Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

SĂRBĂTOARE

105 ani de la intrarea Armatei Române, marcați la Satu Mare

105 ani de la intrarea Armatei  Române, marcați la Satu Mare
Vineri, 19 aprilie, la Satu Mare a avut loc o manifestare complexă dedicată marcării a 105 ani de la intrarea Armatei Române în Satu Mare, ultima redută în înlăturarea administraţiei maghiare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Ceremonia a fost precedată de „demonstraţia” atipică a reprezentanţilor Asociaţiei “Satele unite ale Sătmarului”, care au mobilizat forţe umane însemnate pentru a organiza un pelerinaj comemorativ pe traseul Biserica ortodoxă “Naşterea Maicii Domnului” din cartierul Soarelui – Catedrala “Adormirea Maicii Domnului” –  Monumentul Ostaşului Necunoscut, din Centru Vechi al Sătmarului. La pelerinaj au luat parte sătmăreni în majoritate susţinători ai PNL, elevi de la anumite şcoli din municipiul Satu Mare, călăreţi, alături de episcopul Timotei – episcop-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, alte feţe bisericeşti.

 

Acest alai şi-a încheiat pelerinajul, după o scurtă slujbă la catedrală, în centrul orașului.
Momentele oficale au fost precedate de primirea de către lt. col. Raţ Iulian Bujor, comandantul Garnizoanei Satu Mare, a prefectului Ioan Tibil. Trecerea în revistă a gărzii de onoare constituită din militari ai Batalionului 52 Geniu “TISA”, ai unităţii de jandarmi – General de brigadă “Ioniţă Borşan” şi ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă  ISU Satu Mare, a fost urmată de serviciul religios oficiat de un sobor de preoţi, alături de prea sfinţia sa Timotei, arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului.
A venit rândul prefectului Ioan Tibil să susţină o alocuţiune referitoare la evenimentele petrecute la Satu Mare în urmă cu 105 ani.

 

Discursul prefectului Tibil

 

În prezenţa asistenţei, a subprefectului Romeo Pop, a şefului de cabinet Radu Iancu, prefectul Ioan Tibil a rostit următoarele: ”La 19 aprilie 2024 se împlinesc 105 de ani de la eliberarea Sătmarului de către Armata Română de sub dominația bolșevică a acelor vremuri, eveniment de o importanță istorică deosebită, urmat de instaurarea administraţiei româneşti.
Deoarece teritoriul judeţului Satu Mare a rămas după 1 Decembrie 1918 în afara liniei de demarcație provizorie, stabilite în urma înţelegerii dintre Guvernul român şi puterile Antantei, autorităţile civile şi militare maghiare au încercat să păstreze controlul asupra zonei, în ciuda deciziei unanime de unire a populaţiei româneşti, a hotărârilor luate de consiliile şi gărzile naţionale române, a participanţilor la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia şi, în general, a fruntaşilor mişcării naţionale din această parte a ţării.

 

În acest context, campania armatei române pentru eliberarea județului Satu Mare a început la 16 aprilie 1919 la Hodod, întreg județul fiind eliberat la data de 20 aprilie.
În orașul Satu Mare, la 19 aprilie 1919, chiar în sâmbăta de Paști, avocatul dr. Ilie Carol Barbul – cel care a condus delegația de sătmăreni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia – a plecat să întâmpine Armata Română eliberatoare, purtând în mână un steag alb. Pe podul de peste Someş s-a întâlnit cu prima patrulă a Diviziei a II-a Cavalerie, aflată sub comanda col. Ressel, care venea dinspre localitatea Doba, însoțit fiind de ofițeri români. Aceștia au pregătit intrarea armatei române în orașul Satu Mare, sub conducerea generalului Lascăr Davidoglu, fiind primiți chiar aproape de locul în care ne aflăm azi, mai exact în fața hotelului Dacia. Generalul Davidoglu a fost întâmpinat de către primarul de atunci dr. Lénárd Ştefan, care le-a spus ofițerilor români: Nu ştim încât se va respecta de administrația românească limba maternă a populaţiei maghiare şi autonomia oraşului, dar ştim, că faţă de stupiditatea bolşevismului, dvs. aduceţi cultura occidentului civilizat. Pentru susţinerea ordinei publice ne oferim serviciile noastre. Vă salut în numele acestui oraş.
Augustin Ferenţiu, primul primar român al Sătmarului, descria cu emoție marele eveniment istoric: „Era sâmbăta patimilor şi noi eram în aşteptarea învierii, dar nu numai a răscumpărătorului Domnul nostru Iisus Hristos, ci şi a învierii neamului nostru românesc”.

 

După ce Armata Română a eliberat Sătmarul de sub ocupaţia comunistă maghiară, Augustin Ferenţiu a fost numit ca primar al orașului Satu Mare, secondat de fostul primar dr. Lénárd Ştefan, în funcția de viceprimar. Administrația românească a fost instaurată oficial 27 aprilie 1919, fiind numit primul prefect român al județului, avocatul Alexandru Racoţi Filip, iar Ilie Carol Barbul, preşedintele Consiliului Național Român Satu Mare, a devenit subprefect.
Ziua de 19 aprilie 1919 a reprezentat pentru aceste meleaguri un moment de o deosebită semnificaţie, deoarece, printr-un efort general al diferitelor unităţi ale Armatei Române, a fost eliberat întreg judeţul Satu Mare. Ofensiva română a continuat în vara anului 1919 până la eliberarea Budapestei de sub ocupaţia comunistă maghiară, condusă de Béla Kun.
Monumentul în fața căruia ne aflăm azi a fost ridicat în cinstea Armatei Române eliberatoare, care prin jertfă a scris încă o pagină memorabilă din istoria comunității sătmărene și a poporului român. Salut prezența în număr mare la manifestările prilejuite de comemorarea a 105 ani de la intrarea în Satu Mare a Armatei Române a foștilor comandanți din structurile de apărare, siguranță națională și ordine publică. Îi rog să permanentizeze prezența lor la manifestările organizate de Instituția Prefectului și nu numai. Vă asigur pe toți de întreaga mea apreciere pentru activitatea depusă în slujba comunității sătmărene! Glorie Armatei Române și cinste eroilor noștri!” A fost susţinut şi un scurt moment artistic.

 

Ca o remarcă, de la aceste manifestări au lipsit tocmai cadrele militare din judeţ care au dobândit gradul de general, cel puţin trei care s-au făcut cunoscuţi în Satu Mare, în cadrul Poliţiei de Frontieră, SRI şi MapN.
A urmat ceremonia depunerii de coroane şi jerbe de flori din partea: Guvernului României cu participarea deputaţilor Adrian Cosma şi Radu Panait, a Instituţiei prefectului, a Consiliului Judeţean Satu Mare – reprezentată de vicepreşedinţii Lenuţa Cornea şi Oliviu Buzgău şi ai Primăriei Satu Mare, reprezentată de viceprimarii Adelin Ghiarfaş şi Cristina Tămăşan, ai Garnizoanei Satu Mare, ai Asociaţiei civice Tempora şi Asociaţia Rezerviştilor, ai USR, PMP, PNL, AUR, PSD şi Satele unite ale Sătmarului.
Defilarea gărzii de onoare compusă din militari aparţinând Batalionului 52 Geniu, unităţii de jandarmi şi pompierilor, a încheiat momentele aniversare.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Ce înseamnă “Zilele culturale Poesis” pentru Satu Mare?

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Zeci de participanți la Șezătoarea de Dragobete din Carei

SĂRBĂTORIM DRAGOSTEA

Zeci de participanți la Șezătoarea de Dragobete din Carei

Zeci de localnici și moți din satele românești din împrejurul municipiului Carei au petrecut împreună Ziua Dragostei. Șezătoarea de Dragobete organizată la Castelul din Carei de către Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – Astra, Despărțământul “Aurel Coza” Carei a adus multă bucurie celor implicați în organizare, dar și invitaților.