Image 1
Image 2

Speranţa revederii

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“Cultura nu este un moft, este o moștenire, este un foc ce trebuie ȋntreţinut” spunea Kovacs Emoke, managerul Filarmonicii de Stat “Dinu Lipatti”, ȋntr-un interviu pentru Radio România Muzical. Cu adevărat ȋntreţinut a fost acest foc ȋn această perioadă dificilă de către artiștii sătmăreni sub coordonarea precisă a conducerii sale. Ȋntoarcerea ȋn mediul online nu i-a descurajat pe artiștii noștri, aceștia lăsând săptămână de săptămână moșteniri a căror valoare nu poate fi nicicând estimată. Au avut invitaţi artiști de renume, ȋmpreună construind adevărate imperii muzicale.

Reȋntoarcerea publicului ȋn sală este ȋnsă o dorinţă arzătoare a artiștilor si a publicului deopotrivă. Prima data când publicul a revenit ȋn sala de concert a fost ȋntâmpinat de fantasticul violonist Răzvan Stoica. Iată că Filarmonica ȋl are din nou invitat săptămâna viitoare și sperăm să se ȋntâmple o minune și Răzvan Stoica să fie cel care va redeschide publicului porţile către o moștenire incomensurabilă.

Săptămâna aceasta pe scena sălii de concert au răsunat acorduri de dragoste venite tocmai din Rusia. Cei doi interpreţi au adus prin măiestria lor o bucăţică de iubire rusească. “From Rusia with Love” au adus ȋn atenţia dumneavoastră, vineri, Horia Mihail (pian) și Kostyak Elod ( violoncel). Stravinski, Ceaikovski, Prokofiev au compus despre dragoste iar cei doi artiști au cântat-o cu măiestrie.

Muzica pătrunde peste tot. Nu ține cont de clasa socială, de nume sau de bogăţii. Ea ȋnsăși este o bogăţie. Este a tuturor și pentru toţi.

Pentru că această perioadă a fost deosebit de grea pentru toată lumea, artiștii noștri nu renunţă. Ȋn parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului a judeţului Satu Mare, ȋn perioada 15-16 aprilie, Filarmonica a organizat o serie de mini-concerte ȋn mai multe servicii sociale aflate ȋn subordinea D.G.A.S.P.C Satu Mare.

“Vraja instrumentelor de suflat de alamă” a fost povestea muzicală prezentată de cvintetul Brass al Filarmonicii. Director adjunct Claudiu Pitic (corn), Radion Gheorghiţă (trombon), Helmut Schuller (tuba), Iosif Anistoroaei (trompetă), Viorel Lăpteanu (trompetă), au adus bucurie și o oază de speranţă ȋn inimile celor ce i-au ascultat. Apropierea de muzică te face mai bun, mai viu, mai ȋncrezător că indiferent de obstacole putem și trebuie să ne dorim să reușim.

Astfel de parteneriate vor continua și se vor mai adăuga și altele pentru ca muzica să ajungă peste tot. Să ajungă acolo unde poate nu mai există speranţă, acolo unde oamenii nu o cunosc, dar și acolo unde nu se poate trăi fără ea.

Cu respectarea tuturor normelor de protecţie și prevenire a infectării cu virusul SarsCov2 sperăm ȋn numele ȋntregii instituţii a Filarmonicii “Dinu Lipatti” ca publicul să acompanieze orchestra noastră cu un concert de aplauze cat mai curând posibil.

Alina M.

1 trackback / pingback

  1. Speranţa revederii – Page3Buzz

Lasă un răspuns

CITEȘTE ȘI: