
Guvernul României pregătește introducerea unei noi taxe auto pentru vehiculele vechi, începând din 2025. Această măsură vine ca o condiție pentru accesarea fondurilor europene din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și are ca scop reducerea poluării prin descurajarea utilizării automobilelor vechi și poluante.
De ce este necesară o nouă taxă auto?
România trebuie să depună, în luna iunie, cererea de plată numărul 4 din PNRR, iar unul dintre criteriile impuse este implementarea unui sistem de taxare pentru vehiculele poluante. Având în vedere că parcul auto din România este unul dintre cele mai vechi din Europa, autoritățile iau în considerare măsuri suplimentare pentru a limita numărul mașinilor vechi care intră în țară.
Directorul Dacia România, Mihai Bordeanu, a declarat recent că programul Rabla, deși util, nu a reușit să elimine din circulație mașinile foarte vechi. Acesta susține că este nevoie de o strategie mai amplă, care să vizeze atât reducerea importurilor de vehicule vechi, cât și descurajarea deținării acestora.
Ce vehicule sunt vizate?
Până în prezent, autoritățile nu au stabilit exact categoriile de vehicule care vor fi taxate și nici cuantumul noii taxe. Cu toate acestea, discuțiile se concentrează asupra mașinilor vechi, cu norme de poluare sub Euro 5, care contribuie semnificativ la poluarea mediului.
De asemenea, s-ar putea introduce o taxă atât pentru achiziția, cât și pentru deținerea unor astfel de vehicule, urmărindu-se astfel reducerea numărului de mașini poluante în circulație. Oficialii susțin că o astfel de măsură nu va interzice importul de automobile vechi, dar va face deținerea acestora mai puțin atractivă din punct de vedere financiar.
Când va intra în vigoare noua taxă auto?
Momentan, nu a fost anunțată o dată exactă pentru implementarea taxei, dar având în vedere termenul impus pentru accesarea fondurilor PNRR, este posibil ca aceasta să fie aplicată începând din a doua jumătate a anului 2025.
Situația parcului auto din România
România se numără printre țările europene cu cel mai învăchit parc auto. Potrivit statisticilor, vârsta medie a unui autoturism înmatriculat în România este de aproximativ 14,9 ani, egalâ cu cea din Polonia. Grecia deține cel mai vechi parc auto din Europa, cu o medie de 17,3 ani, urmată de Estonia (16,6 ani) și Cehia (15,9 ani).
Statisticile arată că aproximativ 75% din autoturismele înmatriculate în România au o vechime de peste 11 ani, iar aproape 2 milioane de vehicule depășesc 20 de ani de la fabricație.
Fii primul care comentează