Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SĂRBĂTOARE: Înălţarea Sfintei Cruci

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Joi, 14 septembrie este praznicul Înălţării Sfintei Cruci sau Ziua Crucii cum mai este denumită în popor. Este cea mai veche sărbătoare închinată Crucii lui Isus, cinstită prin post şi praznice. În calendarul bizantin (ortodox şi greco-catolic), cât şi în cel latin această sărbătoare se ţine la data de 14 septembrie.

Prin această sărbătoare creştinii comemorează două evenimente deosebite din istoria lemnului crucii. Primul dintre ele este aflarea crucii de către sfânta Elena, mama împăratului Constantin cel Mare pe care a fost răstignit Isus şi înălţarea ei solemnă, în văzul tuturor, de episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie 326.

Cel de-al doilea eveniment important este readucerea lemnului crucii de la perşi, în anul 629, pe timpul împăratului bizantin Heraclius I, care a depus-o în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, după care patriarhul Zaharia de Ierusalim a înălţat-o în văzul tuturor, la 14 septembrie 630.

Prevestirile de timp spun că este ziua care vesteşte sf]rşitul verii şi începutul toamnei. Se posteşte pentru sănătatea familiei, pentru spor şi pentru bunăstarea gospodarilor. Tot în ziua de 14 septembrie, în zonele viticole începe culesul strugurilor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns