Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

FIGURI EMBLEMATICE A CULTURII ROMÂNEȘTI

25 septembrie 1913 – Nașterea Mariei Tănase: Pasărea Măiastră a Cântecului Românesc

25 septembrie 1913 – Nașterea Mariei Tănase: Pasărea Măiastră a Cântecului Românesc
Maria Tănase, născută pe 25 septembrie 1913, a fost o interpretă legendară a muzicii populare românești, cunoscută drept "Pasărea Măiastră", care a lăsat o moștenire culturală de neprețuit și a devenit un simbol etern al folclorului românesc.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Maria Tănase, o figură iconică a muzicii românești, s-a născut la 25 septembrie 1913 în cartierul Cărămidarii de Jos din București, într-o familie modestă. Crescută într-un mediu urban, dar păstrând o puternică legătură cu tradițiile populare românești, Maria Tănase avea să devină una dintre cele mai iubite și respectate interprete ale muzicii populare românești.

 

 

Încă din copilărie, Maria Tănase a demonstrat un talent deosebit pentru muzică. A apărut pentru prima dată în public în 1921, la o serbare școlară, captând atenția celor prezenți prin vocea sa distinctă. Deși și-a întrerupt studiile pentru a-și ajuta familia, Maria nu a renunțat niciodată la pasiunea pentru muzică. Încercările și dificultățile vieții nu au făcut decât să-i întărească determinarea de a reuși.

În 1934, viața ei a luat o întorsătură semnificativă când a fost acceptată prin concurs la Teatrul de Vară „Cărăbuș”, condus de celebrul Constantin Tănase. Acesta a fost momentul în care Maria Tănase a intrat pe scena artistică profesionistă, dobândind rapid notorietate datorită interpretărilor sale pline de viață și autenticitate.

 

 

Debutul radiofonic al Mariei Tănase a avut loc în 1938, când a susținut un concert cu piese folclorice la Radiodifuziunea Română. Apariția sa la radio a marcat un punct de cotitură în cariera sa, vocea sa răsunând în întreaga țară și cucerind inimile ascultătorilor. Repertoriul său a cuprins cântece tradiționale din toate regiunile României, interpretate cu o profunzime emoțională care a transformat-o într-un simbol național.

Nicolae Iorga, renumitul istoric și om de cultură, a fost unul dintre cei care au recunoscut imediat valoarea Mariei Tănase, supranumind-o „Pasărea Măiastră” după ce a ascultat-o cântând la închiderea cursurilor Școlii de Vară de la Vălenii de Munte în toamna anului 1938. Acest apelativ a rămas asociat cu numele artistei, subliniind unicitatea și frumusețea talentului său.

 

 

 

 

Cariera Mariei Tănase a fost marcată de numeroase realizări și recunoașteri. A devenit rapid o personalitate culturală importantă nu doar în România, ci și în străinătate, fiind invitată să cânte în diverse țări, unde a promovat folclorul românesc. Interpretările sale erau caracterizate de o autenticitate și o forță emoțională rare, ce reușeau să capteze și să emoționeze orice audiență.

În 1955, pentru meritele sale artistice deosebite, Maria Tănase a fost distinsă cu Premiul de Stat, o recunoaștere a contribuției sale inestimabile la cultura românească. Doi ani mai târziu, în octombrie 1957, i s-a acordat titlul de Artistă Emerită, consolidându-și astfel statutul de legendă a muzicii populare.

 

 

Maria Tănase a continuat să cânte și să inspire până în ultimele momente ale vieții sale. A fost o artistă dedicată, care și-a trăit viața pe scenă, oferind publicului tot ce avea mai bun. Cu toate acestea, la 22 iunie 1963, lumea muzicii românești a fost zguduită de vestea trecerii sale în neființă. Maria Tănase s-a stins din viață la vârsta de doar 49 de ani, lăsând în urmă un gol imens, dar și o moștenire culturală de neprețuit.

Regina cântecului românesc, cum a fost adesea numită, a lăsat în urma sa un repertoriu vast de cântece care continuă să fie iubite și ascultate de generații întregi. Vocea sa inconfundabilă, pasiunea pentru folclor și dedicarea față de arta sa au transformat-o într-un simbol etern al muzicii românești.

 

Maria Tănase a avut o relație specială cu sculptorul Constantin Brâncuși, fiind legați printr-o prietenie profundă și o admirație reciprocă. Cei doi s-au întâlnit la Paris în 1939, când Maria Tănase a fost invitată să cânte la Expoziția Internațională, unde Brâncuși expunea. Brâncuși a fost impresionat de talentul și autenticitatea Mariei Tănase, iar aceasta a fost, la rândul ei, fascinată de arta și personalitatea lui Brâncuși. Se spune că Brâncuși i-a oferit sfaturi despre cum să își valorifice talentul și să rămână autentică, iar prietenia lor a fost una deosebită, bazată pe respectul pentru valorile tradiționale românești pe care amândoi le promovau în mod excepțional.

 

 

Maria Tănase rămâne una dintre cele mai emblematice figuri ale culturii românești. Născută într-o familie modestă, ea a reușit să se ridice deasupra dificultăților și să devină un adevărat ambasador al folclorului românesc, atât în țară, cât și în străinătate. Cu o voce de neegalat și o carismă unică, Maria Tănase a fost și va rămâne „Pasărea Măiastră” a cântecului românesc, un simbol al autenticității și al frumuseții muzicii populare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

SCRIITORI SĂTMĂRENI

Poesis – Ion Vadan, un poet al Generatiei ‘80

Considerat de catre Laurentiu Ulici si Radu G. Teposu un valoros poet al Generatiei ‘80, Ion Vadan a fost si editorul uneia din prestigioasele “case ale cartii”. Editura “Dacia” din Cluj Napoca. A publicat printre altele “Iarba magnetica“, “Fuga de urbe”, “Lupta cu ingerul” sau volumul de versuri religioase “Prapur”, aparut recent si din care reproducem versurile de fata…

OPERA POLITICĂ

Ardealul văzut de Eminescu

“Prin valoarea de cultură ce-a dobândit-o limba noastră, prin claritatea ei analitică, prin legătura ce stabileşte între noi şi ţările din apus, atentatele asupra ei devin atentate în contra lumii romanice şi a civilizaţiunii omeneşti în genere. Dar e o lege constantă a istoriei că, atunci când un popor luptă cu civilizaţiunea, cel ce se consumă şi cade în luptă nu este civilizaţiunea ci poporul. “

Cart