Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

JUDEȚUL SATU MARE

1 Mai la iarbă verde, pe malul Someșului

Postare ( Sablon)
1 Mai la iarbă verde,  pe malul Someșului
Postare ( Sablon)
Tinerii care s-au născut în urmă cu minimum 40 de ani, probabil îşi mai amintesc de faptul că, în copilărie, alături de părinţi au participat la manifestările ...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…. organizate în principalele oraşe ale României, pentru a marca Ziua Internaţională a Muncii. Da, nu este o sărbătoare de sorginte comunistă.

 

1 Mai este Ziua Internaţională a Muncii, care reprezintă un omagiu adus muncitorilor şi mişcărilor muncitoreşti din întreaga lume pentru lupta lor istorică în vederea obţinerii unor drepturi sociale şi economice, nu este o manifestare de sorginte comunistă. În România, 1 Mai a devenit o sărbătoare a relaxării. Românii merg fie la mare, fie la tradiționalul grătar cu mici.

 

În amintirea demonstrațiilor din 1971 și 1886

 

Muncitorii erau exploataţi la maximum, fiind obligaţi să muncească până la 15 ore pe zi, fără o plată adecvată şi în condiţii de siguranţă. De asemenea, nu era ceva neobişnuit ca minorii să presteze o muncă grea în condiţii dificile pentru un salariu minuscul. În 1864, Asociaţia Internaţională a Muncitorilor (IWA) din Londra s-a format cu intenţia de a lupta pentru drepturile muncitorilor.
În 1871, muncitorii din Franţa au fost inspiraţi de activitatea Asociaţiei Internaţionale a Muncitorilor şi i-au urmat exemplul, pornind propria lor mişcare muncitorească. Muncitori de pe tot cuprinsul Statelor Unite au organizat manifestaţii în ziua de 1 mai 1886, pentru a-şi susţine cauza. Cea mai mare demonstraţie a avut loc la Chicago, unde au participat aproximativ 90.000 de muncitori, dintre care circa 40.000 erau în grevă. Însă, trei zile mai târziu, în Piaţa Haymarket din Chicago, unde numărul greviştilor ajunsese la peste 65.000, lucrurile au escaladat şi poliţia a intervenit cu brutalitate. S-au înregistrat morţi şi răniţi. La 20 iulie 1889, cu prilejul primului Congres al Internaţionalei a II-a, întrunit la Paris, s-a stabilit ca la data de 1 mai să fie sărbătorită Ziua internaţională a muncii, cu acest prilej fiind organizate demonstraţii pentru a marca evenimentele tragice de la Chicago, dar şi de a determina autorităţile să accepte ziua de lucru de opt ore.
Iată că tinerii născuţi cu puţin înainte de 1989 în România, nici măcar nu ştiu ce manifestări erau organizate cu prilejul zilei de 1 Mai, chiar dacă unii dintre ei au fost alături de părinţi.

 

Iată că după 1989, aceste manifestări au fost scoase din nomenclatorul sărbătorilor în care oamenii muncii defilau, iar apoi se duceau în zonele de agrement pentru a marca sărbătoarea, inclusiv la fostul ştrand din Satu Mare.
Dacă în urmă cu aproximativ 35 de ani, distracţia în aer liber avea loc la actualul nefuncţional ştrand al Sătmarului, dar şi la Pădurea Noroieni, iată că aria de manifestare s-a restrâns.
În actualele condiţii în care, o serie de sătmăreni au ales petrecerea zilelor libere într-un cadru organizat, au preferat staţiunile balneare, iată că o altă parte au sărbătorit în familie, sau între prieteni, ieşind pe malul Someşului, zona dintre Podul Golescu şi Podul Galben.
Din curiozitate gazetărească am trecut prin Piaţa Someş din Satu Mare, unde au fost făcute cumpărături precum ceapă verde, ridichi, am ajuns şi pe malul stâng al Someşului, între podul Golescu şi Podul galben. Numeroşi sătmăreni au ieşit la aer liber, preferând vremea bună de afară în detrimentul de a  rămâne în apartamente.

 

Grătarele sfârâiau cu slănină, costiță, cârnăciori, mititei şi alte preferinţe ale consumatorilor adunaţi în grupuri.  Desigur, nu au lipsit nici băuturile alcoolice şi nici cele răcoritoare. Printre aşa numiţii petrecăreţi, unii care nici nu cunoşteau semnificaţia zilei de 1 Mai, se aflau şi copiii de câteva zile, săptămâni sau luni, ba chiar ani.
Fumul grătarelor a învăluit zona la care facem referire, până spre lăsarea serii. Grupurile de sătmăreni s-au perindat de la un loc la altul organizat pentru a face foc, a prăji fiecare ce a avut sau a dorit.

 

CITEȘTE ȘI:

 

În mini-vacanţa de 1 Mai şi de Paşte, peste 1.000 de poliţişti, pompieri şi jandarmi vor fi la datorie în județul Satu Mare

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns