Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

SATU MARE: S-a renunţat la urmărirea penală în cazul profanării mormântului eroului necunoscut

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Unii sătmăreni se întreabă dacă s-a aflat vinovatul în cazul profanării mormântului eroului necunoscut, situat pe digul drept al râului Someş, lângă podul de cale ferată din municipiul Satu Mare. Au trecut câteva luni şi nu s-a comunicat nimic public.

Amintim că în luna mai a anului 2023, placa comemorativă a monumentului cu inscripţii în limba română fost acoperită cu un text în limba maghiară.

În data 30 mai 2023, pe pagina de facebook a Instituţiei Prefectului Satu Mare a apărut următorul text:

Poziţia prefectului Radu Roca referitoare la situaţia creată la Mormântul Eroului Necunoscut din Satu Mare
”Este de datoria mea ca prefect al judeţului Satu Mare să intervin rapid şi să clarific situaţia creată aseară după apariţia în mediul online a imaginilor legate de profanarea Mormântului Eroului Necunoscut din municipiul Satu Mare. Am convocat instituţiile abilitate pentru a face verificări şi de a stabili vinovaţii pentru situaţia neplăcută creată. Vă asigur că vinovaţii vor fi traşi la răspundere şi sancţionaţi conform legii. Consider că cetăţenii judeţului Satu Mare trăiesc în armonie şi respect indiferent că sunt români, maghiari, şvabi, ucraineni sau romi iar astfel de acţiuni nu ne onorează ca sătmăreni. Vă asigur că lucrurile vor fi clarificate în cel mai scurt timp cu putinţă pentru că , repet , sătmărenii nu au nevoie de astfel de provocări ce pot, Doamne păzeşte, degenera în conflicte interetnice.”- prefect Radu Roca.”

Pentru că nu s-a mai declarat nimic în spaţiul public, am solicitat Instituţiei Prefectului Satu Mare, la sfârşitul lunii august 2023, să ne spună dacă au fost identificaţi vinovaţii care au profanat Mormântul Eroului Necunoscut din municipiul Satu Mare.

Răspunsul a venit după două săptămâni, iar concluzia este că s-a renunţat la urmărirea penală în data de 6 iulie 2023. Nu ni s-a spus motivul. De regulă, se poate renunţa la o urmărire penală pentru că probele nu sunt suficiente, pentru că s-ar cheltui prea mult cu urmărirea penală şi în final ar fi pronunţată în instanţă o soluţie de achitare, sau poate că nu se cunoaşte autorul. Dar în continuare sătmărenii nu ştiu cine au fost autorii, iar aceştia, nu vor fi traşi la răspundere.

Din răspunsul Instituţiei Prefectului Satu Mare:

Drept răspuns petiţiei dumneavoastră (…) prin care aţi solicitat date cu privire la sesizarea Asociaţiei Civice “Tempora” referitoare la profanarea mormântului eroului necunoscut, situat pe digul drept al râului Someş, lângă podul de cale ferată din municipiul Satu Mare, vă comunicăm faptul că, instituţia noastră a înaintat Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare adresa cu nr.5315/CC/30.05.2023 prin care s-a solicitat verificarea circumstanţelor producerii acestui eveniment comunicarea măsurilor dispuse.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare ne-a comunicat (…) că se efectuează verificări în dosarul penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de morminte. În urma solicitării Instituţiei Prefectului judeţul Satu Mare, transmisă prin adresa cu nr.8420/29928/RP/31.08.2023, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare ne-a comunicat prin adresa cu nr.245725/05.09.2023, ce a fost înregistrată la instituţia noastră sub nr.8778/12.09.2023, următoarele: ”în cauză au fost administrate toate mijloacele probatorii, iar în acest sens, dosarul a fost inaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare cu propunere de renunţare la urmărirea penală în data de 06.07.2023

Răspunsul a fost semnat de prefectul Radu Roca, secretarul general Cosmin-Mihai Dorle şi consilierul Claudiu Florian Găzdac.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns