Viorel Andrei Bud din Negreşti Oaş, student la Universitatea din Bucureşti se află printre victime
Actualizare 1 noiembrie, ora 11,36
Alte două tinere au decedat duminică dimineaţă. Bilanţul morţilor a ajuns la 29.
Un pacient rănit în incendiul de la clubul Colectiv din Capitală a decedat duminică dimineaţă la Spitalul “Bagdasar Arseni”, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Florin Bica.
Este vorba despre o femeie, care s-a aflat în stare critică din cauza rănilor.
“In urmă cu o oră a decedat unul dintre pacienţi. Mai sunt pacienţi în stare critică, dar sunt la sala de operaţie, la pansamente. Sunt internaţi în total în spital 23 de pacienţi”, a afirmat medicul.
Apoi, în jurul orei 11 a fost anunţat şi cel de-al doilea deces. O femeie internată la Spitalul de Arşi din Capitală a murit, duminică, astfel că bilanţul deceselor în urma incendiului de la clubul Colectiv a ajuns la 29.
De menţionat este faptul că toate persoanele decedate au fost identificate, potrivit medicului legist Abdo Salem.
Ministerul Afacerilor Interne anunţă că 27 de persoane au decedat şi 162 de persoane au fost transportate la spital în urma incendiului de vineri seară de la clubul Colectiv din Capitală.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, sâmbătă, după vizita la locul tragediei produse vineri seară în Capitală, că Guvernul a decretat doliu naţional, el solicitând totodată celor prezenţi în faţa clubului unde a avut loc incendiul să păstreze un moment de reculegere.
Tânărul a obţinut medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică pentru studenţi din Ohrid, Macedonia. Cea de-a noua ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică pentru Studenţi “South Eastern European Mathematical s-a desfăşurat în perioada 3-8 martie 2015. Viorel Andrei Bud este fiul directorului Liceului Teoretic Negreşti Oaş.
Membrii familiei tânărului se îndreaptă spre Bucureşti. Din fericire Viorel Andrei Bud a scăpat cu răni mai uşoare. Are arsuri la membrele superioare.
Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a convocat în această dimineaţă, la sediul Guvernului României, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), în urma incendiului puternic care a avut loc în seara zilei de 30 octombrie a.c.
În deschiderea şedinţei, vicepremierul Gabriel Oprea a transmis un mesaj de solidaritate cu familiile îndoliate, exprimându-şi speranţa că viaţa persoanelor rănite, care acum se află internate în spitale, va fi salvată.
În cadrul şedinţei au fost prezentate informări din partea tuturor instituţiilor abilitate în gestionarea situaţiei şi a fost analizat modul în care au decurs operaţiunile pentru salvarea de vieţi omeneşti.
Efectivele Ministerului Afacerilor Interne şi ale Ministerului Sănătăţii au intervenit pentru pentru salvarea de vieţi omeneşti şi stingerea incendiului. În această misiune au acţionat peste 500 de forţe – pompieri, jandarmi, poliţişti şi echipaje medicale.
Echipajele de intervenţie au acţionat cu 75 de autospeciale ale ISU Bucureşti – Ilfov, dintre care 11 cu apă şi spumă, 3 de descarcerare, 3 pentru transport victime multiple, 2 spitale mobile, 2 autoscări, precum şi 57 de autospeciale SMURD şi ambulanţe. Acestora li s-au adăugat maşinile poliţiei şi jandarmeriei care au asigurat fluidizarea traficului pentru deplasarea ambulanţelor.
Vicepremierul Gabriel Oprea a mulţumit pompierilor, medicilor şi paramedicilor, poliţiştilor şi jandarmilor care s-au mobilizat pentru intervenţia de salvare şi a apreciat solidaritatea manifestată de foarte mulţi cetăţeni care şi-au exprimat intenţia de a ajuta persoanele rănite.
CNSSU va propune în cadrul Şedinţei de Guvern care va avea loc astăzi, la ora 12.30, adoptarea unei hotărâri prin care vor fi declarate trei zile de doliu naţional, începând de astăzi, 31 octombrie a.c.
Familiile victimelor pot obţine informaţii suplimentare despre starea acestora sunând la următoarele numere de telefon puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Interne: 021/2069291, 021/3130605, 021/2069283, 021/2648704, 021/2648525, 021/2069375 şi 021/3122547.
Conform unui comunicat al MAI, remis sâmbătă dimineaţa Agerpres, răniţii au ajuns la Spitalul Floreasca, Spitalul de Arşi, Elias, Spitalul Militar, Sf. Pantelimon, Spitalul Judeţean Ilfov, Sf. Ioan, Bagdasar, Spitalul Municipal, Spitalul Colţea, Budimex şi Spitalul “Grigore Alexandrescu”.
”Precizăm că primul apel la 112 a fost înregistrat la ora 22.36, iar primele echipaje medicale de intervenţie au ajuns la faţa locului la 22.43. La intervenţie au fost mobilizate toate forţele MAI, iar la Guvern este monitorizată întreaga situaţie de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă care funcţionează 24 de ore din 24″, arată MAI.
Printre cei răniţi s-au aflat şi copii de 14-16 ani.
Conform MAI, incidentul a avut loc vineri seară, în jurul orei 23,00.
Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a convocat pentru sâmbătă dimineaţă, la ora 7,00, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Oprea a precizat că l-a informat permanent asupra evoluţiei situaţiei pe preşedintele Klaus Iohannis.
Incendiul de vineri seară în urma căruia 27 de persoane şi-au pierdut viaţa reprezintă o tragedie fără precedent, care a generat o intervenţie fără precedent, fiind mobilizate 28 de maşini ale serviciului de ambulanţă, a declarat, sâmbătă dimineaţa, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din MAI, Raed Arafat.
Raed Arafat a mai arătat că intervenţia după incendiul din Clubul Colectiv s-a făcut pe planul de cod roşu, prevăzut în actele normative şi care se activează atunci când sunt mai multe victime decât capacitatea de intervenţie imediată, rapidă, pentru a mobiliza toate forţele care pot fi folosite.
Clubul Colectiv găzduia, vineri seară, un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album – “Mantras of war”. Intrarea la acest concert a fost liberă, iar accesul în club s-a făcut începând cu ora 20.30.
Martori aflaţi în club au declarat pentru Mediafax că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăţi din plafon, care era capitonat şi el cu burete fonic, s-au desprins şi au căzut peste oameni.
Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la începutul incendiului. Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator.
Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta “ieşind în valuri” pe uşa de la intrare.
Potrivit acestora, primele ambulanţe au sosit după aproximativ un sfert de oră de la izbucnirea incendiului. La faţa locului au venit ulterior zeci de ambulanţe, unii dintre răniţi fiind preluaţi şi duşi la mai multe spitale din Bucureşti. Unora dintre cei răniţi li s-a acordat primul ajutor pe caldarâm. Intervenţia a fost îngreunată de accesul dificil al ambulanţelor în curtea clubului.
5 comentarii
„Vrem spitale, nu catedrale”. Este doar unul dintre mesajele afişate duminică de oamenii care au mărşăluit în tăcere pe străzile din centrul Bucureştiului. Peste flori şi lumânări, domneşte liniştea asurzitoare a indignării. În urma celor 30 rămâne o realitate care-ţi îngheaţă sângele-n vene: o ţară în care numărul spitalelor este mult depăşit de cel al bisericilor şi catedralelor, o Românie în care se ridică mall după mall şi din care pleacă anual mii de medici. Pentru un salariu mai bun, pentru condiţii umane, pentru demnitate. O ţară în care unii încă preferă să se roage în loc să doneze sânge, în care oamenii aruncă vina în spatele mortului pentru că s-a nimerit ca o tragedie să aibă loc în seara de Halloween, la concertul unei trupe care cânta melodia The Day We Die.
e
Mai criticam noi medicii, dar de data asta au fost la inaltime. Pacat de oamenii care au murit. Speram ca vinovatii sa plateasca chiar daca asta nu ajuta prea mult familiile celor decedati sau care sufera. Trebuie pedepsiti nu numai patronii, ci si autoritatile care au inchis ochii si au dat autorizatii fara justificare. Ar fi timpul pentru o schimbare generala de mentalitate, nu mai merge cu lucrul de mintuiala.
Asta nu ne incalzeste pe noi ce face acest domn ministru care in constiinta lui moartea unui tinar care il proteja pe el in timp ce se intorcea de la amanta , ne intereseaza ce a facut sa previna aceste situtii,, ce fac autoritatile noastre locale sa nu se intimple si la noi asa ceva , cite cluburi din judetul nostru au fost verificate si sint in conditii optime de functionare?
Foc deartificii in spatiu inchis?
Masaj cardiac facut de laici la indicatia medicilor semn ca nu avem suficientzi medici si suficiente ambulantze ,cand DL Basescu pe care nu l-am votat ,a vrut sa bage mai multe ambulantze in sistem din sectorul privat in relatzie contractuala cu casa de asigurari stim cine a a protestat.ACUM SE VAD LIPSURILE IN CAZ DE CATASTROFE !