Image 1
Image 2

PNL le-a cântat prohodul la trei prim-miniştri. Cine urmează?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

PNL pare să fie partidul cel mai supus unei acţiuni de erodare şi dezintegrare. A schimbat prin proprie voinţă doi prim-miniştri, iar celui de-al treilea îi vine rândul ca urmare a unui protocol semnat cu adversarul său natural, PSD. Partid al vocilor izolate, şi al franjurărilor repetate ca urmare a unor ambiţii personale, PNL deţine un trist record: ~n trei ani le-a cântat prohodul la toţi prim-miniştrii investiţi în funcţie de domnul Klaus Iohannis, un preşedinte care nu se poate rupe de partidul al cărui candidat a fost de două ori.
Însuşi Klaus Iohannis a ajuns candidat al PNL în urma debarcării preşedintelui Crin Antonescu. La rândul lui, realizatorul USL a ajuns în fruntea partidului debarcându-l pe Călin Popescu Tăriceanu.
Pe scurt, istoria PNL este istoria unor bătălii interne. Urmează întrebarea firească: când va fi debarcat Nicolae Ciucă din fruntea partidului după ce nu va mai fi prim-ministru?
Adevărul este că liberalii au lucrat mult cu mercenari, cu oameni aduşi în partid cu intenţia, de altfel onorabilă, de a creşte potenţialul electoral. Aşa a fost invitat să preia funcţia de preşedinte al PNL Theodor Stolojan, la fel a ajuns preşedinte al PNL Klaus Iohannis, şi oarecum tot prin transfer, ca la fotbal, a fost aşezat în fruntea guvernului şi Florin Cîţu. Care, evident, cu prima ocazie i-a făcut vânt lui Ludovic Orban. Cam dinafara partidului a fost numit prim ministru şi generalul Nicolae Ciucă.
Istoria PNL oglindeşte, în mic, perioada fanariotă a Principatelor Române. Este o veşnică mişcare, o translaţie a funcţiilor de la grup la grup, de la individ la individ.
O succintă, dar consistentă analiză „chimică” face Rareş Bogdan, ajuns europarlamentar PNL printr-un transfer de succes din mass-media. „Vă promit o emisiune TOTALĂ, despre care se va vorbi mult în următoarele zile. Duminică, 12 martie, adică în această seară de la 20.00 la 22.00, numai la PrimaNEWS TV! Dezvăluiri, spirit, viziune, bună dispoziţie, ironie, analiză, proiecţie, claritate şi sinceritate. Am decis să mă întorc în pielea mea. Gata cu toleranţa! Îmi manifest din nou, fără menajamente, alergia la prostie, proşti şi maimuţoi cocoţaţi în funcţii publice. Cu Bunul Dumnezeu, înainte! #romania înainte de orice!” Textul acesta ne duce cu gândul la gândurile fostului ministru al Apărării, Vasile Dâncu, în urma unei vizite într-o librărie. De unde i s-a şi tras excluderea din guvern. „A sta aici este o adevărată terapie, un pansament pe o rană sângerândă. Nici răcnetele proştilor şi nici şoaptele mieroase ale ticăloşilor nu pătrund până aici (…) Aici e un paradis ascuns şi niciodată nu vor înţelege cretinii şi mediocrii că aici lumea lor nu există şi nu contează.” Frumoase alinieri de cuvinte, proză poetică în templul păgân al politicii. Tot în urma unui import de personalităţi ajunsese şi ziaristul Sorin Roşca Stănescu senator PNL. Este, acum, un acerb critic al Partidului Liberal, adeseori, din păcate, de pe poziţii care avantajează PSD-ul. (Cred că am scris asta doar ca să-l supăr). Un alt exemplu ar fi al ziaristului Valer Marian, care odată invitat să candideze pe listele PSD, ajuns senator a luat la purecat întreaga conducere a partidului adoptiv. Evident, a fost expulzat.
Judecând prin regula de trei simplă dacă Vasile Dâncu a plătit pentru proza lui poetică, de ce ar fi mai norocos un Rareş Bogdan care sapă şi mai adânc în mizeria politicii, în mocirla propriului partid?
A-l ataca în mod direct pe ministrul de externe, un oarecare Bogdan Aurescu zice Rareş, înseamnă nici mai mult, nici mai puţin decât a lovi în zidurile de apărare ale Palatului Cotroceni. Când acuzi deficienţe în politica externă a României faci trimiteri directe către preşedintele ţării. Or, preşedintele Iohannis nu uită, nu iartă. Dar, întrebăm noi, va mai avea puterea de a-l tăia de pe listele pentru europarlamentare din 2024 pe Rareş Bogdan? PNL, având obiceiul să-şi canibalizeze liderii, poate că, totuşi, Rareş Bogdan va mai prinde un mandat. Dar parcă se auzise că fostul ziarist va fi candidatul PNL pentru Primăria generală a Capitalei.
În România, în politica românească, parcă toate se termină în coadă de peşte.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

CITEȘTE ȘI:

O ieșire din scenă calmă

Asculta acest articol     Știrea “pe surse” că Ilie Sârbu se va retrage din PSD s-a confirmat.  Lider al grupului