Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Prefectul promite plata banilor câştigaţi de profesori în instanţe în martie şi aprilie

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

isj3Potrivit Legii bugetului de stat, cadrele didactice sătmărene ar trebui să primească în martie prima tranşă pe anul în curs din drepturile salariale câştigate în instanţă.

Pentru a afla care sunt şansele ca profesorii să-şi primească drepturile în termenul legal, am stat de vorbă cu liderii sindicatelor din învăţământul sătmărean. Iată ce ne-au declarat ei.

 

Plata s-ar putea amâna în iunie

 

Victor Oprea, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Satu Mare: ”În judeţ, în cele mai multe localităţi nu se va plăti prima tranşă a sentinţelor corespunzătoare anului 2014, cu toate că Legea bugetului aşa prevede. SLI a făcut toate demersurile pentru a se reintra în normal. În mai multe localităţi se promite plata primei tranşe cu o întârziere de o lună, şi anume în aprilie. Problema este însă că programul de salarizare Edusal nu permite plata sentinţelor decât în lunile prevăzute de legea bugetului, adică prima în martie.

Datorita întârzierilor, motivate de autorităţi, dar în realitate nejustificate, există riscul ca nici în aprilie să nu se poată face plata primei tranşe şi să se amâne pe luna iunie. (…) SLI solicită ministerului să modifice programul Edusal pentru ca să permită plăţi şi în alte luni decât în cele prevăzute.

Cu toate că minsterele Educaţiei Naţionale şi a Finanţelor susţin că sunt bani pentru plata sentinţelor judecătoreşti pe anul 2014, în teritoriu se constată contrariul. Credem că în realitate nu sunt bani, altfel nu ar fi motiv să nu se plătească. Membrii de sindicat din judeţ mai au de primit bani după senţinte şi de pe anul 2013, căci au rămas procente neplătite de anul trecut, care trebuiau plătite din bugetul anului 2013. Situaţia este alarmantă”, încheie liderul sindical.

 

În Satu Mare este un deficit de 29%

 

Ioan Drăgan, preşedintele Sindicatului Învăţământ Preuniversitar Satu Mare: ”Problemele sunt legate de buget. Astfel, costul standard nu reflectă necesarul de fond salarii (ex. municipiul Satu Mare – deficit 15% -10.444.000 lei). La hotărâri judecătoreşti, nu se acoperă necesarul calculat. (de exemplu, în municipiul Satu Mare deficitul este de -29%, respectiv -4.397.000 lei). Repartizarea pe trimestre a sumelor aprobate din buget şi prin finanţele locale nu acoperă necesarul şi evident ne aşteptăm din nou la stresul rectificărilor. În Satu Mare cuantumul ridicat al restanţelor la sentinţe din 2013 a complicat problema plafonului pentru sentinţele ce trebuie plătite în trimestrul I. (…)

În acest an urmează să se plătească 25% din valoarea titlurilor executorii pentru al treilea an şi proporţional sentinţele devenite executorii în primul (5%) şi al doilea an (10%)”, ne-a comunicat Ioan Drăgan.

Prefectul promite plata în aprilie

Prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram, a avut în data de 3 martie o întâlnire de lucru cu reprezentanţi ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, Inspectoratului Şcolar Judeţean, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Satu Mare, Ioan Drăgan, şi specialişti din cadrul Primăriilor Satu Mare şi Carei. Tema întâlnirii a fost legată de asigurarea bugetului pentru învăţământ în judeţ.

Conform datelor prezentate prefectului, restanţele pe sentinţele judecătoreşti aferente anului 2013 vor fi acordate în lunile martie şi aprilie. Totodată, tranşa I pe sentinţele judecătoreşti, care trebuia acordată în luna martie, se va acorda în luna aprilie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns