Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Raţiune şi simţire cu Mozart, Beethoven şi Richard Strauss la Filarmonică

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

De data aceasta Filarmonica de Stat “Dinu Lipatti” a oferit un concert inedit prin structura sa specială. Seara de joi, 1 octombrie, a debutat cu Adagio și Fuga compusă de W.A. Mozart. Creată în anul 1788 la Viena lucrarea impresionează prin rigurozitatea scriiturii. Interpreţi au fost instrumentiștii cordari care au redat discursul muzical cu fineţea și prospeţimea cu care ne-au obișnuit de atât de mult timp.

Concertul pentru pian nr. 2 în Si bemol Major de Ludwig van Beethoven a urmat în program. O lucrare importantă pentru tânărul Beethoven. Premiera a avut loc pe 29 martie 1795 la Burgtheater din Viena cu Beethoven în calitate de solist. Acest concert a marcat debutul său public.

Solist a fost Demeny Balazs. “Reprezintă nivelul de top al expresivităţii artistice combinat cu o tehnică pianistică remarcabilă”, spuneau cei de la Munchener Wochenblatt despre tânărul pianist. Este câştigător a numeroase premii naţionale şi international, iar cariera sa concertistică este una remarcabilă. Sensibil şi foarte degajat tânărul pianist a impresionat publicul.

La pupitrul dirijoral s- a aflat tânărul dirijor Andrei Gocan. A absolvit, şef de promoţie, Royal Academy of Music, secţia vioară, apoi şi-a continuat studiile la Conservatorul Naţional Superior din Paris. Şi-a desăvârşit formarea ca violonist participând la cursuri de măiestrie ale unor renumiţi violonişti din întreaga lume: Maxim Vengerov, Pierre Amoyal, Aleksander Pavlovic. în ultimii ani s-a format ca dirijor la aceeaşi prestigioasă şcoală, Royal Academy of Music Londra.
Ultima parte a concertului de joi a adus în atenţia publicului treisprezece artişti suflători ai orchestrei sătmărene. Aceştia au interpretat Suita în Si bemol Major op. 4 a lui Richard Strauss.

Plini de emoţii de transmis au umplut de culoare sala de concert cu interpretarea lor deosebită.Nuanţe fine şi contraste puternice în acelaşi timp au creat artiştii, reliefând calitatea incontestabilă a interpretării lor şi plăcerea lor de a împărţi cu publicul harul cu care au fost înzestraţi. Publicul i-a răsplătit cu aplauze furtunoase.

Structura aceasta specială cu împărţirea concertului de joi între suflători şi cordari demonstrează încă o data rigurozitatea cu care sunt respectate toate normele de prevenire şi combatere a virusului Sars-Cov2 în cadrul Filarmonicii de Stat “Dinu Lipatti”.

Artiştii vă invită duminică, 4 octombrie, alături de ei să îi ascultaţi pe cei patru violoncelişti invitaţi. PlaCello, căci acesta este numele lor vor umple sala şi sufletele de frumos, toţi patru fiind artişti de vază ai tării noastre. Concertul va avea loc duminică de la ora 18.30 în sala Filarmonicii.

Cu respectarea tuturor normelor de prevenire şi combatere a virusului Sars-Cov2 lăsaţi muzica să vă seducă, să vă lumineze şi sa va îmbogăţească sufletele.

Alina M.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns