Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Trei primari PNL au obţinut finanţări de peste 40 milioane lei prin Programul Anghel Saligny

Trei primari PNL au obţinut finanţări de peste 40 milioane lei prin Programul Anghel Saligny
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Conferinta PNL

Joi, 18 mai, la sediul PNL din municipiul Satu Mare a avut loc o conferinţă de presă susţinută de deputatul Adrian Cozma – preşedinte al Organizaţiei judeţene PNL Satu Mare şi trei primari liberali: Monica Sobius din Tarna Mare, Ioan Irime din Turţ şi Toma Adrian din Batarci.

Cei patru liberali au dorit să aducă în atenţia sătmărenilor reuşitele unor administraţii PNL. Cele trei primării au atras finanţări de peste 40 milioane lei pentru asfaltări de străzi prin Programul Anghel Saligny. “Nu se poate vorbi de modernizarea satului românesc fără investiţii. Primarii liberali sunt fruntaşi la semnarea contractelor prin Anghel Saligny dar şi fonduri europene. Este multă muncă, dar se văd roadele. Dezvoltăm Satu Mare prin investiţiile atrase de primarii liberali”, a subliniat deputatul Adrian Cozma.

Investiţii atrase de primari liberali

Monica Sobius, primarul comunei Tarna Mare a anunţat că finanţările primite prin Anghel Saligny în valoare de 14 milioane lei vor fi folosite pentru asfaltarea a 10 km de străzi. Prin alte 10 contracte pe PNRR, comuna va primi 10 milioane de lei. Monica Sobius a vorbit şi despre “Ordonanţa austerităţii”. “Noi am alocat pentru funcţionare 29% din bugetul comunei, adică 7,5 milioane lei, restul până la 180 milioane lei pentru dezvoltare. Măsurile de austeritate trebuie luate cu înţelepciune, deoarece nu mai putem tăia de la funcţionare”, a subliniat edilul din Tarna Mare.

Ioan Irime, primarul comunei Turţ, a anunţat că vor fi finanţate proiecte de asfaltări în valoare de 14 milioane lei prin Programul “Anghel Saligny”. Va fi asfaltat drumul spre Turţ Băi şi drumul care face legătura cu Cămărzana. Totodată, mai sunt în lucru iluminatul public (proiect de 1 milion de lei), Casa de Cultură cu 380 de locuri, renovarea Primăriei (proiect pe CNI în valoare de 1 milion de euro). Alte proiecte depuse prin PNRR sunt în evaluare, cu şanse mari de finanţare: extindere apă şi canalizare (5 milioane euro), modernizare grădiniţă, reabilitarea mai multor şcoli, inclusiv din Gherţa Mare, 5 staţii de încărcare electrice, digitalizarea primăriei, cumpărare de mobilier etc.

Toma Adrian, primarul comunei Batarci, a anunţat că prin Programul “Anghel Saligny” s-au primit finanţări de 12 milioane lei, tot pentru adfaltări de străzi. De asemenea, sunt în derulare mai multe investiţii: sala de sport care va fi inaugurată curând, cămin cultural în Şirlău, extindere apă-canal, creşă, bază sportivă. “Dacă s-ar mişca mai repede cu evaluările proiectelor, ar fi mai bine”, a subliniat edilul.

Discuţii despre rotativă

La finalul conferinţei, deputatul Adrian Cozma a mai vorbit de rotativa guvernamentală şi de faptul că UDMR ar putea rămâne fără un minister sau chiar să iasă de la guvernare. “Majoritatea primarilor care merg la Bucureşti au treburi la Ministerele Dezvoltării şi Mediului. Nu este normal ca aceste ministere grele, care împart bani comunităţilor, să fie la UDMR. E o nedrepate faţă de partenerii de coaliţie. Pe de altă parte, odată cu rotativa, se urmăreşte reducerea cheltuielilor, evaluarea unor ministere şi comasări. Ministerul Energiei ar putea merge la Economie, Ministerul Sportului la Ministerul Familiei.

Noi acum, pe plan local, suntem concentraţi pe ducerea la îndeplinire a proiectelor asumate. Dacă se poate în Bihor, se poate şi la Satu Mare. PNL va face o alianţă pe plan local cu partidele care vor accepta un program cu 10 puncte de dezvoltare”, a sublinat deputatul Adrian Cozma.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. BRAVO acestor primari care au inteles menirea de primar, spre deosebire de alti primari care urmaresc propriile interese ale lor si apropiatilor lor , si acei primari care nu fac nimic ,nu respecta si nu executa nici hotararile judecatoresti , fug de raspundere ( oare pe cine au in spate ? de ce sunt oare platiti cu salarii cu sume importante ? pentru incompetenta ?)

Lasă un răspuns