Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Elevi şi profesori ai Colegiului Naţional “Ioan Slavici au sărbătorit Ziua Internaţională a Francofoniei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

cnis 2Francofonia desemnează ansamblul teritoriilor unde se vorbeşte limba franceză. La aceasta se adaugă însă simbolul acestei lumi în calitate de port-drapel al idealurilor Revoluţiei franceze.

Ziua Internaţională a Francofoniei este o celebrare la nivel mondial a Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) şi are loc pe 20 martie în fiecare an. Acest eveniment a fost creat în 1998 ca o modalitate pentru cele 70 de state şi guverne ale OIF, pentru a sărbători legătura lor comună – limba franceză -, precum şi diversitatea lor. Această zi, dedicată limbii franceze este o oportunitate pentru francofonii din întreaga lume să-şi exprime solidaritatea, dorinţa de a trăi împreună atât în uniune cât şi în diversitate.

cnis 1

Documentare la clasă

 

Cu ocazia acestei zile speciale, elevi ai Colegiului Naţional “Ioan Slavici din clasele a IX-a E, a X-a E, a XI-a E şi a XI-a G, îndrumaţi de profesoarele Chioreanu Adriana şi Pereş Laura, au elaborat pe parcursul întregii săptămâni 17-21 martie, planşe tematice imaginându-şi o excursie de trei zile în Franţa. Elevii au fost împărţiţi pe grupe, fiecare alegându-şi o regiune din Franţa sau un oraş şi exploatându-l pe grupe. Astfel elevii au fost antrenaţi să caute informaţii legate de specificul oraşului sau a regiunii respective, obiective turistice, restaurante şi specialităţi culinare din acel oraş. Cu afişele realizate de elevi am organizat mini-expoziţii pe holurile şcolii.

 

Colaborare cu un voluntar francez

 

Am profitat de prezenţa domnului Nicolas Thierry, voluntar la asociaţia Frères Europa, aflat în colegiul nostru şi l-am invitat la prezentarea şi diseminarea proiectului, oferind totodată elevilor noştri posibilitatea de a intra în contact cu limba franceză autentică.

„Prin derularea proiectului denumit „La fête de la francophonie” am dorit să creştem interesul, simpatia şi ataşamentul elevilor noştri faţă de studierea limbii franceze pentru că aceasta este simultan un excelent mijloc de facilitare a schimburilor culturale, ştiinţifice şi tehnice, o prestigioasă limbă literară, o riguroasă limbă filozofică şi ştiinţifică; o limbă internaţională şi oficială a diplomaţiei (la fel ca şi limba engleză)”, afirmă profesoara de franceză, Chioreanu Adriana, coordonatoarea proiectului.

 

Francofonia constituie astfel un element modern şi solidar al unităţii în diversitate, inovator şi original în peisajul internaţional.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. Asa va fac pe voi romanii naivi sa credeti ca este o tara libera si democratica, doar pe fata pentru ca daca traiti aici in Franta si vedeti cum este veti vedea contrariul, tot e fals, francezii sunt asi in asta, au viciul si falsitatea in sânge, perversitate de inalt rang si multa minciuna, pacat ca romanul e naiv, ca intotdeauna ! Sclavi sunt romanii din toate punctele de vedere si spiritual …Nicolas Thierry mieux apprendre d’abord aux français de écrire et parler correctement leur langue et de se comporter civilisé que nous les roumains sommes plus superieurs à vous mais vous ne pouvez ça reconnaitre par l’orgueil …

Lasă un răspuns