Image 1
Image 2

Oamenii care au schimbat Formula 1: Toto Wolff și Christian Horner

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Amândoi sunt în centrul atenției când vine vorba despre cursele de Formula 1. Amândoi au pornit de jos, sunt foști piloți de curse și au ajuns să conducă echipe care au câștigat titluri mondiale. În cele ce urmează, vă propunem să îi cunoașteți mai bine pe cei au un cuvânt important de spus când vine vorba despre cursele de mașini.

Formula 1 este o întrecere de automobilism care se organizează anual sub forma a două campionate mondiale, care au loc în paralel, ambele fiind patronate de Federația Internațională a Automobilului Cele două campionate sunt Campionatul Mondial al Piloților și Campionatul Mondial al Constructorilor. Numele de Formula provine de la faptul că toate echipele înscrise în campionat trebuie să își construiască mașinile (cunoscute și sub numele de monoposturi) după un anumit regulament, o formulă pe care o decide FIA. Cifra 1 provine de la faptul ca întrecerea este catalogată drept cea mai prestigioasă formulă organizată de FIA. Un sezon de Formula 1 constă dintr-o serie de curse, cunoscute sub numele de Mari Premii (Grands Prix), care au loc în întreaga lume atât pe circuite special construite, cât și pe drumuri publice închise.

Toto Wolff deține un pachet de 33% din echipa Mercedes-AMG Petronas F1 și este Team Principal și CEO al echipei

Wolff s-a născut la 12 ianuarie 1972 la Viena dintr-o mamă poloneză și un tată român. A fost educat la Lycee Français de Vienne, o școală franceză prestigioasă. Tatăl lui Wolff a fost diagnosticat cu cancer la creier când Toto avea opt ani. Părinții lui s-au despărțit în urma diagnosticului tatălui său. Tatăl său a murit de boală în timpul adolescenței lui Wolff.

Wolff și-a început cariera de sport cu motor în 1992 în Campionatul austriac de Formula Ford, conducând în Formula Ford austriac și german în 1993 și 1994. În 1994, a câștigat 24 de ore Nürburgring la categoria sa. În 2002, Wolff a terminat pe locul șase la categoria N-GT în Campionatul FIA GT și a câștigat o cursă. El a trecut la campionatul italian GT în 2003, câștigând o cursă în 2004 cu Lorenzo Case, în timp ce făcea echipă cu Karl Wendlinger în campionatul FIA GT. A fost vicecampiona la Campionatul austriac de raliuri în 2006 și câștigător al Cursei de 24 de ore din Dubai în 2006.Wolff a fost, de asemenea, instructor la Școala de curse Walter Lechner și, în 2009, a devenit deținător al recordului pe turul Nürburgring Nordschleife cu un Porsche RSR.

De la introducerea regulamentului turbo-hibrid în 2014, Mercedes a câștigat 111 din 176 de curse sub conducerea lui Wolff. Echipa a ocupat 119 din 176 de pole positions, 73 de blocaje pe primul rând și 245 din 352 posibile poziții pe podium.

De când Wolff s-a alăturat Mercedes în 2013, echipa a obținut un procentaj de câștig de 58%. După sezonul 2020 de F1, Wolff a semnat un nou acord cu Mercedes pentru a continua ca director de echipă și CEO pentru cel puțin încă trei ani. Averea netă a lui Toto este de 540 de milioane de dolari (410 de milioane de lire sterline). Toto Wolff câștigă un salariu de 26 de milioane de dolari de la Mercedes F1 Team

Christian Horner actual Team Principal al echipei Red Bull Formula One

Horner s-a născut într-o familie implicată în industria auto< bunicul său a lucrat ca director de achiziții la Standard Motor Company din Coventry, înainte de a înființa o agenție cu tatăl lui Horner pentru a furniza componente producătorilor de motoare din Midlands.

După ce și-a început cariera de curse în karturi, cariera lui Horner în cursele de mașini a început după ce a câștigat o bursă de Formula Renault în 1991.

El a concurat în Campionatul Britanic de Formula Renault din 1992 cu Manor Motorsport, terminând acel sezon câștigător al cursei și cel mai bine clasat începător. Apoi a trecut la Formula 3 britanică în 1993, terminând pe locul al doilea în campionatul de clasa B pentru P1 Motorsport și câștigând cinci curse înainte de a trece la echipele Fortec și ADR în 1994 și 1995, iar apoi la echipa TOM’S în 1996. În 1996 a mai concurat în Formula 2 britanică. După ce s-a retras din conducerea competițională la vârsta de 25 de ani, Horner i-a semnat pe Viktor Maslov și Marc Goossens pentru sezonul 1999 FIA F3000.

În ianuarie 2005, Horner a fost numit în fruntea echipei RedBull, devenind cel mai tânăr director de echipă la acea vreme. În 2013, Red Bull Racing a câștigat al patrulea Campionat consecutiv al Constructorilor F1, când Sebastian Vettel a câștigat al patrulea Campionat al Piloților. În 2021, Red Bull Racing a terminat pe locul al doilea în Campionatul Constructorilor F1 cu piloții Sergio Pérez și Max Verstappen. Verstappen a câștigat primul său campionat de piloți de F1 la ultima cursă a sezonului.

Horner a fost numit ofițer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE) în 2013 Birthday Honors pentru serviciile oferite sportului cu motor.
Averea netă a lui Christian Horner este de 68 de milioane de dolari SUA (40 de milioane de lire sterline). Salariul lui Horner este de milioane și are, de asemenea, dreptul la 5 milioane de dolari suplimentari ca bonus de performanță.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

CITEȘTE ȘI: