Image 1
Image 2

Nuanţe de jazz și Simfonia Destinului, joi la Filarmonică

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Ce asociere inedită ar spune unii! Folclorul românesc transformat suav în jazz de către binecunoscuta interpretă a acestui gen muzical, Irina Sârbu și această catedrală a muzicii simfonice (Simfonia nr. 5 a lui Ludwig van Beethoven), au scos în evidenţă versatilitatea orchestrei simfonice și capacităţile nelimitate ale acesteia de a interpreta orice gen de muzică.

Irina Sârbu este printre cei mai buni tineri români vocaliști de jazz. Timbrul special, bogăţia imaginaţiei improvizatorice și acrobaţiile vocale au adus serii de joi o notă de graţie și catifelare. Solista concertului a interpretat lucrări din folclorul românesc, adaptate stilului jazz pe care aceasta îl stăpânește cu măiestrie. Programul a fost alcătuit din lucrări precum< Hora Staccato și Hora Mărţișorului (Grigoraș Dinicu, aranjament Capriel Dedeian), Dans Ţărănesc (Constantin Dimitrescu) și Colaj Călușarii și Ciocârlia ( aranjament Capriel Dedeian). Cât de frumos s-au împletit vocea umană, orchestra și repertoriul acesta atât de plin de substanţă.

A doua parte a concertului a stat sub semnul Destinului. Destinul tragic al însuși compozitorului. Muzica Simfoniei a –V-a a lui Ludwig van Beethoven duce ascultătorii și interpreţii către un tărâm al fatalismului. Acest monument artistic nu reprezintă altceva decât chinul propriei existenţe, coșmarul unui om cu o forţă inegalabilă. “Acesta este sunetul sorţii care bate la ușă”, spunea Beethoven despre cele mai celebre patru note din lume. Aceste patru note fiind începutul simfoniei și motivul destinului ce se repetă obsesiv pe parcursul întregii simfonii.

Orchestra sătmăreană a oferit din nou o seară specială, condusă de la pupitrul dirijoral de maestrul Cristian Lupeș, o prezenţă distinsă și fermecătoare. Încărcătura emoţională din seara de joi și toate sentimentele pe care artiștii le-au scos cu ardoare în evidenţă au pătruns până în cele mai adânci colţuri ale fiinţei umane.

Cu respectarea tuturor normelor de prevenire și combatere a virusului Sars-Cov2, Filarmonica de Stat “Dinu Lipatti” vă așteaptă cu drag la următoarele evenimente. În oaza lor de creatori de emoţii, artiștii pregătesc concerte menite a vă aduce bucurie și soare în suflet și simţiri.

 

2 trackback-uri / pingback-uri

  1. Nuanţe de jazz şi Simfonia Destinului, joi la Filarmonică – Page3Buzz
  2. Nuanţe de jazz şi Simfonia Destinului, joi la Filarmonică – Gossip

Lasă un răspuns

CITEȘTE ȘI: