Image 1
Image 2

Tinerii liberali sătmăreni au participat la Școala Memorială ”Gheorghe I. Brătianu” de la Sighet

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Școala Memorială „Gheorghe I. Brătianu” de la Sighetu Marmației, eveniment de tradiție al Partidului Național Liberal – aflat la cea de-a XIII-a ediție – s-a desfășurat în perioada 18-20.11.2022, având tematica „Mințile libere trec dincolo de ziduri”. 

Din partea organizației de tineret PNL Satu Mare au participat:
Bianca Murgu președinte organizația județeană TNL Satu Mare, Andreea Nintaș președinte TNL Medieșu Aurit, Mădălina Chira președinte TNL Turț, Antonela Andor președinte TNL Negrești Oaș, Anișoara Susan vicepreședinte TNL Negrești Oaș, Delia Oros președinte TNL Certeze, Adrian Roatiș, din partea organizației municipale TNL Satu Mare. Cu acest prilej, tinerii liberali sătmăreni au vizitat Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei și au asistat la slujba din Cimitirul Săracilor, oficiată în memoria celor care au fost uciși în temnițele comuniste. An de an, tinerii liberali din întreaga țară se întâlnesc la Sighetu Marmației pentru a reflecta la trecut, dar și la ceea ce au de făcut fiecare pentru a contura un viitor mai bun, într-o lume aflată într-o continuă schimbare.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența domnului Nicolae Ionel Ciucă – președintele PNL, domnului Lucian Bode – secretar general PNL, domnului Daniel Buda – președintele PNL Cluj, Mara Mareş – președintele TNL și cu participarea a peste 100 de tineri liberali din toată țara. Cea mai mare fărădelege a comunismului a fost crearea omului fără memorie, a “omului nou” cu creierul spălat, care nu trebuie să-și amintească nici ce a fost, nici ce a avut, nici cum a trăit înainte de comunism. Memorialul de la Sighet are drept principal scop reconstituirea și păstrarea memoriei poporului român, căruia, vreme de peste o jumătate de veac, i s-a indus în conștiință o istorie falsă.

Închisoarea de la Sighet este unul dintre spațiile concentraționare cele mai cumplite ale comunismului, folosită în mod special pentru exterminarea elitelor României, atât politice, culturale, cât și religioase. Închisoarea a fost construită în anul 1897, de autoritățile austro-ungare, ca închisoare de drept comun și așa a funcționat până în 1945. Începând cu anii 1945-1950, aceasta va deveni un adevărat lagăr de exterminare a elitelor naționale. După anul 1945, prin Sighet a început să se facă repatrierea foștilor prizonieri și foștilor deportați în URSS. În august 1948, închisoarea a devenit loc de detenție pentru un grup de studenți, elevi și țărani maramureșeni care s-au opus comunizării. Sighetul este astăzi, simbolul rezistenței anticomuniste din România.

”Este de datoria noastră, ca tineri liberali, să cunoaștem trecutul și să prețuim sacrificiile care s-au făcut pentru democrație de înaintașii noștri. Memoria Sighetului trebuie să rămână mereu în conștiința noastră și să o transmitem din generație în generație, în calitate de promotori ai democrației. Ca tineri liberali, am învățat că Sighetul reprezintă o pagină a eroismului și martirajului celor care au avut curajul să înfrunte tirania și teroarea comunistă. Este pentru fiecare din noi o lecție neagră a istoriei și noi, cei de azi, avem datoria să luptăm împotriva oricărei forme de totalitarism, astfel ca victoria democrației în România, să fie definitivă. PNL – în întreaga lui istorie de aproape un secol și jumătate – a fost garantul valorilor democrației autentice și misiunea noastră este aceea de a salvgarda această uriașă moștenire și de a o duce mai departe cu responsabilitate și mândrie” a declarat liderul tinerilor liberali sătmăreni, Bianca Murgu.

2 comentarii

  1. Munca „omului nou” cu creierul spălat, care a construit hidrocentrale, uzine , fabrici, ferme, termocentrale, baze sportive, etc, pe care si voi PNL le-ati vanut sau le-ati distrus a fost buna candva ca ne-au asigurat o oarecere independenta si nu ne-au deservit intereselor straine !. Voi PNL-istii doar ne-ati jecmanit si ati distrus tara la comanda externa fara sa tineti seama de popor !. Sunteti TRADATORI de tara si de neam. Meritati sa fiti scosi in afara legii si condamnati !. NEMERNICILOR !!!. Din cauza voastra am ajuns in situatia jalnica in care suntem !!!.

Lasă un răspuns

Connect with