Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ziua porţilor deschise de şah, iniţiată de Asociaţia Chess Start Satu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

sahSâmbătă, 17 octombrie 2015, Asociaţia Chess Start a organizat, la Casa de Cultură a Sindicatelor Satu Mare, Ziua porţilor deschise de şah – ”Şahul ne uneşte”.

Manifestarea a fost organizată în cadrul Festivalului Mondial de Şah (globalchessfestival.com) iniţiat de Fundaţia pentru Şah Judit Polgar (juditpolgarfoundation.org).

Participanţi

La manifestare, au participat circa 150 de copii de clase primare şi gimnaziu (cei mai mulţi însoţiţi de de părinţi), dascăli, invitaţi, jurnalişti. Între organizatori s-au aflat Hejja Botond, coordonator de proiect şi Jozsef Roman, instructor de şah, reprezentantul Clubului Sportiv Şah Central Satu Mare. Nu au lipsit nici reprezentanţi ai autorităţilor, în primul rând Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare şi Leontina Ghiţ, inspectoare pentru învăţământ preprimar.

Deschiderea manifestării

Încă de la ora 10 dimineaţa, scena Casei de Cultură era pavoazată cu o tablă uriaşă de şah cu piese, podium de premiere, baloane alb-negre şi un ecran pe care erau proiectate mesaje promoţionale. Holul instituţiei era plin de copii, unii purtând echipament de culoare albă, aşezaţi la mese cu table şi piese de şah. Am numărat patru rânduri de mese, 12 table de şah pe un rând şi cronometre electronice. Cu toate acestea, începutul activităţii a avut loc abia după o jumătate de oră, când a intrat în sală preşedintele Consiliului Judeţean. Atunci, Cristina Bara, consultant CREST, a prezentat programul şi scopul manifestării, lista ţărilor în care se desfăşoară Festivalul de şah şi a interacţionat cu copiii. La rândul său, Adrian Ştef (de meserie profesor de educaţie fizică şi sport) le-a vorbit copiilor despre caracteristicile şi rolul educativ al şahului şi legătura jocului cu felurite situaţii întâlnite în viaţă (luarea de decizii, variante de alegere, gospodărirea timpului, schimbarea perspectivei etc.). Tot despre beneficiile jocului de şah le-a vorbit copiilor şi Florin Anghiuş, preşedintele Asociaţiei Chess Start, Hejja Botond, Marius Cetreraş, invitat din Alba Iulia.

Programul manifestării

Am reţinut punctele mai importante de pe agenda manifestării: prezentarea Festivalului de Şah; prezentarea Asociaţiei Chess Start; prezentarea Asociaţiei Club Sportiv Şah Central Satu Mare şi al programului „Şah în grădiniţă şi şcoală”; prezentări despre efectele benefice ale şahului; jocuri demonstrative de şah; premierea concursului de desen.
Au mai fost organizate: expoziţie de fotografii despre activităţile organizate în anul 2015 a Asociaţiei Chess Start; două concursuri de şah; joc simultan de şah, în cadrul căruia un copil şahist de 10 ani a jucat simultan la 10 mese (adulţi) şi un copil de 8 ani, simultan la 5 mese (adulţi); Castelul Şahului, în care copiii au participat la activităţi interactive şi distractive, cu şi despre şah: şah gigant, cântece, dansuri, jocuri de şah medieval (şah de piatră, masa campionului), poveşti animate de şah pe tablă uriaşă, zoo-şah, şahul magicianului, şah cu maşinuţe, lego şah, labirint de şah, curiozităţi din lumea şahului.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns