Image 1
Image 2

Muzeul Judeţean Satu Mare, distins cu medalia “Centenarul Marii Uniri”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Liviu Marta – premiu

Marţi, 25 aprilie, în cadrul unei festivităţi care a avut loc la Opera Naţională din Bucureşti, Muzeului Judeţean Satu Mare i-a fost acordată ”Medalia aniversară Centenarul Marii Uniri”. Distincţia înmânată de ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu a fost primită în numele instituţiei de managerul Liviu Marta.

Disticţia s-a acordat în baza unui decret prezidenţial din anul 2020, în semn de apreciere pentru efortul depus de Muzeul Judeţean Satu Mare în vederea păstrării şi promovării memoriei evenimentelor şi participanţilor la înfăptuirea unităţii naţionale a statului român modern, fiind singura de acest calibru obţinută în perioada postdecembristă de o instituţie de cultură sătmăreană.

 

Program cultural desfăşurat în perioada 2018-2022

Pe parcursul a cinci ani, 2018-2022, Muzeul Judeţean Satu Mare a desfăşurat un amplu program cultural dedicat Centenarului Marii Uniri. Nucleul programului l-a constituit proiectul de reabilitare a monumentelor memoriale ale judeţului. Prin proiectul derulat de muzeu în colaborare directă cu Consiliul Judeţean Satu Mare şi cu finanţarea Guvernului României, au fost reabilitate un număr de 29 de monumente şi morminte ale eroilor Armatei Române, căzuţi în cele două războaie mondiale pe teritoriul judeţului Satu Mare. În cadrul proiectului a fost realizat un catalog al acestor monumente cu scopul de a le face cunoscută jertfa eroilor şi grija urmaşilor pentru memoria lor. În fiecare an, între 2018 şi 2022, muzeul a avut mai multe activităţi specifice ce au inclus realizarea de expoziţii, simpozioane şi a unor volume cu studii ştiinţifice dedicate Evenimentului Centenar.

Medalie Muzeu Jud SM

 

Înalta distincţie a fost acordată “în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării şi promovării memoriei evenimentelor şi participanţilor la înfăptuirea unităţi naţionale şi a statului român modern, contribuind la apărarea şi perpetuarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire”.

De la Bucureşti, managerul Liviu Marta a transmis prin “Informaţia Zilei”, felicitări tuturor celor implicaţi.
“Ministrul Culturii, d-l Lucian Romaşcanu ne-a înmânat medalia aniversară, Centenarul Marii Uniri, conferită de Preşedinţia României pentru Muzeul Judeţean Satu Mare. Mulţumiri Guvernului României şi Consiliului Judeţean pentru finanţare şi preşedintelui Pataki Csaba pentru colaborare!
Felicitări angajaţilor din muzeu pentru activităţi! Felicitări colegilor din muzeu şi din judeţ care au realizat studii ştiinţifice în volumele coordonate de istoricul Claudiu Porumbăcean şi de directorul Daniela Bălu. Mulţumiri speciale pentru persoanele implicate direct în derularea proiectului de reabilitare a monumentelor eroilor de război din judeţul Satu Mare: regretatul director Radu Ardelean, col. (r.) Ştefan Coşarcă şi muzeograful Mihai Mocanu!”, a declarat Liviu Marta.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns