Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Primarul Coica vrea să mute Extensia UBB în clădirea fostei Şcoli Gimnaziale 5

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Conferinta UBB Satu Mare
Conferinta UBB Satu Mare

Marţi, 21 ianuarie, trei prorectori ai Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca s-au deplasat la Satu Mare.

Scopul lor este de a negocia cu Primăria municipiului condiţiile în care ar accepta mutarea sediului din clădirea de pe strada Petofi în clădirea fostei Şcoli Gimnaziale 5, strada Wolfenbuttel din Satu Mare. Anterior, primarul Dorel Coica a notificat rectoratul UBB despre intenţiile sale (doreşte să mute toate compartimentele primăriei în clădirea de pe strada Petofi, în fosta cazarmă).

 

Sediul a fost atribuit UBB de consiliul local

 

Pentru a înţelege pe ce anume se bazează fiecare din părţi, reamintim cititorilor că în anul 1999, Consiliul Local Satu Mare a atribuit Extensiei UBB sediul de pe strada Petofi. Astfel, prin hotărâre de consiliu, sediul a fost atribuit UBB pe o durată de 40 de ani, iar în schimbul chiriei, s-a stabilit ca universitatea să amenajeze interiorul clădirii şi să asigure funcţionarea acesteia. Pe baza acestei înţelegeri, UBB a investit în renovarea şi modernizarea clădirii 1,3 milioane lei (din care au rămas neamortizaţi până acum peste un milion de lei).

 

Trei prorectori ai UBB la Satu Mare

 

Cu scopul de a vedea la faţa locului oferta Primăriei Satu Mare, recte clădirea fostei Şcoli 5, s-au deplasat la Satu Mare prorectorii UBB Anna Soos, Ioan Bolovan şi Ladislau Nagy. Alături de Balazs Vegh, directorul extensiei, şi Ştefan Şuta, responsabil programe, cei trei rectori au susţinut marţi o conferinţă de presă la sediul din strada Petofi.

În esenţă, reprezentanţii Universităţii Babeş-Bolyai au spus că extensia din Satu Mare funcţionează de 15 ani şi este un avantaj pentru sătmăreni, care altfel ar fi nevoiţi să se deplaseze la Cluj pentru studii. Au făcut investiţii masive pentru ca activitatea să se desfăşoare în condiţii decente şi nu sunt dispuşi să coboare standardele în cazul schimbării locaţiei. Universitatea trebuie să obţină şi acreditare din partea ARACIS (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior), astfel că trebui să se încadreze în standardele de calitate. Ei au spus că ar accepta noul sediu, fără chirie, deşi e cu 300 mp mai mic. În acest scop, reprezentanţii UB se află în dialog cu primarul, cu care speră să ajungă la un modus vivendi.

Conducerea UBB va aştepta ca Primăria să renoveze noul local, finalizându-l la 15 septembrie, astfel încât să-l poată prezenta inspecţiei ARACIS pe 1 octombrie. Nu vor accepta ca mutarea să aibă loc în timpul semestrului de studii. ”Altfel, riscăm să decredibilizăm UBB-ul”, a spus unul dintre prorectori.

Dacă nu vor ajunge la un consens cu primarul Coica, prorectorii au spus că vor tranşa litigiul în instanţă.

 Profiluri de studii

În cadrul Extensiei UBB la Satu Mare, funcţionează Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative şi Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, iar numărul studenţilor ajunge până la 287. La început, în cadrul Extensiei, a funcţionat sub formă de colegiu de 3 ani, învăţământ la zi, cu specializarea ”Administraţie Publică Locală şi Secretariat”. Specializarea a început cu trei linii de studiu: română, maghiară şi germană.

Prorectorul Anna Soos a adăugat că UBB vine şi cu o ofertă de programe de masterat

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

7 comentarii

  1. Coica nu stie cum sa gaseasca cladiri pentru cabinetele lui medicale in zona centrala si incearca tot felul de inventi ,a inceput cu biserica pocaitilor ,cu policlinica de langa politie acuma cu clidirea de pe petofi sa vedem ce va mai gasi totoul face numai pentru INTERESUL PERSOMAL nu-l intereseaza decat afacerea lui nicidecum modernizarea orasului

  2. vrea sa mute primaria in aceea locatie, nu are nimic altceva de facut in orasul asta, toate-s ok, traim in lux, numa o problema avem noi cetatenii orasului…una de care nici nu stiam pana sa apara Coica…primaria nu e bine amplasata … nu poate lucra primaru asta decat dupa reguli feng shui probabil si specialistii i-or fi spus ca in cladirea aia veche i-or veni idei primarului, in actuala se screme da nu-i iese nimic numa sindrofii

  3. Cum se face școală la Goldis:

    Într-o zi în școală a apărut o fufa care mi-a cerut eliberarea unei adeverințe care sa adeverească ca a făcut practică pedagogica la noi deși nu o cunoaște nimeni. Am trimis-o la produs. Am înțeles ulterior ca acolo este o practică. Asa se face școală la Goldis!

Lasă un răspuns