Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

24 de liceeni aflati in grija statului nu au bani de poze si banchet

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Haine si incaltaminte primesc doar din mila unor sponsori

[slideshow id=2845]

Se apropie cu pasi repezi sfarsitul de an scolar. Insa de pe acum copiii care sunt in ani terminali se gandesc ca inainte de a trece prin “focul” examenelor, vor avea parte de distractie. Numai parintii sunt cei care au o “strangere de inima” in momentul in care trebuie sa scoata din buzunare bani pentru poze,  sonete, album si banchet. Chiar daca nu au tot ce si-au dorit, fiecare familie, fie chiar si nevoiase, care se confrunta cu astfel de probleme, face tot posibilul sa le asigure copiilor tot ceea ce au nevoie.

Mai greu le este, insa, tinerilor care sunt lasati in grija statului. Conform legii 326/2003, acestia pot beneficia anual de 844 de lei. La prima vedere suma pare indestulatoare, insa trebuie sa precizam ca acesti bani trebuie sa ii imparta pentru a cumpara de la produse de igiena personala, rechizite, bani pentru transport, medicamente si chiar imbracaminte, lista fiind foarte vasta. Unde mai punem ca tot din acesti bani, cei aflati in ani terminali trebuie sa se gospodareasca pentru a-si cumpara un costum sau o rochie pentru ziua cea mare a banchetului. Banii nu sunt dati pe mana lor. Drumul este anevoios pana cand tinerii reusesc sa primeasca cele necesare. Este an de criza. Nu sunt bani. ~ntelegem si acest lucru, dar oare mai poate cineva sa ofere un banchet de absolvire pentru acesti liceeni? In acest an, in institutiile sociale din judet sunt evidentiati 24 de tineri in an terminal. Ei vor trebui sa astepte, poate alte legi sau alti oameni care sa le inteleaga necazul. Asta pentru ca pana in prezent, Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures nu are posibilitatea nici macar sa respecte legea. Doar in cazul in care vor aparea solutii, un sponsor sau alte persoane cu suflet care sa faca donatii. Asa cum s-a intamplat si in anii precedenti. “Nu avem cum sa dam sume suplimentare pentru acesti elevi. Din cei 844 de lei trebuie sa isi cumpere cele necesare”, spune pe un ton ferm Mariana Griguta, director economic in cadrul institutiei. ~ntrebata insa cand a fost cumparata o pereche de incaltaminte pentru copiii din sistem, aceasta ne-a declarat< “Nu pot sa va spun. Dar cu siguranta niciun copil nu a ramas descult. Pentru ca inainte de a veni la noi sunt sefii de centre”. Da, este adevarat dar si sefii de centre tot de la DGASPC Maramures cer bani. Cert este ca raspunsul este unul pentru toata lumea: “Nu sunt bani”.

Liceenii n-au mai primit incaltaminte noi de 3 ani

Copiii sustin ca nu au mai primit incaltaminte noi de trei ani. “Tot timpul ni se spune ca nu sunt bani. Se fac solicitari ca avem nevoie de una-alta. Dar primim acelasi raspuns. Va dati seama ca suntem si noi oameni. Ce sa facem, sa dam in cap, sa ne apucam de furat?”, se intreaba copiii din centrele de plasament. “Ne este rusine ca mergem la scoala si ni se spune sa ducem si noi bani pentru poze, pentru banchet. Dar, de unde”, se intreaba retoric acestia. Nicolae Boitor, director general DGASPC Maramures, desi in concediu medical pana in 1 aprilie, sustine ca imediat ce isi va relua activitatea se va interesa de soarta acestor tineri. “Vom face tot posibilul pentru sa le dam banii necesari”, a precizat Boitor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns