Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Ieri s-a oferit foştilor şefi de stat ai României „Emblema de onoare a Armatei Române”. Cei trei şefi de stat sunt Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Regele Mihai I. Decernarea acestei Embleme de onoare este prilejuită de Ziua Armatei sărbătorită astăzi. Aniversarea a 68 de ani de la cucerirea „ultimei brazde de pământ românesc” după cum este formulat evenimentul în Istoria României este şi ocazia unei puternice reuniuni desfăşurată în scop electoral în Nordul Ardealului.

Cei mai importanţi lideri ai USL sunt azi prezenţi la Carei, la Monumentul eroilor, vrând să consemneze un act eroic, remarcabil al ostaşilor români. Armata Română a întors armele la 23 august şi a înaintat spre vest alături de noii săi aliaţi cu 27 de divizii, un corp aerian, două brigăzi de artilerie antiaeriană, unităţi însumând 265.735 de militari. Sacrificiile au fost mari, au căzut în luptele purtate aproape 50.000 de ostaşi.
După cum vedem, participarea Armatei Române a fost substanţială, sacrificiile ei de asemenea, fapt ce îndreptăţeşte o aniversare a eroismului ei la 25 Octombrie.

Eliberarea Ardealului de Nord, a Sătmarului şi a Careiului are însă conotaţii istorice mai profunde. Armata Română a luptat vitejeşte, eroismul ei e în afara oricărei discuţii, dar evenimentul eliberării tocmai la 25 Octombrie este strâns legat de ziua de naştere a Regelui Mihai I. Într-adevăr ostaşii români au luptat eroic şi cele două oraşe au fost eliberate, în Satu Mare au fost purtate anevoioase lupte de stradă, dar încheierea ostilităţilor a avut loc mai devreme, cu câteva zile înainte de 25 Octombrie. Liniştea s-a aşternut peste tranşee, inamicul era răpus, nu mai avea nicio capacitate de ripostă, iar grosul trupelor sale era alungat spre vest.

Întreaga armată a aşteptat câteva zile în tăcere, disciplinată, pentru a comunica lumii şi ţării victoria armatei de Ziua Regelui.     Cu devotament pentru monarhie, Armata Română a dedicat izbânda sa Regelui Mihai I. Starea de spirit a armatei, ca şi a întregului popor român, era diferită de ceea ce noi ne putem închipui azi. Înalta consideraţie pentru monarhie era profundă, monarhia era simbolul naţional căruia i se acorda cel mai mare respect.

A trebuit ca ţara noastră să parcurgă o perioadă nefastă, de bolşevizare, pentru ca sentimentul de preţuire pentru monarhie să fie eludat, iar mintea românilor să fie spălată. În ziua de azi, nu se mai cunosc împrejurările în care a fost eliberat Nordul Ardealului şi nimeni nu face vreo legătură între ziua de naştere a Regelui şi victoria militară obţinută atunci. Pentru luptătorii din octombrie 1944 însă cele două evenimente s-au suprapus: de ziua Regelui a fost eliberat Ardealul de Nord. Atunci, la 25 Octombrie, Regele Mihai I împlinea 23 de ani, astăzi, tot la 25 Octombrie, Regele împlineşte 91 de ani.

Dintre autorităţi, niciuna nu schiţează vreun gest de deferenţă faţă de Rege. Nu auzim nici un cuvânt de respect, de Ziua Armatei pentru cel de-al şaptelea mareşal al Armatei Române care este Mihai I, deşi Regele încă îşi mai păstrează gradul. După abdicare, Regelui i s-a retras cetăţenia română dar nu a fost degradat şi astăzi, la această oră este încă mareşal, un fapt important pentru istoria Armatei Române. Politizarea înverşunată a armatei, din 1948 până astăzi, până în momentul când scriem aceste rânduri, a şters cu desăvârşire din  memoria naţională tot ceea ce nu convenea regimului comunist şi a celui de după 1990.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Radicalizarea liderului PSD

Asculta acest articol Încă din timpul campaniei electorale devenea clar că Liviu Dragnea duce PSD spre un gen de guvernare

Sigla Informatia Zilei

Coaliții temporare

Asculta acest articol Unul dintre secretele succesului în politică este arta de a ști realiza coaliții temporare. Niciun politician adevărat