Image 1
Image 2

Lt.col.(r.) Ioan Coroian a trecut la cele veşnice

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ioan Coroian, cunoscut de către mulţi sătmăreni sub numele de “Pistruiatu”, s-a născut pe 20 mai 1945, în localitatea Vâcea, comuna Ulmeni, judeţul Maramureş, fiind unul dintre cei şapte copii ai familiei. După absolvirea cursurilor generale, a urmat la Baia Mare o şcoal[ profesională, care pregătea şi instalatori sanitari.

Ulterior a fost înrolat în armată, unde a fost cooptat în rândurile viitorilor subofiţeri de miliţie. În anul 1966, după absolvirea şcolii de subofiţeri de miliţie, a fost repartizat în raionul Negreşti-Oaş, ulterior a fost transferat în raionul Carei, fiind instalat şef de post la Dindeşti, apoi a fost şef de post la Craidorolţ, apoi la Micula. Ulterior a fost sectorist la Satu Mare, în zona strada Bariţiu – drumul spre Petea.

În anul 1992, Ioan Coroian a fost primul subofiţer de poliţie din România, avansat de la subofiţer, la căpitan, la iniţiativa col. Vasile Fernea, comandantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare. El şi-a trecut în palmares descoperirea unor infractori, unii dintre ei chiar condamnaţi ulterior pentru omucidere.
La împlinirea vârstei de 50 de ani, a fost pensionat, pe motivul că vârsta nu concordă cu gradul militar deţinut.

Ca urmare a diverselor activităţi întreprinse după pensionare, în sensul depistării autorilor unor crime şi nu numai, Ioan Coroian a fost avansat la gradul de lt.col.(r.). În pensie şi-a descoperit vocaţia de dresor de animale, fiind prezentat pe un post de televiziune cu Lola, o căţea de Ciobănesc German şi o căpriţă. Ulterior,  a fost consultat de o televiziune naţională în cazul dispariţiei Elodiei Ghinescu, în celebrul caz Cioacă. S-a implicat apoi în investigaţii jurnalistice în o serie de cazuri încă neelucidate de pe raza oraşului Ardud, în cazul uciderii actriţei Dorgai, investigaţie în care avea un suspect, dar informaţia a dus-o în lumea de dincolo. A fost ani la rând un colaborator al ziarului Informaţia Zilei, dar şi al postului de televiziune Informaţia TV.

Lt.col.(r.) Ioan Coroian a trecut întru cele veşnice înainte de sărbătorile Crăciunului, fiind înmormântat în chiar ziua de Ajun de Crăciun, într-un cimitir de pe Calea Odoreului, strada Macului, din Satu Mare.
Pentru colaborare îi mulţumim şi îi dorim odihnă veşnică. Familiei greu încercate îi transmitem şi pe această cale, sincera noastră compasiune.

DRUM LIN PRINTRE  STELE, domnule Coroian!

 

4 comentarii

  1. @Dr.Austin !, Daca anuntul mortuar aparea doar la rubrica DECESE atunci nu as fi comentat nimica. Deoarece a aparut ca articol in ziar mi-am exprimat opinia la care am tot dreptul din lumea asta !!!. Eu doar am numit copilul pe nume, ceea ce am prezentat corespunde adevarului !!! . Daca te doare adevarul, atunci pune pansament pe ea !!!. Ca urmare n-am de ce sa-mi fie rusine. Rusine sa le fie celor care nu vor sa recunoasca adevarul si distorsioneaza lucrurile ca sa fabrice din unii eroi fara ca acestia sa merite !!!. Sper ca am fost bine inteles !!!. Adevarul trebe spus (chiar daca unora nu le place ) si nu maturat sub pres !.

  2. Democratia din Romania ofera si celor ca @Dac Bulibas posibilitatea sa se exprime, chiar daca acestia vorbesc numai prostii.
    Parerea mea despre Ioan Coroian este cu totul alta, a fost un om pasionat de munca lui. Contrar parerii generale despre militieni, el a fost un militian inteligent, stiu ca si dupa pensionare cind isi lucra bucatica de pamint el si-a inventat propriile unelte de gradinarit.

  3. Pana in 1992 a fost un subofiter , adica un tablagiu de militian care era si sectorist in zona strada Baritiu… In 1992 ( fara sa absoalve o scoala de Ofiteri !!!…) a fost primul subofiter din romanica care a fost avansat direct in Capitan sarind astfel peste mai multe grade intermediare!!! ( in romanica e posibil si asa ceva…. ) ajungand astfel ca in 1995 ( la 50 de ani ) sa se pensioneze primind o pensiuca speciala ca fost Capitan !!!!. Ce pensiuca speciala a primit acesta timp de 26 de ani ( de la 1995-2021) ????. Am inteles ca a continuat sa lucreze si in continuare dupa ce s-a pensionat primind astfel pe langa pensiuca si salariu !!!. Despre metodele inumane a militiei de descoperire si condamnare ale unor posibili infractori inainte de 1990 printre care erau bataile, torturile, schingiuirile in sediile militiei poate nu vreti sa va amintiti si prin care acestia obtineau recunoasterea unor fapte pe care cei inculpati nici nu au savarsit spre satisfactia militienilor ! si in baza carora acestia urmau sa fie condamnati pt. fapte pe care in fapt nu le-au savarsit !. Dupa 1991 acest militian nu a iesit cu absolut nimic concret in evidenta si totusi a fost avansat in final la gradul de Lt.col.(r.) pt a primi o pensiuca speciala si mai mare !!!. Sper sa nu-i ridicati acestuia si o statuie in fata sediului militiei !….Ar fi ridicol…. Din articolul prezentat, pt. mine acest militian pare a fi un smecher inascut uns cu toate alifiile care a stiut unde sa dea ca sa fie avansat in mod nemeritat si nimic mai mult. Pe mine ma poate pacali cineva , cu conditia sa vreau si eu !. Ha,ha,ha…..

Lasă un răspuns

Connect with