Banca Naţională le-a urmărit, o misiune deloc uşoară – în opinia lui Isarescu – (…) Poate să vină cineva să spună las-o încolo de stabilitate a preţurilor, nu intru în dispute acum. Ne-am ocupat în continuare de stabilitatea preţurilor. Avem în România o creştere masivă a inflaţiei, dar peste tot în lume asta s-a întâmplat. Nu înseamnă că ne spălăm pe mâini”.

Oficialii BNR avertizează că sunt vremuri tulburi şi îndeamnă populaţia la prudenţă şi chibzuinţă când se împrumută. Şi mai ales să ia în calcul situatiile neprevăzute care pot apărea şi pentru care e nevoie de cheltuieli suplimentare.

”Unii analişti îi sfătuiesc dacă nu cumva a locui cu chirie o vreme nu este mai bine decât a se înhăma la un credit pe 30 de ani”, a declarat Eugen Rădulescu, director BNR, potrivit TVR 1.

BNR le transmite celor cu probleme financiare şi ale căror rate s-au dublat să discute cu băncile pentru o reeşalonare a creditelor care să le reducă povara îndatorării.

Tot BNR are un avertisment şi pentru Guvern:

”Referitor la sistemul de pensii… e un domeniu delicat. Avem un risc. Riscul de a nu îndeplini obiectivele din PNRR”, mai spune Eugen Rădulescu.

BNR previzionează o inflaţie în scădere, dar o temperare a fenomenului abia la sfârşitul anului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

CITEȘTE ȘI: