Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

La 100 de ani, fermierul Gavril Verdeş din Aciua a semnat cererea unică de plată

La 100 de ani, fermierul Gavril Verdeş din Aciua a semnat cererea unică de plată
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În ultimii ani, la nivelul Uniunii Europene – UE au fost date presei o serie de cifre îngrijorătoare referitoare la îmbătrânirea populaţiei din agricultură, mai precis, a fermierilor.

Statistici similare au fost formulate şi la nivelul României. Din statistica naţională la care facem referire, rezulta faptul că, în anii anteriori, aproximativ 5.000 de fermieri cu vârste între 90 şi 100 de ani au depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – APIA, cereri unice de plată. Cum  acest gen de statistici, dar şi alte informaţii din domeniu sunt deţinute centralizat la APIA Central, din păcate nu vă putem spune câţi sunt fermierii sătmăreni care au vârste între 90 şi 100 de ani, care se încăpăţânează să trudească în agricultură.

După cum am aflat de la Ionel Cosmin Krişan, primarul comunei Pomi, în această unitate administrativ teritorială sunt sub 10 asemenea persoane.

Una dintre ele este Gavril Verdeş, din satul Aciua, care încă mai are energie pentru a lucra alături de fiul său, fost funcţionar public la Baia Mare, la Curtea de conturi, cele câteva hectare de teren pe care le deţine familia.

În semn de respect faţă de persoanele care au cultul muncii, care o viaţă întreagă au lucrat pentru prosperitate familiei, Gavril Verdeş a fost distins în acest an cu titlul de Cetăţen de Onoare al comunei Pomi.

Ca o supriză plăcută, în cursul zilei de miercuri, 24 mai, Ionel Cosmin Krişan, primarul comunei Pomi, a însoţit în satul Aciua pe directorul executiv APIA Satu Mare – Virgil Dragoş, alături de o echipă, în gospodăria lui Gavril Verdeş.

Alături de mici atenţii oferite de oaspeţi, fermierului i s-a dat posibilitatea să semneze la el acasă cererea unică de plată pentru anul 2023. Desigur n-au lipsit tradiţionalele urări de sănătate, urmate de momente de socializare, chiar în Aciua.

“În semn de recunoştinţă pentru cei care au clădit ţara noastră, ne-am deplasat la Aciua, unde baciu Gavrilă Verdeş, un fermier în vârstă de 100 de ani, şi-a semnat cererea unică de plată. Am primit o adevărată lecţie de viaţă de la un om cu un optimism debordant, lucru pentru care îi mulţumim! Îi dorim multă sănătate şi putere să-şi mai lege via!”, a transmis Virgil Dragoş, directorul executiv APIA Satu Mare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns

Deschidere Expo Aurel Popp

Artişti, scriitori, critici de artă, au readus opera lui Aurel Popp în actualitate

Dacă joi, 28 ianuarie, la Muzeul de Artă din Satu Mare, cu ocazia deschiderii expoziţiei permanente Aurel Popp, au participat oficiali judeţeni şi o serie de cunoscuţi ai familiei artistului, iată că vineri, 29 ianuarie, au participat la vernisaj în bună parte artişti plastici sătmăreni, maramureşeni, o serie de oameni de cultură şi iubitori de artă.