Image 1
Image 2

Ucrainenii sătmăreni au comemorat Holodomorul

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În organizarea Uniunii Ucrainenilor din România (UUR) – filiala Satu Mare și în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, sâmbătă a avut loc un simpozion de comemorare a victimelor Holodomorului din Ucraina, din anii 1932 – 1933, la care au participat membrii organizațiilor UUR din întreg județul, precum și un grup de refugiați din Ucraina.
Despre această perioadă tragică din istoria Ucrainei au vorbit dr. Liuba Horvat – președintele filialei și secretar general UUR, primarul comunei Tarna Mare, Monica Sobius și dr. Felician Pop, din partea CJCPCT Satu Mare.

Comemorarea aceasta vine în contextul în care Parlamentul României – reunit în ședință comună – a votat recent Declarația care condamnă foametea deliberată (Holodomor) la care a fost supus poporul ucrainean de ocupația sovietică în anii 1932- 1933, care a fost citită în plen de deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, reprezentantul minorității ucrainene în Parlamentul României și inițiatorul acestui document. Prigoana sovietică împotriva poporului ucrainean a dus la uciderea a peste 10 milioane de oameni, dar cifrele reale poate că nu vor fi cunoscute niciodată.

Din păcate, după 90 de ani, istoria se repetă, Rusia a invadat Ucraina și prin distrugerea deliberată a structurilor energetice, a alimentării cu apă și gaz a Ucrainei au scopul de a înfometa din nou poporul ucrainean și de a provoca un exod în masă. Mai multe țări, printre care și România au recunoscut Holodomorul, ca genocid.

“Noi dorim să atragem atenția lumii civilizate că nu trebuie să permitem ca istoria sângeroasă să se repete și că este necesar, pe toate căile și prin orice mijloace, să stopăm această nouă dezlănțuire de ură la adresa ucrainenilor, a înseși ființei naționale a Ucrainei”, a declarat Liuba Horvat, președintele UUR Satu Mare.

1 comentariu

  1. Dar despre prigoana ucraineana indreptata impotriva minoritatilor nationale care continua si in ziua de azi si care atenteaza la existenta acestora ce parere au cei de la UUR ????. De ce le-a trebuit ucrainenilor NATO,…, fara NATO nu puteau trai linistiti in pace si in buna vecinanate cu Russia ?. Si-au batut joc de toate minoritatile nationale de pe teritoriul ucrainei, au manifestat un comportament dictatorial nazist fata de acestia ca urmare, isi merita soarta !!!. Sper si doresc sa ajunga sa fie tratati la fel cum si-au tratat ei minoritatile nationale conlocuitoare !!!. Asta merita ei !!!. Daca nu le convine, sa plece la NATO si sa-i primeasca NATO !. Credeti ca s-au schimbat ?…. daaa, pe dracu !….. Au fost si sunt niste ticalosi !. Din caine nu va fi slanina !. Acestia merita umiliti si reeducati adica, denazificati!. ( UE si NATO de ce le furnizeaza arme si nu mancare adica ajutoare umanitare ca sa prelungeasca suferintele si razboiul care afecteaza si economia UE ?)

Lasă un răspuns

Connect with