Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

JUDEȚUL SATU MARE

14.000 de fermierii sătmăreni și-au depus cererile de subvenții

14.000 de fermierii sătmăreni și-au depus cererile de subvenții
Fermierii mai au la dispoziție mai puțin de două săptămâni pentru depunerea cererilor de subvenții pe anul 2024, la APIA.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Până acum au venit la centrele APIA aproximmativ 14.000 de fermieri sătmăreni și mai sunt aștepatați aproximativ 3.400. Fermierii completează o singură Cerere de Plată chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Persoana fizică, pe de-o parte, şi persoana fizică autorizată /întreprinderea familială/ întreprinderea individuală, pe de altă parte, având acelaşi titular, depun o singură cerere de plată.

 

După data limită de depunere a cererii de plată, fermierii trebuie să notifice în scris APIA cu privire la orice modificare a datelor declarate în cererea de plată şi în documentele doveditoare, în termen de 15 zile de la data modificării. Fermierii care nu desfăşoară activitate agricolă nu sunt eligibili la plată pentru suprafeţele sau animalele neconforme.

 

 

Aşa cum am consemnat şi cu alte ocazii, în acest an, Campania 2024 de depunere la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – APIA, a cererilor unice de plată a fost deschisă cu peste o lună de zile mai târziu, comparativ cu anii precedenţi, mai precis pe 4 aprile.

 

Această decizie poate reprezenta un neajuns, mai ales că, deciziile din acest an în materie menţionează ca termen limită de depunere a cererilor 7 iunie, fiind exclusă perioada de depunere a solicitărilor cu penalizare de 1% pentru fiecare zi de întârziere, care era în anii precedenţi. O socoteală simplă arată că sunt mai puţin de două săptămâni în care fermierii trebuie să-şi clarifice situaţiile din teren şi să se mobilizeze pentru depunerea dosarului.

 

La APIA se lucrează și în week-end

 

Pentru a veni în sprijinul fermierilor, aşa cum am aflat de la Virgil Dragoş, directorul APIA Satu Mare, de câteva săptămâni, funcţionarii instituţiei lucrează şi la sfârşit de săptămână. Termenul de depunere, aşa cum menţionam în cele de mai sus fiind 7 iunie, necesită o mobilizare suplimentară a fermierilor, mai ales a celor care deţin activitate în vegetal, dar şi în zootehnie. Cererile pentru zootehnie s-au preluat mai târziu.

 

Conjugarea eforturilor funcţionarilor de la APIA şi cele ale fermierilor au condus la înregistrarea în acest moment a peste 80% din cererile unice de plată.
În valoare absolută se poate vorbi despre puţin peste 14.000 de cereri preluate de la potenţialii beneficiari.
Termenul începe să devin stresant, motiv pentru care cei aproximativ 3400 de fermieri trebuie să se mobilizeze. Asta în ciuda faptul că, din estimările directorului Dragoş, în acest an, comparativ cu anul precedent, pe seama unor comasări de terenuri, numărul cererilor până la final de sesiune va scădea cu 200 – 300.

 

Tipuri de subvenții

 

Iată şi câteva din tipurile de subvenţii ale anului 2024, din sectorul de creştere a animalelor. Crescătorii de animale beneficiază de mai multe subvenții sau intervenții, cum li se spune mai nou, prin comparație cu anul trecut.

 

Intervenții în sectorul zootehnic sunt: Schemele pentru climă, mediu şi bunăstarea animalelor (eco-scheme sector zootehnic) –  Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte (PD-07 din PS); Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat (PD-08 din PS); Creșterea nivelului de bunăstare a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști,în condiții optime de sustenabilitate (PD-27 din PS).

 

Plăți directe cuplate pentru venit în sectorul zootehnic (SCVZ): Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte, intervenţia PD-21 prevăzută în PS 2023-2027; Sprijin cuplat pentru venit – carne vită, intervenţia PD-22 prevăzută în PS 2023-2027; Sprijin cuplat pentru venit – bivolițe de lapte, intervenţia PD-23 prevăzută în PS 2023-2027; Sprijin cuplat pentru venit – ovine -caprine, intervenţia PD-24 prevăzută în PS 2023-2027; Sprijin cuplat pentru venit – viermi de mătase, intervenţia PD-25 prevăzută în PS 2023-2027; Subvențiile de mai sus sunt achitate din fonduri europene.

 

Ajutoare naționale tranzitorii în sectorul zootehnic (ANTZ): ANTZ 7 lapte de vacă lapte – plată decuplată de producţie, prevăzută în anexa nr. VI la PS 2023-2027- ANTZ 8 carne de vită şi mânzat – plată decuplată de producţie, prevăzută în anexa nr. VI la PS 2023-2027; ANTZ 9 ovine şi caprine femele – plată cuplată de producţie, prevăzută în anexa nr. VI la PS 2023-2027.

 

CITEȘTE ȘI:

 

În județul Satu Mare, cererile unice sunt preluate de APIA în proporţie de peste 61%

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns