Image 1
Image 2

Sâmbătă, concert SoNoRo Conac la Filarmonica “Dinu Lipatti”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
SONORO CONAC

Cea de-a IX-a ediţie a turneului SoNoRo Conac se va desfăşura în perioada iulie-septembrie 2021, când vor avea loc 15 concerte în clădiri cu un istoric remarcabil. Prin existenţa acestui proiect, SoNoRo şi-a propus să revitalizeze opere arhitecturale importante din România, dar şi să aducă muzica de cameră în zone de o mare însemnătate culturală.

Sâmbătă, 10 iulie, va avea loc un concert SoNoRo Conac la Filarmonica de Stat “Dinu Lipatti” din Satu Mare. Programul concertului cuprinde lucrări de Gustav Mahler, Stan Golestan, Robert Schumann, Max Bruch şi Ernst von Dohnányi, în interpretarea muzicienilor Alissa Margulis (vioară), Răzvan Popovici (violă), Kyril Zlotnikov (violoncel) şi Cristiana Mihart (pian).

Intitulată ludic „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”, ediţia de anul acesta invită publicul să descopere locuri fascinante din ţara noastră, cum sunt sate tradiţionale care găzduiesc mici palate, vechi case tradiţionale româneşti care impresionează prin onestitate sau clădiri impunătoare din centrul marilor oraşe.

Filarmonica de Stat “Dinu Lipatti” este găzuită într-o aripă a Hotelului Dacia, construit în 1902, în stil seccession, o clădire importantă pentru patrimoniul arhitectural al ţării noastre, care vine dintr-un timp în care Europa s-a bucurat de o deosebită prosperitate şi de înflorire a artelor, tendinţă manifestată şi în ţara noastră.

„România deţine o serie de săli de concerte cu o acustică excelentă, una dintre acestea fiind cea a Filarmonicii “Dinu Lipatti” din Satu Mare. Prin urmare, ca muzicieni ne bucurăm nespus că vom putea să concertăm în această filarmonică importantă, dar şi să retrăim „la belle epoque”, în care a fost ridicată clădirea care o găzuieşte. Ne bucurăm că prin turneul Conac reuşim să readucem aminte publicului din toată ţara de locuri importante, care ar trebui revizitate şi integrate într-un registru emoţional naţional.”, declară Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac.

SoNoRo Conac este un proiect iniţiat de Asociaţia Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc şi de a aduce în atenţia publicului şi al autorităţilor remarcabile valori româneşti date uitării.

„În fiecare an, SoNoRo Conac este o experienţă nouă, care ne arată că muzica ne poate aduce împreună în multe feluri şi ne conectează, ne trezeşte emoţii si ne ajută să descoperim alte şi alte locuri din România. Prin concertele SoNoRo, vrem să  arătăm că muzica clasică poate fi accesibilă şi în afara sălilor de concert, că poate fi surprinzătoare şi că este mereu deschisă pentru un public nou, de toate vârstele. Dincolo de muzica atent aleasă şi de măiestria muzicienilor, veţi găsi în aceste evenimente explicaţii şi poveşti despre fiecare piesă interpretată, dar şi apusuri de soare fantastice sau grădini înmiresmate. Lumea SoNoRo, pe care cu mândrie o susţinem deja de 9 ani, este o lume generoasă, diversă, vibrantă şi plină de talent, o lume vie care vă va cuceri şi care ne spune că trebuie să trăim intens azi, dar şi să privim în armonie cu noi înşine şi cu ceilalţi, spre viitor.”, a spus Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Société Générale.

Turneul SoNoRo Conac va continua pe 12 iulie la Hanul Domnesc din Suceava – atestat documentar în anul 1627, iniţial casa domnitorului Miron Barnovschi, care a donat-o Mitropoliei Sucevei, pe 13 iulie la Casa memorială „Vasile Alecsandri” din Mirceşti, unde va avea loc un concert organizat în contextul Bicentenarului Vasile Alecsandri din acest an. Prima parte a turneului se va încheia pe 14 iulie, la Conacul Chrissoveloni din Ghidigeni, una dintre cele mai moderne reşedinţe din Europa, la începutul secolului XX, când a fost construit, fiind gazda unor petreceri impresionante, la care participau membri importanţi ai aristocraţiei vremii, printre care şi regele Ferdinand I al României şi regina Maria.

Turneul SoNoRo Conac va continua în luna septembrie a acestui an cu încă şase concerte. Mai multe detalii, în curând, pe https://conac.sonoro.ro/.

Despre SoNoRo Conac

Iniţiat în 2013, turneul SoNoRo Conac şi-a propus încă de la început, prin asocierea muzicii cu diverse opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenţie şi sprijinire a partimoniului şi a resurselor culturale extraordinare ale României. SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spaţiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural şi ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect îşi propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural. În cele opt ediţii, turneul SoNoRo Conac a pus pe harta emoţională a ţării noastre peste 100 de clădiri de patrimoniu, unele dintre ele complet necunoscute publicului din ţara noastră, dar a şi atras atenţia publicului internaţional asupra unora dintre cele mai frumoase simboluri arhitectonice ale ţării noastre.

Turneu prezentat de: BRD – Groupe Société Générale

Card preferat: Mastercard

Sponsor principal: Sistemul Medical MedLife

Sponsori: Illy, Jidvei

Parteneri: Cărtureşti, Librăriile Humanitas, Fundaţia Calea Victoriei

Parteneri instituţionali: Ordinul Arhitecţilor, Institutul Naţional al Patrimoniului, Asociaţia ARCHÉ

Parteneri media: Informaţia Zilei, TVR Cluj, Radio România Cluj, InfoTrafic+, Transilvania Reporter, I like Cluj, Monitorul de Cluj, RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Harper’s Bazaar, National Geographic, Suplimentul de cultură, Zile şi Nopţi, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Ziarul Metropolis, The Institute, Rador, Capital, Evz.ro, Designist.ro, Promenada-culturala.ro, LiterNet.ro, IQads.ro, Unsitedemuzica.ro, Flawless.ro, Aiciastat.ro, Media Image. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

CITEȘTE ȘI: