Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Prefectul atenţionează Primăria Satu Mare şi Consiliul Judeţean să folosească la evenimentele organizate de asociaţii maghiare şi limba română

Prefectul atenţionează Primăria Satu Mare şi Consiliul Judeţean să folosească la evenimentele organizate de asociaţii maghiare şi limba română
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Prefectul judeţului, Radu Roca, a convocat, luni, 22 mai, o conferinţă de presă, pe mai multe subiecte de interes public. Cel mai arzător subiect a fost cel al discriminării practicate în Grădina Romei de Asociaţia Iniţiativa Tineretului Maghiar, la sfârşitul săptămânii trecute.

          Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai adus în discuţie un eveniment care s-a petrecut în ultimul sfârşit de săptămână, şi care a fost discriminatoriu la adresa cetăţenilor sătmăreni de naţionalitate română. Este vorba despre Weekendul Familial, organizat de Asociaţia Iniţiativa Tineretului Maghiar şi finanţat din fondurile Primăriei Satu Mare, cu aproape 100.000 lei, dar şi de Consiliul Judeţean Satu Mare. Faptul că se organizează astfel de evenimente este lăudabil, însă în anumite zile, prezentatoarea s-a adresat doar în limba maghiară. Acest fapt este inadmisibil şi de netolerat faţă de zecile de familii de sătmăreni români care au mers la eveniment, împreună cu cei mici. Aceştia au fost nevoiţi să renunţe la ieşirea din Grădina Romei şi să se întoarcă acasă, pe motiv că nu înţelegeau efectiv nimic. 

Despre acest lucru am scris şi noi, http://www.informatia-zilei.ro/sm/romanii-satmareni-nu-sunt-invitati-la-duminica-in-familie-din-gradina-romei/.

“Aş vrea să le transmit organizatorilor de evenimente publice din judeţ să fie mai atenţi la detalii. Şi aici mă refer, de exemplu, la evenimentul din weekendul care a trecut, în Grădina Romei, când, în prima zi, nu a fost spectacolul, moderatorul nu a prezentat şi în limba română. Şi atunci ar fi bine să se asigure pe scenă şi un prezentator în limba română. Nu cred că banii câştigaţi din proiecte de la Consiliul Judeţean sunt doar ai minorităţilor, adică ai minorităţii maghiare. În plus, acolo vorbim de prima zi, când au fost foarte mulţi sătmăreni, foarte mulţi români, la un pahar de vorbă şi din respect ar fi fost normal să se înţeleagă ce se vorbeşte. A fost acum, în weekend, în prima zi. Vom trimite şi o adresă oficială”, a declarat prefectul Radu Roca, în încheierea conferinţei de luni.
           Rămâne de văzut ce măsuri concrete se vor lua, pentru ca aceste evenimente discriminatorii să nu se mai repete. 

Ciornă automată

20 de comentarii

 1. Vedeti voi cat santem de prosti siau atins scopul papagali de politicieni. Noi oameni de rand cu impozitele la zi . Ca bani nu au etnie. Ne certam ne huiduim uni pe alti ca ei “elita” sa stea prin primari prin parlament si sa rada langa o cafea impreuna de NOI . In legatura cu evenimentul trecut sal caute cel care a organizat toata povestea si sal intrebe Ziua Familiei e pe etnii daca da ok … cand va fii a romanilor,a roomilor etc. Daca nu atunci el sau ei sa fie tras la raspundere nu noi sa ne huiduim uni pe alti. Ar fi inca multe de spus dar eu asa zic ca chiar nu merita …. stim vin alegerile si trebuie arata cu degetul spre capra vecinului. Ce sa mai zic rusine “elitei noastre de doi bani”.

 2. Este simplu şi clar. Limba oficială a României este limba română! Prevăzut în Constituţia României. Ştim că unii unguri suferă că trebuie să respecte Constituţia României!!! Dar când încalcă o lege, de nenumărate ori, trebuie să plătească. Nu mai vorbim…de comportamentul ofensator, intenţionat. Dar e bine cunoscuta lor jignire la adresa românilor. Şi aşa arată cât sunt de “civilizaţi”!

 3. Bună dimineaţa. Se încearcă să faca se certe maghiarii cu românii aiurea. Toţi sint la fel Sint pe interes că Sint prieteni, zice şi el numa de forma să creadă lumea că îi pasă dar nu cred că eîn poze cu ceilanti.

 4. Opa. S-a trezit don’sef. La 15 martie, desi au defilat husarii prin centru, nu a observat
  că drapelul României (unul singur şi…mai mic) era plasat ostentativ, în ultimul rând, după zeci de drapele maghiare, ceva mai mari şi toate mai în… faţă. Poate se mai luminează un pic…cineva şi cu cine (don’ şef?) trebuie să vegheze pentru respectarea însemnelor naţionale, conform hg 1157. Opa, don’sef, ne-am trezit. Se ascute lupta de clasă. Gabor iese cu drapele verzi, Adi (ce-i drept, primul) scoate tricolorul national, chiar si Răducu, într-un târziu, îşi aduce aminte, surprins probabil de el însuşi, de limba dulce ce-o vb. Adevărul este că la alegeri, din partea noastră trebuie să candideze un tip credibil, cu CV, nepătat, respectabil, neafiliat politic, altfel iar se ceartă între ei pe ciolan ca virgulă sau nu chiorii.

 5. Interventia mea se incheie cu asta: in general udemeristii pleaca din start cu un handicap in ceea ce priveste intelegerea civilizatiei europene. E greu sa te civilizezi atunci cind nu vrei si nu faci nici un efort. E un tip de cultura deficitara bazata pe agoism si pe un complex de inferioritate. Un slogan udemerist spune cam asa: “100o ani in Europa”. Vor trece inca 1000 ani si vor fi in aceeasi situatie.

 6. Pe intelesul meu nu trebuie sa vorbesti ? Am facut eu, sau altii galagie la Sambra, ca nu ati avut speaker in limba maghiara ? Sau maghiarii au plecat in vacanta in acel weekend ? Sau eu nu trebuie sa inteleg ce se vorbea acolo ? Erau secrete din astea publice ? Repet: drepturile sunt la fel pentru toti, sau vreti sa spuneti ca noi suntem cetateni de rang secund, care doar cu un singur drept – la lucru cu voi !

 7. Nu sunt politician Nu ma intereseaza cum ma vezi tu peste 1 an ! Oare ma vezi peste 1 an ? Un lucru e just: asa drum lung inca nu s-a facut , care sa nu se termine odata ! Si daca eu nu invat limba romana, e treaba mea ! Daca nu ma descurc, e treaba mea ! Fara jigniri, cum se numesc faptele promise, si neindeplinite din proclamatia de la Alba Iulia! Eu am invatat pentru toate astea o definitie simpla: minciuna ! Mai umbla un pic in lumea asta, deschide ochii si ai sa vezi ce colorata e lumea! Nu cum doresc unii semeni de ai tai(si poate si tu) monocrom(romanesc), nu, nu este ! Repet: banii au fost ceruti si alocati pentru familiile maghiare din aceasta zona, ca au fost si romani? Treaba lor ! Sunt bine veniti! Vor sa asculte muzica ungureasca ? Foarte bine ! Vor sa vada copii maghiari dansand ? Foarte bine ! Dar atunci iti spun eu o intrebare: de ce nu ati avut speaker in limba maghiara la Sambra ? Poi in weekendu acela maghiarii din judet au plecat peste mari si tari ? Nu au fost acasa ? Sau au mers in Oas si au facut galagie ca nu ati avut Speakerul potrivit ?

 8. Bă “solid” ! Tu ai înţeles ceva din ce tia-a spus “Babacul” ? Zi că pe tine te deranjeze faptul că trăieşti în România şi că nu-ţi place limba română. Atâta timp cât un eveniment se organizează din bani publici , nu ţi se pare normal ca toată lumea să înţeleagă ce se vorbeşte acolo ? Tu minoritar vrei sa joc după cum vrei tu , pe banii mei ? Nu ! Cam mult tupeu ai , băiatule !!!

 9. … ai uitat un lucru foarte important: aici este ROMANIA, nu este Romania+Ungaria, deci esti obligat sa vorbesti romaneste! De fapt, de aici a plecat totul, nu neaparat de la finantare ci de la faptul ca fiind in ROMANIA trebuie sa vorbesti si pe intelesul meu! Sau vrei sa ma birfesti in ungureste ca sa nu inteleg eu? Cine ma obliga pe mine sa vorbesc maghiara care este o limba moarta pe plan international? Daca tot invat o limba straina ma orientez catre altceva.
  Repet: nu te vad bine peste 1 an.

 10. NU vorbi lucruri neadevarate ! Poi eu unde platesc taxe si impozite ? In Ucraina? In Ungaria ? USA ? Sau Romania ? Cum adica banii tai ? Banii mei nu is ? Eu am “dreptul” de a plati taxe , dupa aia ciocu mic? Asta da egalitate !

 11. “daca vii la mine acasa – aici sa intelegeti acel eveniment organizat de aceste 3 organizatii – joci dupa regulile mele”
  Da, dar dai tu banii, nu ma pune pe mine sa platesc ca sa faci tu ce vrei!
  Dar daca vrei sa platesc si eu joci si dupa regulile mele, ce zici?
  Nu te vad bine peste 1 an dupa alegerile locale!

 12. Stimati concetateni!

  In primul rand ar trebui verificari ce organizatii sunt organizatorii acelui eveniment: daca va uitati atenti sunt 3 la numar, UDMR( pe care il huliti la tot pasul), mai este un ONG: Fundatia Identitas(Fundatia Identitate) – este o fundatie pentru pastrarea si perpetuarea identitatii maghiare pe aceste meleaguri, si a treia organizatie: organizatia MIK(Initiativa Maghiarilor Tineri- al acestor meleaguri).
  Toate astea stiut fiind, unde se regaseste aici familia romaneasca?(dupa mine, daca vii la mine acasa – aici sa intelegeti acel eveniment organizat de aceste 3 organizatii – joci dupa regulile mele !!!! Doara nu tu o sa-mi spui cand merg la buda in casa mea si cand sa ma culc !!!!! clar nu ?), sau Domnul prefect nu a stiut pentru ce , si pentru cine sau alocat acele fonduri? Omul puterii centrale a fost ata de slab informat ?
  Totusi o recomandare: pentru perpetuarea si pastrarea identitatii romanesti pe aceste meleaguri(daca exista), apelati cu incredere asociatii gen: Asociatia patriotica “Avram Iancu”, asociatiile AUR, asociatiile lui Tanasa etc., etc., caci ar fi destule asociatii, dar perpetuarea din punctul lor vad ca inseamna in primul rand cantul patriotic si fluturarea tricolorului, si era sa uit: calcarea florilor de genul celor de pe morminte din Valea UZULUI !

 13. Va rugăm să interveniţi şi în problema magazinelor din centru vechi. Cu noua organizare suntem în pragul falimentului. Să cerceteze domnul prefect şi cum derutează tot şi întoarce pe dos toate magazinele noastre, munca noastră de o viaţă. Mulţumesc.

 14. La fel se întîmplă şi cind se organizează târg de alimente în centru.
  Numai ei şi numai ei.
  Ca sa nu spun cum distrug comerţul în centru oraşului. Este greu de suportat!!! Numai comerciant sa nu fii în oraşul asta.

 15. în sfirsit s-a trezit şi domnul prefect ca este o problema cu limba română in Satu Mare
  Eu am vrut sa vind ceva dar nu am fost primit pe motiv ca s-au făcut deja înscrieri.
  A fost o discriminare în grădina Romei şi din punct de vedere economic

 16. în sfirsit s-a trezit şi domnul prefect ca este o problema cu limba românăin Satu Mare
  Eu am vrut sa vind ceva dar nu am fost primit pe motiv ca s-au făcut deja înscrieri.
  A fost o discriminare în grădina Romei şi din punct de vedere economic

Lasă un răspuns

Connect with