Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SCRIITORI ROMÂNI

2 septembrie 2005 | A încetat din viaţă Alexandru Paleologu, scriitor, membru al Academiei române (n. 1919)

Alexandru Paleologu (1919-2005) a fost un scriitor, eseist, critic literar, diplomat și om politic român, recunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în cultura română și pentru activitatea sa ca membru al Academiei Române și ambasador al României în Franța.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe 2 septembrie 2005, România a pierdut una dintre personalitățile sale marcante, un om de cultură a cărui activitate a influențat profund viața intelectuală și politică a țării. Alexandru Paleologu, scriitor, eseist, critic literar, diplomat și om politic, s-a stins din viață la vârsta de 86 de ani, lăsând în urmă o moștenire culturală de neprețuit.

 

 

Născut la 14 martie 1919 în București, Alexandru Paleologu, cunoscut și sub numele de Alecu Paleologu, provenea dintr-o familie veche, cu rădăcini în aristocrația greacă. Acest fundal i-a oferit un cadru intelectual deosebit, influențându-i parcursul profesional și formarea personală. Studiile sale au fost la fel de impresionante, fiind absolvent al Facultății de Drept din București, însă pasiunea sa a fost întotdeauna literatura.

 

 

Paleologu a fost un adevărat om de litere, un spirit erudit care a adus contribuții semnificative în domeniul eseisticii și al criticii literare românești. Printre lucrările sale de referință se numără „Bunul simţ ca paradox”, o meditație asupra valorilor fundamentale ale existenței, „Souvenirs merveilleux de l’Ambassadeur des Golans”, o lucrare care aduce în prim-plan memoria și identitatea culturală, și „Sfidarea memoriei”, un volum de convorbiri cu Stelian Tănase care dezvăluie complexitatea gândirii sale.

 

 

În perioada comunistă, Paleologu a fost arestat și încarcerat timp de șapte ani, între 1960 și 1964, sub acuzația de complot împotriva regimului. Această experiență l-a marcat profund, dar nu i-a înfrânt spiritul. După eliberare, a revenit în lumea literară și a continuat să scrie și să publice lucrări valoroase. În anii ’90, după Revoluția din 1989, Alexandru Paleologu a fost ales membru al Academiei Române, recunoaștere a meritelor sale deosebite în cultura română. A fost, de asemenea, ambasador al României în Franța între 1990 și 1992, contribuind la consolidarea relațiilor culturale și diplomatice dintre cele două țări.

 

 

Viața sa personală a fost la fel de fascinantă ca și opera sa. Alexandru Paleologu a fost tatăl lui Theodor Paleologu, el însuși o personalitate culturală și politică bine cunoscută în România. Moștenirea lui Paleologu rămâne vie prin cărțile sale, prin influența pe care a avut-o asupra culturii române și prin spiritul său liber și critic, care continuă să inspire generații de cititori și intelectuali.

 

 

Dispariția sa a lăsat un gol în cultura română, dar amintirea sa rămâne vie prin cuvintele și ideile pe care le-a lăsat în urmă. Alexandru Paleologu nu a fost doar un scriitor și un critic literar, ci un adevărat model de curaj intelectual și integritate morală, un om care a înfruntat vicisitudinile istoriei cu demnitate și înțelepciune.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Destin de scriitor: G.M. Zamfirescu

Când bat tunurile, mai în ton cu realitatea tehnologică a zilelor noastre, când sunt lansate dronele, muzele se ascund.
Ca şi cum nu ar fi fost mai mult decât suficient un singur război, în altă zonă a lumii, şi mai fierbinte, a izbucnit un nou război, cu totul altfel decât cel din Ucraina.