Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

La Biblioteca Judeţeană a fost lansată cartea “De la Gidani la Sătmărel”

Lansare carte Satmarel
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Lansare carte Satmarel
Lansare carte Satmarel

Luni, 28 decembrie 2017, în sala de lectură de la Biblioteca Judeţeană Satu Mare, a fost lansat volumul „De la Gidani la Sătmărel. Contribuţii monografice”, apărut sub semnătura autorilor Viorel Ciubotă, Viorel Câmpean şi Mihaela Sălceanu.

La eveniment au participat, alături de autori, preotul protopop Dumitru Roman, dr. Daniela Bălu, director adjunct la Muzeul Judeţean de Istorie, ing. Ioan Costescu, preşedinte al Asociaţiei „Codrenii”, Aurel Pop, directorul Editurii „Citadela”, profesori, bibliotecari, fii ai satului Sătmărel, jurnalişti, iubitori de cultură.

Rolul de moderator i-a revenit Paulei Horotan, directoare adjunctă a Bibliotecii Judeţene, care a început prin a prezenta evenimentul, calitatea graficăa lucrării şi participanţii.

Prima care a întreprins o analiză detaliată a lucrării a fost Daniela Bălu, începând prin a caracteriza cele trei generaţii reprezentate de autorii monografiei, în pofida clişeului numit “conflictul dintre generaţii”. A trecut apoi în revistă evenimentele mai semnificative din istoria localităţii, devenită cartier al municipiului Satu Mare: calea ferată din 1872, gara, primul Război Mondial, participanţii din Sătmărel la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, refugiul din 1940, al doilea Război Mondial, personalităţile locale… Vorbitoarea a conchis că Sătmărelul, deşi o localitate mică, nu a fost rupt de tot ceea ce înseamnă istoria naţională. În final, Daniela Bălu a oferit, ca dar, asistenţei o colindă adaptată evenimentului: “Trei istorici se-ntâlniră”…

La rândul său, Ioan Costescu a vorbit despre codrenii din Hodişa, care aveau hotar cu Sătmărelul, despre familiile deosebite din localitate, despre cele “700 de persoane exilate în 1940” (pentru care a propus edificarea unui monument), despre o snoavă având ca morală zicala cu “deşteptul satului”.

Au mai vorbit Aurel Pop despre monografiile apărute în judeţ, Ioan Neacşu, fiu al satului, mulţumind autorilor, Ioan Tipu Sălăjanu, cu trei din savuroasele sale epigrame.

În final, autorii au punctat ideile mai importante din monografie, au relatat despre munca de documentare, încercările anterioare, agenda lor de lucru (în care figurează şi un dicţionar al participanţilor la Marea Adunare de la alba Iulia), iar pentru fiii satului au adresat îndemnul de a “adăuga alte file la cunoaşterea trecutului acestei localităţi”. Viorel Câmpean chiar a promis că la primăvară, autorii vor merge în sătmărel pentru a prezenta localnicilor lucrarea.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns