Image 1
Image 2

“Muzica nu e ȋn note, e ȋn tăcerea dintre ele” W.A Mozart

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Este ȋn natura umană să căutăm ȋn fiecare clipă momente de bucurie, liniște, scântei de fericire ce ne fac cu adevărat mai buni și mai puternici. Ne dorim ca atunci când ne e greu să vină cineva sau ceva și să ne ofere acea rază de speranţă. Pentru cei care nu sunt convinși de asta, cu certitudine afirmăm că muzica ȋntotdeauna reușește să facă acest lucru. Muzica este și cineva și ceva, este o entitate ce oferă tot ce este nevoie pentru o bună funcţionare a tuturor raţiunilor și simţirilor.

Joi, 4 februarie, la Filarmonica “Dinu Lipatti” a avut loc un concert special. A fost un concert elegant, simplu, ȋn care genialitatea compozitorilor s-a ȋmpletit perfect cu dăruirea și profesionalismul artiștilor. Simfonicul sătmărean a avut doi invitaţi: dirijorul Werner Gabor și solistul violinist Radu Ropotan.

Mozart și Schubert au răsunat ȋn frumoasa sală de concert. Concertul nr. 4 pentru vioară al lui Mozart a fost interpretat extrem de frumos de tânărul violinist Radu Ropotan. Supranumit “Militarul”, datorită ȋnceputului solemn, aidoma unui semnal de trompetă, a fost redat cu extremă precizie, tânărul artist oferind publicului prin interpretarea sa o binemeritată doză de eleganţă și rafinament.

Partea a doua a serii a adus o altă lucrare deosebită ȋn atenţia noastră. “ Poet al muzicii” (H.C Schonberg), Schubert a fost un compozitor cu o colecţie impresionantă de lucrări. Una dintre cele mai faimoase creaţii ale sale este și Simfonia nr.8 “Neterminata”. Patruzeci de ani a stat ascunsă această simfonie până să iasă la lumină. Este o simfonie unitară, total desăvârșită și de o incontestabilă măiestrie.

O prezenţă extrem de plăcută și discretă a fost Werner Gabor la pupitrul dirijoral, aducând și el o doză foarte mare de eleganţă atât ȋn vorbire cât și ȋn gesturi.

După această săptămână elegantă, la Filarmonica “Dinu Lipatti” revin joi, 11 februarie, prin lucrările sale Ludwig van Beethoven și Johannes Brahms. Orchestra are invitaţi doi artiști fantastici: Excepţionalul pianist Josu de Solaun, câștigător al Concursului Internaţional George Enescu, ediţia 2014 și renumitul dirijor și compositor Vicente Chulia.

Se anunţă o seară excepţională. Artiștii noștri și invitaţii săi așteaptă să vă ȋncânte din nou și cu mulţumire și recunoștinţă vă invită să fiţi alături de ei. “Muzica trebuie să trăiască sub degetele noastre, sub ochii noștri, ȋn inima și mintea noastră, cu tot ceea ce noi putem să-I aducem ca ofrandă” Dinu Lipatti.

ALINA M.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

CITEȘTE ȘI:

Concert regal la Sala Radio

Asculta acest articol Devenit o tradiție a stagiunii de la Sala Radio, Concertul regal este programat în fiecare an în