Image 1
Image 2

Satu Mare: Se redeschide Filarmonica pentru public! Programul săptămânii

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Moment mult așteptat în Filarmonica de Stat ”Dinu Lipatti” Satu Mare: liniștea lungă care s-a pus pe sala filarmonicii pare că va lua sfârşit.

Datorită tendinței de scădere a ratei de infectare, de săptămâna aceasta iubitorii de muzică clasică revin în sala de concerte! Publicul este așteptat în Sala Filarmonicii, iar respectarea măsurilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 va fi obligatorie!

Datorită regulilor şi a măsurilor impuse de autorităţi, sala poate primi doar 30% din capacitatea sa, astfel numărul locurilor este limitat.

Joi 22 aprilie 2021, Ora 18:30 Sala Filarmonicii „Dinu Lipatti”, Ab. 22

CONCERT SIMFONIC
Dirijor: Valentin Doni
Solist Răzvan Stoica – vioară
În program:
Piotr Ilici Ceaikovski: Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, Op. 35
Franz Schubert: Uvertura în stil italian în Re major, D. 590

Valentin Doni a urmat cursurile Institutului de Arte G. Muzicescu din Chişinău, între 1973 şi 1978, la clasa de dirijat a profesorului Isai Alterman şi la cea de compoziție a profesorului Pavel Rivilis. În 19901992 a studiat dirijatul cu maestrul Ovidiu Bălan, iar între 19921993 sa perfecţionat la Conservatorul Naţional Regional din Rueil, Malmaison (Franţa), cu prof. JeanSebastien Bereau. A mai beneficiat de stagii de perfecţionare în anul 2000, la Academia de Muzică din Lyon şi la Filarmonica din Lille (Franţa). Valentin Doni a început cariera de dirijor la conducerea orchestrei de muzică populară Folclor a companiei de stat Teleradio – Moldova (1986 1989). Între 1990 şi 1992 a funcționat la Ministerul Culturii din Republica Moldova, în cadrul departamentului de colaborare cu uniunile de creație. Din 1991 este dirijor permanent, iar din 1988 până în 2004 deține funcția de director artistic şi prim dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale din Republica Moldova. Cu orchestra sa şi alte orchestre, dirijorul a întreprins turnee în Italia, Spania, Portugalia, România, Franţa, Austria, Ucraina, Coreea de Sud,  însumând peste 300 de concerte în care a prezentat de la capodopere ale muzicii universale, până la piese contemporane în prima audiție. Valentin Doni a dirijat în România majoritatea filarmonicilor, de asemenea a dirijat in repetate rânduri orchestra simfonică din Avegnon (Franţa), Perozavodsk (Rusia), BadenBaden (Germania). Pentru merite deosebite şi realizări remarcabile în domeniul artelor, Valentin Doni a primit titlul de Maestru în artă în anul 1999, iar în 2002 Guvernul Francez ia conferit titlul de Cavaler al Ordinului în Arte şi Litere. În prezent, Valentin Doni este angajatul Filarmonicii Mihail Jora din Bacău, în calitate de dirijor permanent.

Răzvan Stoca este unul dintre cei mai apreciati tineri violonişti ai timpului nostru. A evoluat ca solist alături de dirijori si orchestre de renume mondial. Câştigător al premiului NEW TALENT Bratislava si al titlului Cel mai bun violonist din Europa sub 28 de ani în anul 2013, cunoscut pentru „virtuozitatea, pasiunea şi superba sa interpretare”, violonistul Răzvan Stoica şi-a construit deja bazele unei cariere impresionante. Interpretările sale carismatice au captat atenţia presei şi a publicului deopotrivă. Pasionat de instrumentul său încă de la o vârstă fragedă, Răzvan a fost admis la Liceul de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, unde a studiat, alături de prof. Olivia Papa, cu maeştrii Ştefan Gheorghiu şi Modest Iftinchi. După absolvire, Răzvan şi – a continuat studiile la Conservatorul Regal din Amsterdam (Olanda), studiind la clasa prof. Ilya Grubert, dar a participat şi la cursuri de măiestrie cu violonişti precum Leonidas Kavakos, Krysztof Wegrzyn, Vadim Repin, Itzhak Perlman, Ivry Gitlis sau Pinchas Zuckerman. Răzvan a obţinut peste 24 de premii naţionale şi internaţionale la competiţii prestigioase, printre care Concursul Perosi, competiţiile olimpice pentru vioară din România sau Concursul pentru duo-uri de la Bolzano. Ulterior câştigării, în anul 2009, a Marelui Premiu al concursului „Strad Prize” ( Salzburg, Austria), lui Răzvan i-a fost oferită o vioară Antonius Stradivarius 1729. În acest moment Răzvan evoluează atât ca solist alături de orchestre din Europa cât şi în recitalurile camerale alături de pianista Andreea Stoica (DUO Stoica). Începând cu anul 2010 Orchestra Kamerata Stradivarius a luat fiinţă din dorinţa violonistului de a aduce pe aceeaşi scenă sunetul secolului al XVII-lea prin cele mai celebre, apreciate şi valoroase viori ale lumii.

1 trackback / pingback

  1. Satu Mare: Se redeschide Filarmonica pentru public! Programul săptămânii – Page3Buzz

Lasă un răspuns

CITEȘTE ȘI: