
La 20 mai 2025, se împlinesc 111 ani de la nașterea lui Corneliu Coposu, unul dintre cei mai emblematici lideri ai opoziției postcomuniste din România. Un om care și-a petrecut aproape două decenii în temnițele comuniste, a luptat neobosit pentru libertate și democrație, dar a fost, paradoxal, batjocorit și amenințat chiar în România eliberată. Povestea sa este una de curaj, suferință și neclintită demnitate în fața adversităților.
Corneliu Coposu s-a născut pe 20 mai 1914 în Bobota, județul Sălaj, într-o familie cu o puternică tradiție greco-catolică și spirit militant, tatăl său fiind protopop și luptător pentru drepturile românilor din Transilvania. După liceul „Vasile cel Mare” din Blaj, Coposu a studiat dreptul la Universitatea Regele Ferdinand din Cluj, iar întâlnirea și apropierea de liderul Iuliu Maniu i-au marcat destinul politic.
În anii ’30 și ’40, Coposu s-a implicat activ în Partidul Național Țărănesc, ajungând secretar personal al lui Maniu și mai apoi lider al organizației județene Sălaj. Activitatea sa politică l-a adus în conflict direct cu regimul comunist, care l-a arestat după „Înscenarea de la Tămădău” în 1947. A urmat o condamnare de 15 ani de muncă silnică, iar soția sa, Arlette, a fost și ea arestată și condamnată în urma unui proces-farsă.
Coposu a trecut prin cele mai dure închisori și lagăre comuniste – Pitești, Aiud, Râmnicu-Sărat, printre altele – unde a îndurat condiții inumane timp de 17 ani. După eliberare, a fost plasat în domiciliu obligatoriu în Bărăgan, fiind urmărit permanent de regimul comunist.
Deși a visat o Românie liberă toată viața, după Revoluția din 1989, Corneliu Coposu a avut de înfruntat un nou tip de adversar – neocomuniștii reveniți la putere sub masca Frontului Salvării Naționale (FSN). În mod surprinzător și dureros, liderul opoziției a fost ținta unei campanii virulente de hărțuire, cu scandări amenințătoare precum „Moarte lui Coposu!“ și „Moarte intelectualilor!“, într-o atmosferă de teroare politică alimentată de agitatori și mineri.
Un moment dramatic a fost în ianuarie 1990, când sediul PNȚCD a fost înconjurat de mulțimi furioase, iar Coposu și colaboratorii săi au fost salvați cu greu, fiind evacuați într-o tanchetă (tanc mic) pentru a-i proteja viața. Întâmplarea a fost o replică crudă la metodele comuniste de intimidare și represiune, iar Coposu a rămas ferm, refuzând să părăsească sediul partidului fără să fie sigur că cei din interior sunt în siguranță.
Corneliu Coposu a fost un simbol al demnității și al luptei neîntrerupte pentru libertate și adevăr într-o perioadă dominată de dictatură și manipulare. Chiar și în fața umilințelor din România liberă, el a rămas fidel principiilor sale democratice și a militat pentru reconciliere și justiție.
Fii primul care comentează