Image 1
Image 2

Vineri, un nou concert la Filarmonica „Dinu Lipatti”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vineri 11 iunie 2021, Ora 18:30 Sala Filarmonicii „Dinu Lipatti”, Ab. 29

CONCERT SIMFONIC în cadrul Festivalului „Cziffra György” 

Dirijor: Horváth József

Solist:

Balázs János – pian

În program:

Vasily Kalinnikov: Simfonia nr. 1 în sol minor

Franz Liszt: Concert nr. 1 în Mi Bemol Major pentru pian și orchestră

Balázs János a absolvit Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta. Unul dintre cei mai râvniți şi de succes pianiști, este invitat al sălilor de concerte renumite din întreaga lume. Director artistic al Festivalului și Anului Memorial Cziffra György. Oricine i-a auzit vreodată cântând trebuie să fi fost o experiență sugestivă și complet unică. Criticii evidențiază subtilitatea stilului său de joc, diversitatea încântătoare a tonurilor de pian, nelimitarea gamei sale dinamice și abilitatea sa tehnică impresionantă. Este deseori invitat la Amsterdam Concertgebouw, la Conservatorul Ceaikovski din Moscova, la Filarmonica din Köln, la Academia de Muzică din Budapesta și la MÜPÁ. A susținut concerte de succes pe scenele: Cité de la Musique, Palau de Musica, Barbican Center, Wiener Konzerthaus și Royal Conservatory. În 2016, a lansat Festivalul Cziffra György din Budapesta dedicat acestui artist pe care-l propune tinerilor drept model. În ultimii 5 ani, festivalul a devenit una dintre cele mai prestigioase evenimente de muzică clasică din Ungaria. În 2021, de aniversarea a 100 de ani de la nașterea lui Cziffra György a fost declarată un an oficial comemorativ de către Guvernul Ungariei, pentru conducerea artistică a fost solicitat Balázs János. El deține aproape toate premiile acordate de statul din Ungaria, inclusiv Premiul Kossuth, care i-a fost acordat ca fiind cel mai tânăr premiant de la înființarea premiului. Premiile sale internaționale includ titlul de Young Steinway Artist și Premiul de stat polonez.

HORVÁTH JÓZSEF s-a născut în 1975 iar la vârsta de şase ani a început să studieze vioara şi pianul. În anul 1999 a absolvit secţia dirijat cor şi în 2001 pe cea de dirijat orchestră al Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj, unde a fost îndrumat de Petre Sbârcea, Florentin Mihăiescu, Cornel Groza şi Gheorghe Victor Dumănescu. A participat la cursuri de măiestrie susţinute de: Christfried Brödel, János Fürst, George Pehlivanian, Ghennady Rojdestvensky şi Kurt Masur.

Începând din 1999 Horváth József este dirijor al Operei Maghiare, iar din noiembrie 2006 şi al Operei Naţionale Române din Cluj. Dintre cele 29 de opere din repertoriul său amintim: Don Giovanni, Lucia di Lammermoor, Bărbierul din Sevilla, Nabucco, Macbeth, Traviata, Rigoletto, Trubadurul, Forţa destinului, Bal mascat, Don Carlos, Aida, Otello, Boema, Madama Butterfly, Tosca, Turandot, Carmen, Cavalleria Rusticana şi Paiaţe. Ca dirijor invitat a condus orchestrele Filarmonicilor din Arad, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Satu Mare, Sibiu, Timişoara, Târgu-Mureş, Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti, Opera Naţională din Bucureşti, Opera Naţională Română Timişoara, Corul Radiodifuziunii din Budapesta şi Orchestra Simfonică RTVE din Madrid.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

CITEȘTE ȘI: