Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Oktoberfest-ul sătmărean, la a șasea ediție

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O nouă ediție a Sathmarer Oktoberfest, după modelul celebrei sărbători germane din Munchen, a avut loc sâmbătă și duminică, 23-24 septembrie în municipiul Satu Mare, la dispoziția localnicilor fiind puse peste 400 de kg de cârnați nemțești și 700 de litri de bere adusă din Germania.

Deschiderea primului butoi cu bere s-a făcut, conform tradiției, de un reprezentant al administrației locale, care a folosit un ciocan de lemn pentru a da cep. Sarcina i-a revenit președintelui Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, cel care a băut și prima bere.

“Eu mă bucur că există această inițiativă și în județul nostru, șvabii de aici își păstrează tradiția de acasă și ne colorează viața de zi cu zi cu un astfel de festival.

În mod tradițional, primarul pune cepul și președintele regiunii bea prima halbă. Eu astăzi am fost doi în unul, în condițiile în care primarul municipiului Satu Mare e plecat la Zilele orașului Ujgorod din Ucraina.

A doua premieră era că erau sculele tradiționale, ciocan de lemn, cep din aliaj, un butoi de lemn masiv care avea un dop dublu. Nu mă plâng, am reușit până la urmă să îl desfac, spre bucuria oamenilor. Este o sărbătoare dedicată tradiției de a bea bere și berea ajută la bună dispoziția tuturor participanților”, a declarat Pataki Csaba.

Ioan Leitner: Acest eveniment promovează cultura germană

 

“Primul Oktoberfest a avut loc în perioada 13 — 17 octombrie în Munchen cu ocazia căsătoriei dintre prințul Ludwig și prințesa Terezia, această sărbătoare populară a devenit cea mai populară din lume, astăzi participă la ea peste șase milioane de oameni. Oktoberfestul din Munchen durează două săptămâni și se întinde pe o suprafață de 31 de hectare. Primul Oktoberfest din Satu Mare a avut loc în urmă cu șase ani și Oktoberfestul nostru durează două zile. Prin organizarea acestui Oktoberfest, FDG dorește să promoveze cultura germană și implicit cultura șvabilor sătmăreni. Satu Mare este un oraș multicultural, vrem să ne simțim bine lângă o bere bună germană, lângă mâncăruri tradiționale germane și un ștrudli tradițional specific șvabilor sătmăreni”, a declarat Ioan Leitner.

Până duminică seara, la Casa Schwab din Satu Mare au avut loc concerte ale unei fanfare, sătmărenii având posibilitatea să deguste bere din Germania alături de cârnăciori, covrigi și ștrudli, toate cu specific german.

Acasa
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Preţul grâului este în creştere

Asculta acest articol “Pieţele trebuie să reacţioneze categoric, ca urmare a înrăutăţirii situaţiei din Ucraina şi a secetei accentuate înregistrată