Image 1
Image 2

Pianistul Viniciu Moroianu va fi joi solistul concertului Filarmonicii

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Reputatul pianist bucureștean Viniciu Moroianu va concerta joi, 12 martie, de la ora 18.30, alături de orchestra Filarmonicii Dinu Lipatti, dirijată de olandezul Josef Suilen, acesta din urmă fiind student al unor somități ale baghetei ca Bernard Haitink sau Carlos Kleiber.

În program: J. Brahms – Uvertura Academică op.80, W. A. Mozart – Concertul pentru pian și orchestră nr 26 în Re major KV 537, L. van Beethoven – Simfonia nr. 2 în Re major op.36.

Viniciu Moroianu s-a născut în București, în 1962, într-o familie de muzicieni. A absolvit, în București, cursul de pian liceal cu Marta Paladi și universitar (1985) cu Gabriel Amiraș și Suzana Szorenyi (acompaniament). A urmat de timpuriu cursuri de armonie (cu Doru Popovici și Pascal Bentoiu) și dirijat (cu Constantin Bugeanu).

Este laureat al concursurilor internaționale de la Paris (“Guilde francaise des artistes solistes” – 1979) și București (“George Enescu” – 1991). A fost premiat pentru interpretarea unor lucrări de Enescu și Lipatti. Deține Integrala concertelor și a sonatelor pentru pian și vioară de Beethoven, precum și pe cea a lucrărilor pentru pian solo de Lipatti, înregistrată în premieră absolută (2019) și subiect al Tezei sale de Doctorat (2005). A participat la Festivalurile internaționale “George Enescu” (opt ediții), “Dinu Lipatti” (trei ediții), “Academia Sighișoara” (unsprezece ediții), precum și la Besancon, Bratislava, Graz, Chișinău și San Jose. Predă la Universitatea Națională de Muzică din București din 1990, ca titular la Muzică de cameră și Pian. Este vicepreședinte al Uniunii Muzicienilor Interpreți din România și membru fondator al Societății Române Mozart.

Este valabil abonamentul cu numărul 27, iar biletele se găsesc la intrarea sălii de concerte din Pasajul Ștefan Ruha.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

CITEȘTE ȘI: