Image 1
Image 2

Poetul Taras Shevchenko, comemorat la Satu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vineri, 10 martie,la Satu Mare a avut loc un moment festiv prilejuit de împlinirea a 209 ani de la naşterea poetului naţional al Ucrainei, Taras Shevchenko.
 
La evenimentul desfăşurat la statuia poetului din Parcul Lucaciu au participat zeci de ucraineni dar şi autorităţi locale – prefectul judeţului Satu Mare Radu Roca, directorul de Cancelarie, Radu Iancu, Nicolae Miroslav Petriţchi, deputat din partea Uniunii Ucrainenilor din România, preşedintele Consiliului judeţean, Pataki Csaba şi preşedintele Uniunii Ucrainenilor din Satu Mare, Liuba Horvat.
 
După intonarea celor două imnuri de stat şi alocuţiunile rostite de invitaţi au fost depuse coroane şi jerbe de flori la bustul poetului din municipiul Satu Mare. Iar grupul ”Miculeanca” a oferit şi un scurt moment artistic.
 
”Omagierea poetului naţional al Ucrainei, Taras Şevcenko, reprezintă un moment de speranţă şi mândrie pentru fiecare ucrainean şi nu numai. El reprezintă de fapt, simbolul sufletului ucrainean.
Destinul lui este pilduitor pentru întreaga istorie a Ucrainei: născut în robie, el prin forţa talentului său, îşi va rupe lanţurile şi va deveni un om liber, chiar dacă opresorii săi din Rusia ţaristă au tot încercat să-l încovoaie.
Taras Şevcenko a învins, deşi maşinăria nemiloasă a absolutismului rus a încercat să-l anihileze, arestându-l şi exilându-l. Dar poetul nu putea fi învins, pentru că în inima şi conştiinţa lui, băteau inimile şi conştiinţele a milioane de ucraineni, care l-au urmat.
Astăzi, aducem aici un pios omagiu acestui mare spirit al umanităţii şi ne închinăm în faţa memoriei sale, cu credinţa că binele trebuie să învingă răul şi că dreptatea este întotdeauna de partea apărătorului şi nu a cotropitorului.”, a declarat prefectul Radu Roca.
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with