Image 1
Image 2

LITERARĂ

158 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în revista „Familia” din Oradea

158 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în revista „Familia” din Oradea
La 158 de ani de la publicarea în revista „Familia” din Oradea, debutul lui Mihai Eminescu marchează un moment pivotal în literatura română, consacrându-l ca unul dintre cei mai influenți poeți.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe 25 februarie 1866, lumea literară românească a fost martora debutului remarcabil al lui Mihai Eminescu în peisajul editorial, prin intermediul revistei „Familia” din Oradea, sub îndrumarea lui Iosif Vulcan, fondatorul și redactorul șef al publicației. Cu această ocazie, Eminescu a publicat poezia „De-aș avea…”, marcând începutul unei cariere literare strălucite. Interesant este faptul că Iosif Vulcan a modificat numele autorului din Mihai Eminovici în Mihai Eminescu, o schimbare pe care poetul a acceptat-o imediat și a decis să o mențină permanent, semnând astfel nașterea unui nume ce avea să devină emblematic pentru literatura română.

 

De la debutul său în 1866 și până în prezent, au trecut 158 de ani, o perioadă în care influența lui Eminescu asupra literaturii și culturii românești a rămas neîntreruptă. Poezia „De-aș avea…” exemplifică măiestria lui Eminescu în utilizarea limbajului poetic pentru a crea imagini și sentimente care resonau profund cu cititorii săi, combinând natura și iubirea într-un mod care transcende timpul.

 

Acest debut literar nu numai că a asigurat lui Eminescu un loc de necontestat în istoria literară, dar a și stabilit un standard de sensibilitate poetică și expresivitate lingvistică care continuă să inspire și să fascineze. La 158 de ani de la acea zi semnificativă, opera lui Eminescu rămâne un pilon al literaturii române, celebrând frumusețea limbii și profunzimea emoției umane.

 

 

158 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în revista „Familia” din Oradea
158 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în revista „Familia” din Oradea

 

 

158 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în revista „Familia” din Oradea
158 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în revista „Familia” din OradeaDe-aș avea… 

 

 

De-aș avea și eu o floare
Mândră, dulce, răpitoare
Ca și florile din mai,
Fiice dulce-a unui plai,
Plai râzând cu iarba verde,
Ce se leagănă se pierde,
Unduind încetișor,
Șoptind șoapte de amor;

De-aș avea o floricică
Gingașă și tinerică,
Ca și floarea crinului,
Alb ca neaua sânului,
Amalgam de-o roz-albie
Și de una purpurie,
Cântând vesel și ușor,
Șoptind șoapte de amor;

De-aș avea o porumbiță
Cu chip alb de copiliță,
Copilița blândișoară
Ca o zi de primăvară,
Câtu-ți ține ziulit
I-aș cânta doina, doinită,
I-aș cânta-o-ncetișor,
Șoptind șoapte de amor.

 

 

Mihai Eminescu

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca

Expoziția „4+1 “

IOAN SBÂRCIU este unul dintre cei mai bine cunoscuți și prețuiți pictori ai generației sale. Desenator inspirat și prin vervă, colorist rafinat care stăpînește cu siguranța experienței neîntrerupte un repertoriu larg de mijloace expresive, Sbârciu și-a făurit un stil personal în pictura în ulei și și-a legat numele de revirimentul cunoscut în prezent de pastel, ca tehnică, în pictura clujeană.