Image 1
Image 2

Publicul sătmărean a revenit cu bucurie la concertele Filarmonicii

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Următoarea întâlnire este programată pentru joi, 14 ianuarie

“De n-am fi avut suflet ni l-ar fi creat muzica” spunea Emil Cioran. Însufleţită a fost și sala Filarmonicii “Dinu Lipatti” din Satu Mare, joi și vineri, când orchestra a avut parte de mult așteptata revedere cu publicul său drag. Cele două concerte au readus artiștilor sclipirea din ochi și le-au făcut inimile să se umple de emoţii.

Nerăbdător și entuziast publicul a răspuns cu bucurie și a îmbrăţișat fiecare lucrare muzicală cu iubire oferind artiștilor o răsplată incomensurabilă prin aplauzele ce răsunau în sfârșit în frumoasa sală de concert. Anul Nou i-a adus așadar din nou împreună pe artiști și pe spectatori, acesta fiind cadoul cel mai de preţ.

Cele două concerte extraordinare de Anul Nou au fost conduse de la pupitrul dirijoral de maestrul Victor Dumănescu. O voce care pe mulţi artiști i-a întors în trecut, maestrul Dumănescu fiind cel care a contribuit la formarea și pregătirea multora dintre artiștii noștri.

Este o voce caldă a trecutului atât de prezent în inimile interpreţilor.
Solista serii a fost soprana Borsos Edith. Născută la Târgu Mureș este câștigatoare a numeroase premii naţionale și internaționale.

O voce pătrunzătoare, plină de culoare, care aduce parcă cerul mai aproape. Ne-am îmbătat inimile cu emoţii, muzica reușind ca întotdeauna să facă nefirescul din zilele noastre atât de firesc.

Programul celor doua seri a fost extrem de variat. “Italianca în Alger”, “Rusalka”, “Candide”, și “Gluma Muzicală” a lui Mozart au fost doar câteva din titlurile ce au răsunat atât în sală cât și în sufletele celor prezenţi. Cele două concerte nu se puteau încheia altfel decât cu celebrul Marș al lui Radetzky, lucrare ce are întotdeauna un impact deosebit asupra publicului.

Filarmonica “Dinu Lipatti” s-a întors pe scenă, iar publicul s-a întors în faţa ei pentru a desăvârși actul artistic.

Într-o lume în care parcă toate simţămintele au murit există locuri care resuscitează până și cele mai adânci cotloane ale sufletului și ale minţii.

Există oameni cu har care se ocupă de bunăstarea sufletelor noastre confuze, suflete ce uneori rătăcesc în căutarea concretului, în materializarea oricărui lucru care pare neînţeles. “Dac-aș putea s-ating ce nu se simte, dac-aș putea să văd ce nu se vede”.

Cu onoare și recunoștinţă Filarmonica de Stat “Dinu Lipatti” mulțumește celor care au fost alături în mediul online, celor care au fost prezenţi la Concertele de Anul Nou și vă invită joi, 14 ianuarie, din nou la concert. Maestrul cu nume predestinat de a lumina, Tiberiu Soare și remarcabilul violonist sătmărean, Vlad Răceu, solist al Filarmonicii sătmărene vor oferi alături de orchestra noastră un regal Beethovenian.
Ne desprindem de orice este palpabil, orice este vorbit, lăsăm lumea să se oprească și doar ascultăm, căci atunci “când cuvintele nu pot vorbi, vorbește muzica.” (Ludwig van Beethoven).

Conducerea Filrmonicii “Dinu Lipatti”, reprezentată de Kovacs Emoke, manager general, și Claudiu Pitic, director adjunct, întreg colectivul de artiști, precum și toţi cei care fac posibilă funcţionarea acestei instituţii deosebite vă urează un călduros La Mulţi Ani și un An Nou plin de dragoste și lumină, un An Nou în care prin muzică să fim cu toţii creatori de emoţii frumoase.

Alina M.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

CITEȘTE ȘI: