”Nocturna bibliotecilor”, manifestare deja cu tradiţie, s-a desfăşurat vineri, 29 septembrie 2017, în sala ”Gheorghe Bulgăr” de la Biblioteca Judeţeană Satu Mare.
Încă de la început, încăperea era arhiplină cu iubitori de cultură de diferite profesii, astfel că Lacrima Istrăuan, directoare şi Paula Horotan, directoare adjunctă a bibliotecii au prezentat programul deosebit de bogat al manifestărilor din sala de lectură.
În paralel, în sala multimedia a bibliotecii s-au derulat activităţi pentru copii reunite sub genericul ”Comoara piraţilor”, sub forma unor ateliere de lectură, jocuri tematice şi ateliere creative.
Despre sătmăreanul Gheorghe Bulgăr
Primul punct din program a fost intitulat ”Fondul de carte Gheorghe Bulgăr, o resursă pentru comunitate”. În acest cadru, dr. Viorel Câmpean şi Marta Cordea, împreună cu invitaţii lor: dr. George Vulturescu şi dr. Alexandru Zotta au evocat personalitatea omului de cultură sătmărean Gheorghe Bulgăr. Iubitor de metafore, Viorel Câmpean a spus că noi suntem un fir de nisip, în timp ce Gheorghe Bulgăr este un “bulgăre de aur”.
Caracterizând opera personalităţii omagiate, George Vulturescu l-a prezentat pe Gheorghe Bulgăr ca un eminescolog care a realizat studii de valoare. Din acest motiv, cât şi pentru faptul că Gheorghe Bulgăr a fost un militant pentru Marea Unire, George Vulturescu a propus ca Biblioteca Judeţeană Satu Mare să poarte numele marelui om de cultură sătmărean. Totodată, a mai propus ca, odată cu sărbătorirea centenarului Unirii din 1918, bustul lui Gheorghe Bulgăr, realizat în Anglia, să fie amplasat lângă clădirea bibliotecii.
Ca fost student al lui Bulgăr, la Universitatea din Bucureşti, Alexandru Zotta a vorbit despre personalitatea dascălului şi despre atitudinea sa amicală faţă de studenţi.
Programul a continuat cu BiblioPortativ autumnal, în care Luana Erdos şi Gabriel-Florin Koka au interpretat un minirecital de muzică pop-rock acustic. Piesele muzicale au alternat cu poezii de dragoste recitate de Dorel Iurcencu.
A urmat ”Carte-Bibliotecă-Voluntariat”, în parteneriat cu Asociaţia SamStudia, moment dedicat tinerilor care au desfăşurat activităţi de voluntariat în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană.
În sala multimedia s-a organizat ”Raftul cu iniţiative” – un program pentru copii de vârstă şcolară, colocviu profesional realizat în colaborare cu Casa Corpului Didactic Satu Mare, la care au fost invitaţi bibliotecari din reţeaua şcoli.
Lansări de carte
În continuare, Voicu D. Rusu şi-a lansat cartea ”Nisipul clepsidrei sparte”, în prezentarea scriitorilor Gheorghe Glodeanu, Alexandru Zotta, George Vulturescu, Teodor Curpaş şi George Terziu. A urmat lansarea unei cărţi de Tuzon Edit, ”Ásó, kapa s a piszkavas”, prezentată de Kereskényi Sándor şi de Veres István, alături de actorii Rappert-Vencz Stella şi Péter Attila Zsolt Pedró.
Între cele două lansări a fost intercalat minirecitalul de muzică uşoară al Luizei Molnar şi minirecitalul de arii celebre interpretate de Rebecca Mitraşca şi Valentina Puşcaş, acompaniate de profesorul Bogdan Bodiş Ádám din Oradea.
A urmat Confesiunea cărturarului, cu participarea lui Gheorghe Gheorghiade, fost director al Bibliotecii Judeţene, program derulat în parteneriat cu Casa Creaţiei, Cenaclul Cronograf şi Asociaţia Scriitorilor de Nord-Vest.
La partea de program destinată muzicii, Alexandru Ivanovici a interpretat muzică folk, urmat de ”Poezie în culorile amurgului de toamnă”, cu participarea Clubului Creatorilor ”Afirmarea”. Cantautoarea Georgeta Govor, acompaniată de Diu Oşan au interpretat muzică folk sub genericul ”Cântece de şemineu”, iar un recital de muzică populară i-a aparţinut interpretei Angela Munteanu.
Fii primul care comentează